Λένια Ζαφειροπούλου: «Για μένα οι λέξεις είναι μια δεύτερη παρτιτούρα»

Λένια Ζαφειροπούλου: «Για μένα οι λέξεις είναι μια δεύτερη παρτιτούρα»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πριν γίνω παιδί της μουσικής, ήμουν ήδη παιδί των βιβλίων και του θεάτρου. Το τραγούδι το διάλεξα αυτόματα για να μπορέσω να σπουδάσω όλες τις αγαπημένες μου τέχνες μαζί, μουσική, θέατρο και λογοτεχνία», λέει η Λένια Ζαφειροπούλου όταν τη ρωτάω να μου πει πώς συνδέονται τα πολλά και θαυμαστά με τα οποία ασχολείται αυτή την περίοδο. Η Ελληνίδα υψίφωνος που έχει διακριθεί στο εξωτερικό, παράλληλα με το τραγούδι, μεταφράζει, γράφει και παρουσιάζει εβδομαδιαία μια από τις πιο ωραίες εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος («Prima la musica, Prime le parole»). Την ερχόμενη Τετάρτη θα εμφανιστεί στον

«Παρνασσό», σε μια μοναδική συναυλία με την πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου, έναν απ’ τους ανθρώπους χάρη στους οποίους έγινε μουσικός, όπως επισημαίνει. «Τη γνωρίζω και τη θαυμάζω από παιδί και χαίρομαι αφάνταστα που θα παίξουμε για πρώτη φορά μαζί».

Αν δεν τη ρωτήσεις, η Λένια Ζαφειροπούλου δεν θα θίξει το σοβαρό πρόβλημα στην όρασή της το οποίο έχει αντιμετωπίσει με αξιοθαύμαστη δύναμη, σχεδόν υπεράνθρωπη, αν σκεφτεί κανείς τη διάκρισή της όχι μόνο στο τραγούδι αλλά και στη μετάφραση (γνωρίζει πέντε γλώσσες) και στη γραφή (η πρώτη της ποιητική συλλογή «Paternoster Square» προτάθηκε για το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα).

«Ξέρετε, δεν μου αρέσει να προβάλλομαι σε άλλους ανθρώπους με αναπηρία, ως αυτή που τα ’χει καταφέρει παρόλο που δεν βλέπει», τονίζει. «Εγώ έχω προβλήματα εκ γενετής, η πτώση της όρασής μου συνέβη σταδιακά και είχα όλο τον χρόνο να προσαρμοστώ. Είχα κι ένα πολύ υποστηρικτικό περιβάλλον και ιδιωτικά και στις σπουδές μου. Αν κάποιον άλλον τον βρει αυτό απότομα και δεν έχει και ψυχραιμία γύρω του, είναι άδικο να συγκρινόμαστε».

Η Λένια Ζαφειροπούλου σπούδασε τραγούδι, πιάνο και ερμηνεία του Lied στη Musikhochschule της Στουτγάρδης και όπερα στο Guildhall School of Music and Drama και στο National Opera Studio του Λονδίνου.

Εχει λάβει υποτροφίες των ιδρυμάτων Μ. Κάλλας και Αλ. Ωνάσης καθώς και του Royal Opera House στο Κόβεντ Γκάρντεν. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο της Ενωσης Ελλήνων Κριτικών για νέους καλλιτέχνες.

Το πρόγραμμα που θα παρουσιάσει στον «Παρνασσό» με την Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου είναι ο κύκλος τραγουδιών του Ρόμπερτ Σούμαν «Αγάπη του ποιητή». «Το υπέροχο αυτό έργο μαζί με τους τρεις μεγάλους κύκλους τραγουδιών του Σούμπερτ φτιάχνει για μένα την κορυφαία τετράδα του έντεχνου τραγουδιού», λέει η Λένια Ζαφειροπούλου και εξηγεί. «Η “Αγάπη του ποιητή”, όπως και τα σπονδυλωτά έργα για πιάνο του Σούμαν, είναι επανάσταση. Είναι ό,τι πιο πλούσιο και ευφάνταστο μπορεί να βγάλει η μικρή φόρμα. Και είναι η καλύτερη, η πιο φρέσκια στιγμή του ρομαντισμού: γλυκόπικρη, ειρωνική και καρναβαλίστικη. Μα και η εποχή είναι η καλύτερη στιγμή του ευρωπαϊκού ατομικισμού, γεμάτη ορμή, όραμα και πλούτο, λίγες λαμπρές δεκαετίες προτού η Ευρώπη στραφεί οριστικά προς την κουλτούρα του χρήματος. Η “Μακρινή

Αγαπημένη” του Μπετόβεν, που ανοίγει το πρόγραμμά μας είναι κι αυτή ιδιοφυές έργο, μια περιστρεφόμενη πόρτα μεταξύ ροκοκό και ρομαντισμού».

​​Την Τετάρτη 20 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ., η Λένια Ζαφειροπούλου θα ερμηνεύσει έργα Σούμαν και Μπετόβεν στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στην πλατεία Καρύτση, με την πιανίστρια Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή