Ατυπο «συμβούλιο» υπουργών για μετανάστευση και ισλαμική τρομοκρατία

Ατυπο «συμβούλιο» υπουργών για μετανάστευση και ισλαμική τρομοκρατία

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις θέσεις τους επί του μεταναστευτικού ζητήματος, αλλά και για τον κίνδυνο που δημιουργεί στην Ευρώπη η απειλή των τζιχαντιστών εξέφρασαν ο νυν αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης και δύο εκ των προκατόχων του, Νίκος Δένδιας και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, οι οποίοι συμμετείχαν την Πέμπτη στην εκδήλωση «Η απειλή του φανατικού Ισλάμ και η εσωτερική ασφάλεια», που πραγματοποίησε το ΔΙΚΤΥΟ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης τόνισε ότι αντιμετωπίζει με σχετική αμηχανία την υπόθεση του μεταναστευτικού, υπογραμμίζοντας ότι είναι δύσκολο να ασκήσει πιέσεις η Ελλάδα στην Ε.Ε. πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Ο κ. Πανούσης επισήμανε ακόμη ότι η διάχυση των παράτυπων μεταναστών εγείρει θέμα εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν φόβοι για αύξηση της εγκληματικότητας. Υποστήριξε ακόμη ότι για λόγους εθνικής ασφαλείας η διάχυση αυτή δεν θα πρέπει να γίνει μέσω των συνόρων στον Εβρο ή την Αλβανία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ακόμη ότι η παρουσία των προκατόχων του στην εκδήλωση στέλνει το μήνυμα της «συνέχειας» της ελληνικής πολιτείας στο μεταναστευτικό ζήτημα. Ο κ. Πανούσης εξέφρασε ακόμη την θέση ότι θα πρέπει να διατηρηθεί το «κεκτημένο Δένδια» για το κέντρο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι θα είναι σε θέση να εκφράσει πιο ριζικές προτάσεις όταν ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Αναφερόμενος στο θέμα των τζιχαντιστών, είπε ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους είναι Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις διέρχονται στην Γηραιά Ηπειρο σαν τουρίστες. Η Ε.Ε. γέννησε αυτό το έκτρωμα, ανέφερε ο κ. Πανούσης και έκανε λόγο για κατάσταση πλανητικού τρόμου με πρόσημο τον θρησκευτικό φανατισμό.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό πρόβλημα στην Ευρώπη, μετά και τις εξαγγελίες της Κομισιόν, σημείωσε ότι δεν είναι σίγουρος για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αναφερόμενος στην Frontex, εξέφρασε την θέση ότι θα ήταν πιο χρήσιμο να επιχειρεί στην Τουρκιά και όχι στην Ελλάδα, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι έχει αυξηθεί η πίεση για μεταφορά των κεντρικών της, από τον Πειραιά στη Σικελία.

Νωρίτερα, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και βουλευτής της ΝΔ, κ. Νίκος Δένδιας, έκανε λόγο για συνάθροιση «λογικών φωνών» στην εκδήλωση. Μιλώντας για το θέμα των παράτυπων μεταναστών, υπογράμμισε ότι αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις όχημα εισόδου τρομοκρατών στην Ευρώπη, ενώ, αναφερόμενος στην θητεία του στο υπουργείο, τόνισε ότι όταν παρέδωσε στον διάδοχό του, Βασίλη Κικίλια, το σύστημα διαχείρισης μεταναστών λειτουργούσε. Ακόμη, υπογράμμισε ότι τα κέντρα κράτησης ήταν σε αξιοπρεπή κατάσταση και δεν μπορεί να απολογηθεί για την εικόνα τους 8 μήνες μετά.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την θέση ότι είναι αναγκαίο ένα κομμάτι του Λιμενικού Σώματος να υπαχθεί στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ώστε να υπάρχει ενιαίο κέντρο επιχειρήσεων, ενώ υποστήριξε ότι η μείωση των μεταναστευτικών ροών από τα σύνορα του Εβρου δεν οφείλεται στον φράχτη, αλλά στην ανάπτυξη δικτύου καμερών και συνοριοφυλάκων. 

Όσον αφορά το θέμα των τζιχαντιστών ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε ότι το γεγονός πως η Ελλάδα είναι σύμμαχος του Ισραήλ και μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ την καθιστά στόχο. Παράλληλα, σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα σύστημα ελέγχου του ποιος εισέρχεται στη χώρα, προσθέτοντας πως η λογική του «να μπουν όλοι» δεν αντέχει κριτικής.

Τέλος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επίσης έχει διατελέσει στο παρελθόν υπουργός Δημόσιας Τάξης και μίλησε πρώτος, επισήμανε ότι η μαζική και ανεξέλεγκτη είσοδος παράτυπων μεταναστών στην χώρα συνιστά πρόβλημα για την εθνική ασφάλεια, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση η προστασία και η φιλοξενία των προσφύγων.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξέφρασε ακόμη τη θέση ότι θα πρέπει να δοθεί ιθαγένεια στα παιδία δεύτερης γενιάς μεταναστών, ώστε να ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία, ενώ έθεσε σαν προτεραιότητες την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την ενίσχυση των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μεμής και την εισαγωγή έκανε η πρόεδρος του Δικτύου κα Αννα Διαμαντοπούλου.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος και Πάνος Μπεγλίτης και ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Λευτέρης Οικονόμου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή