ΣΥΡΙΖΑ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

ΣΥΡΙΖΑ στα πρόθυρα νευρικής κρίσης

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μήνυμα προς τους εταίρους ότι εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» στα εργασιακά και στις επικουρικές συντάξεις και παράθεση πεπραγμένων, που αποτελούσαν δεσμεύσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, απάντησε χθες το Μαξίμου στις σφοδρές εσωκομματικές αντιδράσεις στη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Σε non paper που δημοσιοποίησε χθες, το Μαξίμου προαναγγέλλει την προώθηση νομοσχεδίου για επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751, ενώ στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθεί η ακύρωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. Επιπλέον, επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί ομαδικές απολύσεις και θα διατηρήσει τον υφιστάμενο συνδικαλιστικό νόμο. Η αντίδραση του Μαξίμου ήρθε ως απάντηση σε όσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης σε κοινή συνεδρίαση της Π.Γ. και του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Γ. Δραγασάκης, ο οποίος ανέλαβε το δύσκολο καθήκον να ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων, έγινε δέκτης σφοδρής κριτικής, αποχώρησε πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, έχοντας προηγουμένως αφήσει αιχμές κατά της προέδρου της Βουλής. Το πυρ ομαδόν άρχισε αμέσως μετά τη σύντομη παρουσίαση που έκανε ο κ. Δραγασάκης. Οι παριστάμενοι ξέσπασαν εν χορώ σε έντονες διαμαρτυρίες, λέγοντας ότι η ενημέρωση των οργάνων είναι ελλιπής. Είπαν, επίσης, ότι καθημερινά δίδονται από τα μέσα ενημέρωσης πληροφορίες για νέες υποχωρήσεις, για νέα μέτρα στα οποία η κυβέρνηση εμφανίζεται να συμφωνεί, και όλα αυτά προκαλούν αναβρασμό και ανησυχία.

Η κ. Κωνσταντοπούλου, η τοποθέτηση της οποίας χαρακτηρίστηκε μία από τις πιο αιχμηρές, έθεσε θέμα ανακολουθίας σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, ενώ διερωτήθηκε «ποιος παίρνει την ευθύνη» για όσα λαμβάνουν χώρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο Ρούντι Ρινάλντι, παίρνοντας τη σκυτάλη, ανέφερε ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε δύσκολη θέση και όλοι αισθάνονται εκτεθειμένοι, καθώς δόθηκαν σαφείς υποσχέσεις προεκλογικά και ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης κατατέθηκε και παρουσιάστηκε ως πλήρως κοστολογημένο και άμεσης υλοποίησης μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Στο πνεύμα αυτό, ετέθη θέμα ενδεχόμενης αναζήτησης ευθυνών για εκείνους που θα έπρεπε να έχουν εικόνα των οικονομικών δεδομένων και της πραγματικότητας που θα «κληρονομούσε» η κυβέρνηση, εικόνα η οποία, εκ των πραγμάτων, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ρεαλιστική.

Η Αριστερή Πλατφόρμα

Από την πλευρά των στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας και ιδιαίτερα από τον κ. Στ. Λεουτσάκο, έγινε εκ νέου αναφορά στη συμφωνία της 20/2, η οποία θεωρείται η αφετηρία διολίσθησης της κυβέρνησης από τη δική της ατζέντα σε αυτήν των δανειστών. Θέματα όπως η απομείωση του χρέους και η ανάπτυξη έχουν φύγει από τη διαπραγμάτευση και στο τραπέζι βρίσκεται αποκλειστικά η ατζέντα της άλλης πλευράς, ειπώθηκε. Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε ξεχωριστή αναφορά στη διαγραφή του χρέους με την επισήμανση ότι δεν αξιοποιούνται όλα τα διαθέσιμα «όπλα» της κυβέρνησης. Και τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου της Κ.Ο., όπως ο κ. Θ. Πετράκος και η κ. Δ. Χαραλαμπίδου, εμφανίστηκαν να συμφωνούν με την κριτική που ασκήθηκε, ενώ, όπως ειπώθηκε, η δημόσια συζήτηση εξαντλείται στα θέματα του ΕΝΦΙΑ και των αλλαγών στον ΦΠΑ, ζητήματα ξένα προς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ενισχύουν τη λιτότητα.

Ο κ. Παπαδημούλης θέλησε να υπερασπιστεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι ακόμη και μια κακή συμφωνία θα είναι καλύτερη από τη μη ύπαρξη συμφωνίας, για να δεχθεί και αυτός κριτική πως η κυβέρνηση έχει διολισθήσει στη θέση «συμφωνία πάση θυσία», που αδυνατίζει τη διαπραγματευτική ισχύ της. Ο κ. Δραγασάκης ζήτησε από όλους να περιμένουν να δουν τη συμφωνία χωρίς να βιάζονται να κρίνουν και πρόσθεσε ότι τις προσεχείς πέντε ημέρες θα γίνει προσπάθεια για τη μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση των όρων της. Αφησε αιχμές κατά της κ. Κωνσταντοπούλου, αναφέροντας ότι δεν δέχθηκε να παραχωρήσει στην κυβέρνηση τα διαθέσιμα της Βουλής. Χθες, επανήλθε με ανάρτησή του στο Facebook, στην οποία επισήμανε ότι «το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης».

Μετά την εκρηκτική συνεδρίαση, η Π.Γ. σε ανακοίνωσή της κάλεσε τους πολίτες σε κινητοποιήσεις, πρόσκληση που απηύθυνε και χθες (Ρ/Σ Στο Κόκκινο) ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή