Ολες οι αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Ολες οι αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει ο «Γολγοθάς» για φορολογουμένους και λογιστές, καθώς μόλις χθες άνοιξε το ηλεκτρονικό σύστημα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Σε διάστημα 45 ημερών (συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων) πρέπει να υποβληθούν 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις. Αυτό σημαίνει ότι σε καθημερινή βάση πρέπει το ηλεκτρονικό σύστημα να μπορεί να υποδέχεται περισσότερες από 133.000 δηλώσεις. Είναι ένα ανέφικτο εγχείρημα, δεδομένου ότι στο παρελθόν μόνο τις τελευταίες ημέρες, πριν από τη λήξη των προθεσμιών, είχε διαπιστωθεί τέτοια κινητικότητα. Φέτος, όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, κυρίως για τους λογιστές. Και αυτό διότι θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να συμπληρώσουν τις φορολογικές δηλώσεις 6 εκατ. φυσικών προσώπων, 200.000 νομικών προσώπων, να υποβληθούν οι δηλώσεις ΦΠΑ και μάλιστα με το καινούργιο έντυπο και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το ηλεκτρονικό σύστημα θα αντέξει.

Ολες οι αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις-1

Προσυμπληρωμένα

Είναι αλήθεια ότι το Taxisnet δεν μπορεί να υποδεχθεί σε καθημερινή βάση τέτοιο όγκο δεδομένων, 133.000 δηλώσεις ημερησίως. Είναι ενδεικτικό ότι το 2014 η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων παρακαλούσε με ανακοινώσεις της τους φορολογουμένους να υποβάλλονται οι δηλώσεις από τις 10 το βράδυ και μετά προκειμένου να μην πέσει το σύστημα. Σε κάθε περίπτωση, η παράταση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Το πιθανότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ημερομηνία που θα πρέπει να καταβληθεί και η πρώτη δόση του φόρου από όσους «λάβουν» χρεωστικό σημείωμα από την εφορία.

Ακόμα όμως και αυτό το χρονικό διάστημα δεν φαίνεται να επαρκεί, αναφέρουν οι λογιστές. Πάντως, όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που τα κρατικά ταμεία είναι άδεια. Τη στιγμή που αναζητούνται χρήματα για να εξυπηρετηθούν οι εσωτερικές ανάγκες του κράτους, κυρίως μισθοί και συντάξεις. 

Η φορολογική δήλωση υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς πρόσβασης που διαθέτουν οι φορολογούμενοι μέσω της ειδικής εφαρμογής του Taxisnet.

Φέτος, έχουν επέλθει αρκετές αλλαγές στους κωδικούς, αλλά και στη διαδικασία συμπλήρωσης της δήλωσης η οποία έχει απλοποιηθεί, καθώς πολλά δεδομένα είναι προσυμπληρωμένα.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία όλων των εισοδημάτων από μισθωτή εργασία, συντάξεις και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί εμφανίζονται και φέτος προσυμπληρωμένα. Το ίδιο ισχύει για τα στοιχεία αυτοκινήτων και κατοικιών στον πίνακα της ιδιοκατοίκησης. Σε πληροφοριακό πίνακα, έχουν αναρτηθεί οι τόκοι καταθέσεων και στις επόμενες ημέρες, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες θα ενημερωθούν κατ’ αντίστοιχο τρόπο και για τα ποσά που κατέβαλαν μέσα στο 2014 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους.

Επίσης, με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 (εισοδήματα από ακίνητα) τα ποσά μεταφέρονται αυτόματα στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1, λαμβάνοντας υπόψη και την πιθανή εκχώρηση μισθώματος στον αρμόδιο προϊστάμενο της ΔΟΥ. Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ με έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης είναι η 31η Ιουλίου.

Ωστόσο, λόγω της αλλαγής της φορολογικής νομοθεσίας έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές στο έντυπο Ε1. Στο πλαίσιο αυτό, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Οι κάτοικοι εξωτερικού υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα μόνον όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα, φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο, από πηγές Ελλάδας. Αντιθέτως, ένας κάτοικος εξωτερικού που διαθέτει π.χ. δευτερεύουσα κατοικία/επιβατικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα ή προβαίνει σε αγορά ακινήτου/αυτοκινήτου στην Ελλάδα, εφόσον δεν αποκτά πραγματικό εισόδημα στη χώρα μας, δεν υποχρεούται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. 

2. Ο πίνακας 4 του Ε1, που αφορά τα εισοδήματα όλων των φορολογουμένων, έχει αναμορφωθεί πλήρως ενσωματώνοντας τις αλλαγές που επήλθαν με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Καταγράφονται οι επτά πηγές προέλευσης των εισοδημάτων που προέρχονται από:

– Μισθωτή υπηρεσία και συντάξεις.

– Εισοδήματα Αξιωματικών και Κατώτερου Πληρώματος Εμπορικού Ναυτικού.

– Αγροτική Επιχειρηματική Δραστηριότητα.

– Επιχειρηματική Δραστηριότητα.

– Μερίσματα – Τόκοι – Δικαιώματα.

– Εισόδημα από Ακίνητη Περιουσία.

– Εισόδημα από Υπεραξία Μεταβίβασης Κεφαλαίου (υπεραξία από πώληση ακινήτου). 

3. Τόκοι καταθέσεων εξωτερικού. Οι κάτοικοι Ελλάδας θα περιλάβουν τους τόκους καταθέσεων που προκύπτουν από την αλλοδαπή στη δήλωσή τους και στον βαθμό που δεν τους έχουν εισαγάγει στην Ελλάδα μέσω κάποιας τράπεζας, θα πληρώσουν το φόρο 15% επί των τόκων, με την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

4. Με τη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 (εισοδήματα από ακίνητα) τα ποσά μεταφέρονται αυτομάτως στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

5. Τα στοιχεία που αφορούν στα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, συντάξεις, όπως και οι φόροι που έχουν παρακρατηθεί, θα εμφανίζονται και φέτος προσυμπληρωμένα.

6. Κατά τη συμπλήρωση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), που για πρώτη φορά προστίθεται φέτος στο έντυπο Ε1, θα γίνεται ηλεκτρονικός έλεγχος ορθής συμπλήρωσης.

7. Τις επόμενες μέρες, οι φορολογούμενοι θα έχουν πρόσβαση σε πίνακα πληροφοριακού χαρακτήρα μέσω του οποίου θα ενημερώνονται για όλα τα ποσά που κατέβαλαν μέσα στο 2014 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους (τοκοχρεολυτικές δόσεις).

8. Σε ειδικό πίνακα θα εμφανίζονται και φέτος οι τόκοι των τραπεζικών καταθέσεων. Αν υπάρχουν εισοδήματα από τόκους, πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο Ε1 το μεικτό ποσό των τόκων και ο σχετικός φόρος. Το εισόδημα αυτό φορολογείται πλέον στη δήλωση και αφαιρείται ο φόρος που έχει παρακρατηθεί. Αν δεν αναφερθεί στη δήλωση, ο φορολογούμενος θεωρείται ότι έχει υποβάλει ανακριβή δήλωση. Οι καταθέτες θα κληθούν να εμφανίσουν σε ξεχωριστούς κωδικούς τους τόκους που προέρχονται από τις καταθέσεις εσωτερικού και αυτούς που προέρχονται από τις καταθέσεις εξωτερικού.

9. Οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων (ακινήτων, μετοχών, συμμετοχές σε επιχειρήσεις κ.ά.) θα δηλωθούν μία προς μία αναλυτικά. Τεκμήριο που δηλώνεται ξεχωριστά αποτελεί η χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε ή η τοκοχρεολυτική απόσβεση δανείων (αυτό ίσχυε και τα προηγούμενα χρόνια), ενώ φέτος θα προστεθεί κωδικός ακόμη και για τις γονικές παροχές σε χρήμα για ποσά άνω των 300 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή