Εισβολή «Πυρήνων» στη δίκη Χ.Α.

Εισβολή «Πυρήνων» στη δίκη Χ.Α.

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο δικαστήριο δεν θύμιζε η δικαστική αίθουσα στη δίκη της Χρυσής Αυγής που διεξήχθη σε πρωτοφανές κλίμα έντασης, καθώς ομάδα δικαζομένων για την υπόθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» αποπειράθηκε να εισβάλει στο δικαστήριο, πετώντας μπουκάλια και φωνάζοντας «φασίστες κουφάλες έρχονται κρεμάλες».

Η εισβολή έγινε κατά τη μεταγωγή των κρατουμένων για τη δίκη των «Πυρήνων», από τη μοναδική πλαϊνή αίθουσα που συνδέει τη δίκη της Χ.Α. με τη δίοδο που οδηγεί στην αίθουσα όπου διεξάγεται η δίκη για την τρομοκρατία.

Ατομα που παρακολουθούσαν τη δίκη τους αποπειράθηκαν να μπουν στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εξαπολύοντας ύβρεις κατά των κατηγορουμένων ως μελών της Χ.Α., αλλά και μάρτυρες και πολίτες που παρακολουθούσαν τη δίκη των Χρυσαυγιτών κινήθηκαν εναντίον τους με ύβρεις και συνθήματα.

Στο δικαστήριο επικράτησε για λίγη ώρα πανδαιμόνιο, με τις παριστάμενες αστυνομικές δυνάμεις να επιχειρούν να επιβάλουν την τάξη μέσα στη δικαστική αίθουσα και τους δημοσιογράφους να βρίσκονται σε κλοιό μεταξύ των κατηγορουμένων και εκείνων που εκτόξευαν μπουκάλια και ύβρεις.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτου, που έχει δώσει δείγματα γραφής για την ψυχραιμία της και την επιβολή της τάξης στη δικαστική αίθουσα, αναγκάστηκε να διακόψει τη δίκη και το δικαστήριο αποσύρθηκε για λίγη ώρα, έως ότου ηρεμήσουν τα πνεύματα. Ωστόσο, απέτυχαν οι προσπάθειες για συνέχιση της διαδικασίας, από την πρόεδρο, στην οποία επέρριψαν ευθύνες παράγοντες της δίκης όσον αφορά τον προσδιορισμό της για χθες, μια και ήταν γνωστό ότι στη διπλανή αίθουσα δικάζονταν οι «Πυρήνες».

Μόλις το δικαστήριο επανήλθε, μάρτυρες μέσα στην αίθουσα και πολίτες που παρακολουθούσαν τη δίκη εξαπέλυσαν και πάλι ύβρεις κατά των κατηγορουμένων και οι φράσεις «δολοφόνοι», «φασίστες» και άλλα παρόμοια κυριαρχούσαν. Οι γονείς του Παύλου Φύσσα δεν μπόρεσαν να κρατήσουν την οργή τους και καταφέρθηκαν εναντίον των κατηγορουμένων, που δικάζονται για τη στυγερή δολοφονία του παιδιού τους, λέγοντάς τους: «Δολοφόνοι, 24 άτομα τον κοιτάγατε όταν τον σκότωνε». Δεκάδες από το ακροατήριο –και οι γονείς του Παύλου Φύσσα– τα έβαλαν και με την αστυνομική δύναμη που φρουρεί τους κατηγορουμένους. «Τι τους φυλάτε, τους δολοφόνους, από ποιους τους φυλάτε από μας που σκότωσαν τους ανθρώπους μας;» ήταν μόνον μία από τις φράσεις που ακούστηκαν, ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα είπε: «Μόνον τον Παύλο δεν φυλάξατε…».

Αποχώρηση υπεράσπισης

Με την κατάσταση μέσα στην αίθουσα να είναι έκρυθμη, οι συνήγοροι της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, διά του δικηγόρου του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκη Μιχαλόλια, έθεσαν θέμα ασφάλειας και προστασίας της σωματικής ακεραιότητας των ιδίων και των κατηγορουμένων και δήλωσαν στο δικαστήριο την απόφασή τους να αποχωρήσουν. Ο κ. Μιχαλόλιας, απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Δικαστηρίου που προσπαθούσε να τους πείσει ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, τόνισε: «Είναι πρωτοφανές το περιστατικό που σημειώθηκε και ενώπιόν σας. Οι συνήγοροι δεν μπορούν να συνεχίσουν το έργο τους. Διακόπτουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους πελάτες και αποχωρούμε. Θα απευθυνθούμε στον Σύλλογό μας και καλώ τους δικηγόρους της πολιτικής αγωγής να μη συμπεριφέρονται, δυστυχώς, ως σαν να είναι ένοχοι οι πάντες εδώ μέσα». Η πρόεδρος αναγνώρισε την έλλειψη ικανών μέτρων ασφάλειας, άλλοι συνήγοροι υπεράσπισης μίλησαν για «αρθρογραφίες μίσους» που πυροδοτούν κλίμα έντασης μέσα στη δίκη, ενώ νέα ένταση δημιουργήθηκε όταν το δικαστήριο αποσύρθηκε και η δίκη διακόπηκε για τις 4 Ιουνίου.

Λίγο νωρίτερα και η δίκη των «Πυρήνων» διεκόπη για τις 25 Μαΐου, ενώ οι γονείς του Παύλου Φύσσα ζήτησαν από τη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, που ήταν παρούσα στο ακροατήριο, να πάρει θέση. Η κ. Κανέλλη προσπάθησε να επικρατήσει κάποια σύνεση και ηρεμία. Στρεφόμενη στους γονείς του Παύλου Φύσσα, είπε: «Μη σπάσετε, η δίκη πρέπει να γίνει. Δεν βλέπετε ότι αυτό θέλουν; Να μη γίνει η δίκη;».

Οταν η δίκη βρίσκεται ακόμα στα διαδικαστικά, είναι δύσκολο να σκεφθεί κανείς τι θα γίνει μόλις αρχίσουν οι καταθέσεις ένθεν και ένθεν για τη δολοφονία Φύσσα και τις άλλες επιθέσεις που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή