Δυσαρέσκεια και ένταση στην ουρά για το ιερό σκήνωμα

Δυσαρέσκεια και ένταση στην ουρά για το ιερό σκήνωμα

3' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυκλοφορία πέριξ της ΓΑΔΑ είχε διακοπεί χθες από νωρίς το πρωί. Aιτία δεν ήταν η προσαγωγή κάποιου βαρυποινίτη, αλλά η άφιξη των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας στο γειτονικό ογκολογικό νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Η είδηση της έλευσης του ιερού σκηνώματος, που έφτασε στους Αμπελοκήπους στις δέκα, είχε χαροποιήσει πολλούς νοσηλευόμενους, που διαβιούν κλινήρεις σε θαλάμους του νοσοκομείου αλλά και κινητοποιήσει πιστούς απ’ όλη την Αττική. «Αν δεν με είχαν προστατέψει οι αστυνομικοί, όταν άνοιξαν οι πύλες, θα είχα ποδοπατηθεί» αναφέρει πιστός, έκπληκτος ακόμα από την κοσμοσυρροή. Μέσα στο πλήθος ξεχωρίζει ο βουλευτής ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος, τον οποίο ο κόσμος υποδέχεται θερμά, ορισμένες γυναίκες σπεύδουν, μάλιστα, να του φιλήσουν το χέρι. «Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα πιστεύει ότι ένας διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους θα ενδυναμώσει τελικώς τον χριστιανισμό» δηλώνει στις κάμερες ο ίδιος, υπό την ιδιότητα του γεν. γραμματέα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ανατροπής. «Ο λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ κάτι τέτοιο», υπερθεματίζει φωνάζοντας κάποιος. Το θερμόμετρο έξω από το νοσοκομείο έχει ήδη ανεβεί – μεταφορικά και κυριολεκτικά.

Πιστοί όλων των ηλικιών έχουν σχηματίσει μια ογκώδη ουρά. Φορώντας καπέλα και κρατώντας ομπρέλες αδημονούν να μπουν στο παρεκκλήσι και δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν ακόμη και… βία γι’ αυτό. «Τον νου σας στις τσάντες, κρατάτε τις σφιχτά» προειδοποιεί ένας κληρικός. «Παρά που ο παπάς της ενορίας γνώριζε το ενδιαφέρον μας, δεν ναύλωσε ένα πουλμανάκι για μας», λέει με παράπονο ηλικιωμένη. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, όσοι οργάνωναν το χθεσινό προσκύνημα από μέρες: ζήτησαν άδεια από τη δουλειά τους και μετακίνησαν κατάκοιτους συγγενείς. «Στην "Ορθόδοξη Αλήθεια" έγραφε ότι θα γινόταν και λειτουργία» σημειώνει πιστή, απογοητευμένη από τη σύντομη παραμονή των λειψάνων στη γειτονιά της. Το αίτημα, άλλωστε, για μια δίωρη παράταση είναι καθολικό, αλλά εντέλει απορρίπτεται. «Στην Αγία Βαρβάρα οι κάτοικοι έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τόσες μέρες και μάλιστα μέχρι αργά το βράδυ» αναφέρουν ως επιχείρημα στους πολυάριθμους αστυνομικούς, στους οποίους ρίχνουν την ευθύνη για την έκβαση της διαδικασίας.

Εντονα δυσαρεστημένοι, όμως, είναι και οι περισσότεροι εργαζόμενοι, γιατροί και νοσηλευτές. «Επρεπε να μας δοθεί προτεραιότητα, ώστε μέσα σε 20 λεπτά να προσκυνούμε και να επιστρέφουμε στο πόστο μας», αναφέρει εμφανώς ενοχλημένος ένας εξ αυτών, που παρακολουθούν από απόσταση τα τεκταινόμενα. «Η λειτουργία του νοσοκομείου συνεχίζεται κανονικά, χορηγούνται οι προγραμματισμένες θεραπείες και γίνονται τα χειρουργεία», λέει στην «Κ» η ογκολόγος Κωνσταντίνα Παπαλά. Η γιατρός, πάντως, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά της. «Η συμφωνία ήταν τα λείψανα να έρθουν εδώ για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους» εξηγεί, «έπρεπε πρώτα να μεταφερθούν στους θαλάμους». Μπορεί η ιατρική να είναι θετική επιστήμη, ωστόσο «όλες οι μελέτες έχουν αποδείξει τον καθοριστικό ρόλο της καλής ψυχολογίας, που απορρέει και από τη δύναμη της πίστης».

Καθώς, λοιπόν, η Αγία Βαρβάρα δεν «πήγε» στους ασθενείς, όσοι είχαν δυνάμεις φόρεσαν τη ρόμπα τους, πήραν ανά χείρας τον ορό και κατέβηκαν στο προαύλιο για να προσκυνήσουν. Είναι αναμφίβολα και οι μοναδικοί στην ομήγυρη που συνειδητοποιούν το νόημα του τελετουργικού και δεν εξεγείρονται. Η υπομονή τους, άλλωστε, έχει δοκιμαστεί πολλάκις. «Πέντε μήνες είναι η αναμονή για τις ακτινοβολίες» ψιθυρίζει ένας νοσοκόμος που υποβαστάζει έναν νοσηλευόμενο. «Προσπαθούμε να δίνουμε προτεραιότητα στους νεότερους, αλλά γίνονται και "εξαιρέσεις"» προσθέτει. «Την επομένη που ένας συγγενής κατήγγειλε στα κανάλια την καθυστέρηση, ενημερώθηκε ότι… διά μαγείας είχε φθάσει η σειρά της γυναίκας του».

Σε παρόμοια ίσως θαύματα ελπίζουν όσοι προσκύνησαν χθες τα λείψανα της Αγίας – υγιείς και μη. Πλάι σε όσους νοσηλεύονται διακρίνονται οι συγγενείς τους που αγωνιούν, αλλά και άλλοι που έχουν μεν ξεπεράσει τη νόσο, εκείνη όμως τους έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια. «Πίστευα ανέκαθεν», τονίζει μια 71χρονη οικονομολόγος, που έχει νικήσει δύο φορές έως τώρα τον καρκίνο, «η επικοινωνία μου με το θείο με έχει βοηθήσει και να αποδεχθώ τις απώλειες οικείων μου και να αντιμετωπίσω την ασθένεια» ομολογεί. «Την επόμενη εβδομάδα έχω πάλι ραντεβού με ογκολόγο, αλλά δεν φοβάμαι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή