Πρωτοφανές άδειασμα στον Λαφαζάνη από τον αναπληρωτή υπουργό

Πρωτοφανές άδειασμα στον Λαφαζάνη από τον αναπληρωτή υπουργό

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα σοβαρό περιστατικό που μαρτυρά έλλειψη συντροφικότητας και εσωτερικής στην κυβέρνηση και το ΣΥΡΙΖΑ αλληλεγγύης, καταγράφηκε σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, άφησε  διπλά ακάλυπτο τον πολιτικό του προϊστάμενο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνη, έναντι των σφοδρών επικρίσεων που ο τελευταίος δέχτηκε από βουλευτές της αντιπολίτευσης, για το γεγονός ότι δεν προσήλθε να απαντήσει στις ερωτήσεις τους. Ο κ. Λαφαζάνης επικαλέστηκε για την απουσία του την υποχρέωση να μιλήσει στο συνέδριο του Εκόνομιστ.

«Ο βουλευτής του ΚΚΕ είναι εδώ, ο υπουργός δεν είναι εδώ» σημείωσε αρχικά ο κ. Μ. Συντυχάκης, βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος που είχε μία εκ των αναπάντητων τελικά ερωτήσεων προς τον κ. Λαφαζάνη. «Θέλω να καταγγείλω τη στάση του υπουργού, διότι είναι η δεύτερη αναβολή της επίκαιρης ερώτησης», πρόσθεσε. Η ερώτηση του κ. Συντυχάκη αφορούσε μονάδα καύσης βιομάζας στο Ηράκλειο.

«Έχω μνήμη ζωντανή τον κύριο Υπουργό ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο της Μείζονος Αντιπολιτεύσεως, αλλά και της Ελάσσονος στο παρελθόν, εδώ σε αυτή την Αίθουσα, όταν οι Υπουργοί δεν προσήρχοντο να απαντήσουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, να μιλά με πάρα πολύ έντονο τρόπο για αντικοινοβουλευτικές πρακτικές, για περιφρόνηση του Κοινοβουλίου και τα συναφή. Φρόντισε με το που έγινε Υπουργός δυστυχώς όμως να αντιγράψει αυτές τις μεθόδους», είπε από την πλευρά του ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους ο κ. Α. Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ), η ερώτηση του οποίου αφορούσε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. «Φυγομαχεί και περιφρονεί το Κοινοβούλιο», συμπλήρωσε ο κ. Λοβέρδος για να έχει αμέσως μετά σύντομο διάλογο με τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης κ. Γ.Μπαλάφα – ο οποίος μάλλον «χλιαρά» δικαιολόγησε τον απόντα υπουργό:

Γ.Μ. Εντάξει, κύριε Λοβέρδο.

Α.Λ. Καθόλου εντάξει, κύριε Πρόεδρε! Δυστυχώς, καθόλου εντάξει!

Γ.Μ. Εντάξει. Προφανώς, η μη παρουσία οφείλεται σε αυτό που και εμείς ενημερωθήκαμε, στην ύπαρξη ενός κωλύματος. Πιστεύω ότι την επόμενη φορά…

Α.Λ. Δεν μπορούσε να πάει και στον «ECONOMIST» και να έρθει και εδώ;

Γ.Μ.  Δεν έχετε το λόγο.

Α.Λ. Δεν έχω το λόγο, έχω όμως δίκιο, κύριε Πρόεδρε!

Γ.Μ. Δεν έχετε το λόγο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, αμέσως μετά και με αφορμή καλά λόγια που είπε ο βουλευτής της ΝΔ κ. Γ. Κασαπίδης, για την δική του παρουσία στην αίθουσα προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις, ο κ. Ευ. Αποστόλου είπε χωρίς περιστροφές: «Σας ευχαριστώ για τα καλά λόγια που απορρέουν από τη συνέπεια της παρουσίας μου. Επειδή και εγώ ως Βουλευτής παλαιότερα επικαλούμουν τους ίδιους ισχυρισμούς, καταλαβαίνετε ότι πρέπει να ανταποκρινόμαστε, πόσο μάλλον όταν ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος απαντάει και σε ερωτήματα της κοινωνίας, όχι μόνο του Βουλευτή».

Η ευθεία αιχμή προς το πρόσωπο του απόντα κ. Λαφαζάνη από τον αναπληρωτή υπουργό είναι περισσότερο από εμφανής.

Σε συνέχεια του σημερινού περιστατικού, ο κ. Λοβέρδος απέστειλε στην Πρόεδρο της Βουλής επιστολή εντονότατης διαμαρτυρίας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Κυρία Πρόεδρε, Καταγγέλλω τον Υπουργό  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας για έλλειψη σεβασμού στο Κοινοβούλιο. Η μη παρουσία του σήμερα εδώ προσβάλλει ευθέως το Κοινοβούλιο. Δυστυχώς οι πρώτες 100 ημέρες του  ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή συνοδεύονται, μεταξύ άλλων, και από την αθέτηση των κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων των Υπουργών του. Σας καλώ να τον ανακαλέσετε στην κοινοβουλευτική τάξη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή