Παζάρι για δύο πολεμικά πλοία

Παζάρι για δύο πολεμικά πλοία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε ως σπουδαία στρατιωτική συμφωνία, εξελίχθηκε σε σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, για να εκφυλισθεί τελικά σε ανατολίτικο παζάρι. Κάπως έτσι διαγράφεται η υπόθεση της προμήθειας υπερσύγχρονων γαλλικών πολεμικών πλοίων από τη Ρωσία, η οποία ναρκοθετήθηκε από την εν εξελίξει κρίση στην Ουκρανία και τις αφόρητες πιέσεις της Ουάσιγκτον στο Παρίσι για τη ματαίωση της συναλλαγής.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant, η Γαλλία προθυμοποιήθηκε να επιστρέψει στη Ρωσία την προκαταβολή των 785 εκατ. ευρώ για την κατασκευή δύο ελικοπτεροφόρων πολεμικών πλοίων Μιστράλ. Η συμφωνία, για την οποία ευθύς εξαρχής είχε εκφράσει την έντονη δυσφορία της η κυβέρνηση Ομπάμα, ακυρώθηκε μονομερώς από τη Γαλλία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και της θρυλούμενης στρατιωτικής βοήθειας της Μόσχας στους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας.

Η συμφωνία μεταξύ Γαλλίας – Ρωσίας υπεγράφη το 2011. Τα δύο ελικοπτεροφόρα -ιδανικά για αποβατικές επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα- θα έπρεπε να παραδοθούν το 2014 και το 2015, ενώ η συνολική αξία της συμφωνίας ήταν 1,2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Kommersant, η οποία επικαλείται αξιωματούχους του υπουργείου Αμυνας, η ρωσική κυβέρνηση «εξετάζει» τις γαλλικές προτάσεις, προτίθεται όμως να ζητήσει αισθητά μεγαλύτερο ποσό για την ακύρωση της συμφωνίας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής αμυντικών υποθέσεων της Βουλής, Βλαντιμίρ Κομογέντοφ, η Γαλλία οφείλει να πληρώσει το διπλάσιο ποσό από εκείνο που αντιστοιχεί στην προκαταβολή της Ρωσίας. Ο Κομογέντοφ, ο οποίος κατά το παρελθόν διετέλεσε διοικητής του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, υποστηρίζει ότι η χώρα του ξόδεψε μεγάλα ποσά για να εκπαιδεύσει τα πληρώματα των δύο πλοίων -400 άνδρες- και για να κατασκευάσει τις υποδομές που απαιτούνταν για τον ελλιμενισμό τους, στο Βλαδιβοστόκ.

Τον περασμένο μήνα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει την αξία των Μιστράλ δηλώνοντας ότι η Ρωσία μπορεί να κατασκευάσει μόνη της ισοδύναμα σκάφη και ότι είχε δεχθεί να καταβάλει υπερβολικά υψηλό τίμημα στους Γάλλους, σε μια χειρονομία καλής θέλησης, η οποία θα ενίσχυε σοβαρά τα προβληματικά ναυπηγεία της Γαλλίας. «Δεν σχεδιάζουμε να αξιώσουμε ποινές ή εξωφρενικά πρόστιμα, αλλά όλα τα έξοδα που κάναμε θα πρέπει να μας επιστραφούν», είχε δηλώσει ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συζητήσει το επίμαχο θέμα όταν συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, στο Ερεβάν της Αρμενίας. Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης, συμφώνησαν ότι η λύση στο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί θα έπρεπε να δοθεί στη βάση της φόρμουλας «ή τα πλοία ή χρηματικές αποζημιώσεις», όπως υπενθύμισε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι, από τη σκοπιά της Μόσχας, το ζήτημα των Μιστράλ δεν έχει πλέον πολιτική σημασία, καθώς «έχει μετακινηθεί πλέον στη νομική και εμπορική σφαίρα». Τα πολιτικά ζητήματα «έχουν πλέον διασαφηνιστεί», δήλωσε ο Λαβρόφ από το Βελιγράδι.

Τέλος, το σχετικό ρεπορτάζ της Kommersant αναφέρει ότι, σύμφωνα με τη γαλλική πρόταση, η Ρωσία θα εκταμιεύσει την επιστροφή της προκαταβολής της εφόσον δώσει άδεια στη Γαλλία να πουλήσει τα πλοία που ήδη έχει κατασκευάσει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα προθυμοποιηθεί να τα αγοράσει. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν φαίνεται έτοιμη να το αποδεχθεί η Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή