Ο κ. Σόιμπλε και η επιστροφή στον «πόλεμο»

Ο κ. Σόιμπλε και η επιστροφή στον «πόλεμο»

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Πέμπτη το απόγευμα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, το «δεξί χέρι» του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Νίκος Παππάς, είπε ότι δεν βοηθάει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων η επαναφορά απόψεων για Grexit από κύκλους τους οποίους τοποθέτησε «όχι κοντά στην καγκελαρία». Φυσικά εννοούσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

Η κ. Αγκελα Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας είχαν συμφωνήσει κατά τις συνομιλίες τους στο Βερολίνο ότι θα πρέπει να σταματήσουν τα «πυρά» από τη μία και την άλλη μεριά. Η κ. Μέρκελ, ωστόσο, είχε κάνει σαφές στον Ελληνα πρωθυπουργό ότι δεν θα ανεχόταν μια δημόσια ρητορική που θα υπονόμευε τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, δίνοντας αέρα στους ευρωσκεπτικιστές. «Δεν θα ανεχθούμε μια πολιτική αυτοκτονία στο όνομα της ελληνικής σωτηρίας», είπε στην «Κ» κυβερνητικός παράγοντας στο Βερολίνο.

Γιατί, όμως, ενώ είχε κηρυχθεί «εκεχειρία» ο κ. Σόιμπλε «ξαναγύρισε» στον «πόλεμο» με την ευκαιρία της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup; Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ κρίνει –όπως και ο εκλεκτός του για τη θέση του μελλοντικού προέδρου του Eurogroup Λουίς ντε Γκίντος– ότι, ακόμα και μετά την αποδυνάμωση του κ. Βαρουφάκη στη διαπραγματευτική ομάδα, το κύριο κίνητρο της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας, αλλά η μετενσάρκωση μιας αριστερής πρότασης για την κρίση. «Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να γίνει», εξήγησε ο κ. Σόιμπλε στον Ελληνα ΥΠΟΙΚ στη μεταξύ τους συνάντηση.

Για διαφορετικούς λόγους, με αυτή τη στρατηγική συντάσσεται και ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Πόουλ Τόμσεν. Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει μια πιο ελαστική γραμμή. Αυτή την εβδομάδα υπενόησε προς τη διεύθυνση της Αθήνας ότι θα δεχόταν μια συμφωνία του ελάχιστου κοινού παρονομαστή: «Αν δεν μπορείς να μου απαντήσεις μια ερώτηση, λέμε στη χώρα μας, απάντα μου δύο. Και αν δεν μπορείς να μου απαντήσεις τις δύο, απάντα μου τουλάχιστον μία».

Η μία ερώτηση που πρέπει να απαντήσει η ελληνική κυβέρνηση, τόσο κατά τον κ. Ντάισελμπλουμ όσο και κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ήταν ένας προϋπολογισμός με πλεόνασμα τέτοιο που να μη θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους, ώστε να μείνει το Ταμείο μέσα στη συμφωνία. «Αν φύγει το ΔΝΤ, δεν υπάρχει τίποτα», είπε ο κ. Σόιμπλε σφραγίζοντας τη συμμαχία ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον. Ο Σόιμπλε θεωρεί ότι στα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης, όπως το κόστος του κράτους, η μεταρρύθμιση στο σύστημα συντάξεων, το ξεπέρασμα των διαρθρωτικών εμποδίων στις αγορές υπηρεσιών και εμπορευμάτων και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, η πρόοδος είναι από «ελάχιστη έως μηδενική», όπως επισημαίνει καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο.

«Δεν ξέρω αν πάμε κάπου, ίσως να μην πηγαίνουμε πουθενά. Πουθενά μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος, διότι αυτά είναι ζητούμενα του τρέχοντος προγράμματος, όχι του επόμενου», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Ο κ. Σόιμπλε έκανε προσπάθεια να ξαναέρθουν οι ελεγκτές των θεσμών στην Αθήνα, αλλά ο κ. Βαρουφάκης απέρριψε αυτήν την ιδέα λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί κάτι τέτοιο. Ετσι, κατ’ ουσίαν τόσο στα διαδικαστικά ζητήματα –πέραν της ωραίας ατμόσφαιρας– όσο και στα ουσιαστικά, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να οδηγήσουν στο κλείσιμο μιας συμφωνίας όντας στον αντίποδα των δημοσίων αλλά και των κατ’ ιδίαν θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης, που υποστηρίζει ότι έχει καλύψει το δικό της «τμήμα της διαδρομής».

Παρά τη διαφορετική υποδοχή τους από τον γερμανικό Τύπο, και οι εξαγγελίες για τις ιδιωτικοποιήσεις αυτή την εβδομάδα είχαν προεξοφληθεί στο Βερολίνο, με αποτέλεσμα να θεωρείται ένα είδος «ελιγμού» έναντι του εξωτερικού ή παρουσίασή τους ως «παραχώρηση στους πιστωτές».

Ετσι, λοιπόν, η ηγεσία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι ο κ. Βαρουφάκης εκ μέρους της Αθήνας επιχειρηματολογεί 70% ιδεολογικά και 30% για να βρεθεί λύση, έχοντας σκοπό την «αλλαγή Παραδείγματος» στην Ευρώπη. «Ακόμα και αν το δεχόμασταν αυτό, πιστεύετε ότι θα το δέχονταν οι Φινλανδοί με τη νέα τους κυβέρνηση ή οι Ισπανοί που έχουν εκλογές;», λέει παράγοντας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Αυτή η πολιτική του γερμανικού ΥΠΟΙΚ θα οδηγήσει πιθανώς σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις, με μια Αθήνα που δεν φαίνεται να θέλει να υλοποιήσει ολόκληρη τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. Προηγούμενες αποφάσεις του γερμανικού Κοινοβουλίου υποχρεώνουν τον Σόιμπλε, πριν συμφωνήσει στην εκταμίευση χρημάτων, να ζητήσει τη γνώμη της γερμανικής Βουλής.

Μιλώντας στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης -που δεν κατονομάζεται- λέει ότι υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοί του που θεωρούν πιθανό η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ μέσα από μια ανθρωπιστική κρίση. Κανένας υπουργός δεν θέλει πλέον μια συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή