Αλλαξε τη στάση της η δήμαρχος Καβάλας

Αλλαξε τη στάση της η δήμαρχος Καβάλας

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπαναχώρησε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, όσον αφορά το θέμα του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας, τα αποκαλυπτήρια του οποίου είχαν προγραμματιστεί για την Κυριακή, αλλά αναβλήθηκαν εξαιτίας της αντίθεσης της κ. Τσανάκα στη χάραξη του «Αστρου του Δαυίδ» στο Μνημείο. Μετά τις αντιδράσεις, η ίδια προτείνει η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στις 7 Ιουνίου.

Ειδικότερα, η απόφαση της δημάρχου, που ελήφθη την περασμένη Πέμπτη, προκάλεσε οξύτατες αντιδράσεις –ενδεικτικά της Πολιτείας διά του γενικού γραμματέα Θρησκευμάτων, Γεωργίου Καλαντζή, και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ), που δημοσιεύτηκαν στην «Κ» (φύλλο Σαββάτου 16 Μαΐου).

Μάλιστα, αντίδραση υπήρξε και από το Anti-Defamantion League, αμερικανοεβραϊκή οργάνωση με μεγάλη ιστορία και διεθνή επιρροή, η οποία ιδρύθηκε το 1913, και είναι αφοσιωμένη στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού ανά τον κόσμο. Επίσης, την περασμένη Κυριακή, πολίτες πραγματοποίησαν σιωπηλή διαμαρτυρία μπροστά στο δημαρχείο για το θέμα (κάποιοι είχαν φθάσει από το εξωτερικό, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί για την αναβολή των αποκαλυπτηρίων), και η κ. Τσανάκα συνομίλησε μαζί τους ζητώντας «συγγνώμη».

Κατόπιν όλων αυτών, χθες η κ. Τσανάκα έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΚΙΣΕ, στην οποία εκφράζει «τη βαθύτατη θλίψη μου για όσα λυπηρά συνέβησαν, για κάθε παρανόηση, παρεξήγηση ή λάθη που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες. Οι πολίτες της Καβάλας, ο δήμος κι εγώ προσωπικά θέλουμε να διατρανώσουμε την επιθυμία μας να τιμήσουμε τους Εβραίους συμπολίτες μας που χάθηκαν στη φρίκη του φυλετικού μίσους. Στο πλαίσιο αυτό, επιθυμούμε να προχωρήσουμε στην εκτέλεση της από 2004 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, για την τοποθέτηση του υφιστάμενου μνημείου στην προεπιλεγμένη θέση». Η κ. Τσανάκα προτείνει ως νέα ημερομηνία των αποκαλυπτηρίων την Κυριακή 7/6. «Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και ευελπιστούμε για την κατανόηση και τη συνεργασία σας» καταλήγει στην επιστολή της η δήμαρχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή