Αμφισβητείται η γραμμή διαπραγμάτευσης

Αμφισβητείται η γραμμή διαπραγμάτευσης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφής μείωση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης καταγράφεται στην ποσοτική έρευνα που πραγματοποίησε η Μονάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη κατά την περίοδο 13-15/5, για πρώτη φορά καταγράφεται προβάδισμα όσων εκτιμούν ότι η ακολουθούμενη στρατηγική διαπραγμάτευσης είναι λανθασμένη (41%) έναντι όσων τη θεωρούν σωστή (35%). Σημειώνεται ότι το μέγεθος της αποδοχής της κυβερνητικής στρατηγικής μετρήθηκε για πρώτη φορά (4-5 Φεβρουαρίου) στο 72% και έκτοτε σημειώνει πτώση, ενώ αντιστρόφως ανάλογη τάση ακολουθεί η αρνητική κρίση των διαπραγματευτικών χειρισμών από τους πολίτες.

Περί Grexit

Με εξαιρετικά αρνητικό τρόπο αντιμετωπίζεται από τους πολίτες και η συζήτηση που έχει επανέλθει, κυρίως στον διεθνή Τύπο, περί πιθανής εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. Το 50,5% αισθάνεται φόβο σε μια τέτοια προοπτική, ενώ το 28% των ερωτωμένων απαντά ότι πιθανό Grexit δεν θα σήμαινε κάτι διαφορετικό γι’ αυτούς. Μόλις 13% απαντά ότι έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε ελπίδα. Υφίσταται, επίσης, ποσοστό 8,5% που απάντησε αυθόρμητα πως δεν υπάρχει πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Παρά τα δυσμενή –για την κυβέρνηση– ευρήματα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διατηρεί τεράστια διαφορά από τη δεύτερη Ν.Δ. στο ερώτημα που αφορά την πρόθεση ψήφου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος με 36,5%, ενώ η Ν.Δ. ακολουθεί με 15,5%. Ποσοστό ύψους 6% καταγράφουν η Χ.Α. και το «Ποτάμι», ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται το ΚΚΕ με 4%. Εντός Βουλής εμφανίζονται να παραμένουν οι ΑΝΕΛ και ΠΑΣΟΚ, με 3% για κάθε ένα από τα δύο κόμματα.

Αρκετές αρνητικές κρίσεις από τους πολίτες συγκεντρώνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος. Κατά της επαναφοράς των «αιωνίων» φοιτητών στα πανεπιστήμια τάσσεται το 65% των ερωτηθέντων. Θετικά απαντά το 24,5%, ενώ το 10,5% δεν εκφέρει άποψη. Εναντίον της κατάργησης των πειραματικών σχολείων τάσσεται το 73,5% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις 8% συμφωνεί με αυτό τον σχεδιασμό. Ποσοστό ύψους 18,5% δεν εκφέρει άποψη. Αντιθέτως, υπέρ της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων τάσσεται το 49,5% των πολιτών, έναντι 35% των ερωτηθέντων που διαφωνούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή