Ούλριχ Γκρίλο: Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα

Ούλριχ Γκρίλο: Η επιχειρηματικότητα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ευρώπη χρειάζεται εξειδικευμένους μετανάστες». Ο Ούλριχ Γκρίλο, ο πρόεδρος των συνδέσμου Γερμανών βιομηχάνων (BDI), που βρέθηκε χθες στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε εκδήλωση του ΣΕΒ, είναι κάθετος όσον αφορά την οικονομική πτυχή του πολωτικού αυτού ζητήματος.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Γκρίλο, του οποίου η θητεία ως επικεφαλής του BDI ανανεώθηκε για δύο ακόμα χρόνια τον περασμένο Νοέμβριο: «Σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη, ο αριθμός των Γερμανών εργασιακής ηλικίας θα μειωθεί από 45 εκατομμύρια σήμερα στα 29 εκατομμύρια το 2050. Αυτό το χάσμα πρέπει να καλυφθεί. Πέντε εκατομμύρια περίπου μπορούν να προκύψουν από την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, ενώ θα αυξηθεί και η διάρκεια της εργασιακής ζωής. Αλλά χωρίς εξειδικευμένους μετανάστες δεν θα καλυφθεί πλήρως το χάσμα, και δεν θα μπορέσουμε να αναπτυχθούμε. Ενας από τους λόγους που αναπτύσσεται σήμερα η αμερικανική οικονομία είναι ότι έχει προσελκύσει σημαντικό αριθμό εξειδικευμένων μεταναστών».

Ο Γερμανός επιχειρηματίας μάλιστα, δεν μένει μόνο σε επιχειρήματα οικονομικής φύσης. Μνημονεύοντας τα πρόσφατα ναυάγια στη Μεσόγειο, λέει ότι είναι «χριστιανικό καθήκον» των Ευρωπαίων να μεριμνήσουν για τους πρόσφυγες.

Σχετικά με τη Διατλαντική Εταιρική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης -πιο γνωστή ως TTIP- δηλώνει «αισιόδοξος» ότι θα υπάρξει σύντομα θετική κατάληξη στις διαπραγματεύσεις. «Στη Γερμανία επιχειρηματολογούμε υπέρ μιας στιβαρής TTIP, που δεν περιορίζεται στα “ώριμα φρούτα”, αλλά που θα είναι το πρότυπο για άλλες συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, με χώρες της Ασίας».

Θεωρεί ότι είναι αβάσιμες οι ενστάσεις απέναντι στην Εταιρική Συμφωνία – ειδικότερα αυτές που μιλούν για περιορισμό του πεδίου του δημοκρατικού ελέγχου και υπερβολική ενίσχυση των δικαιωμάτων των πολυεθνικών; «Στη Γερμανία πιστεύουμε πολύ στους ειδικούς και γίνεται μία συζήτηση εις βάθος για τα ζητήματα αυτά. Αυτό είναι πολύ θετικό – χρειάζεται διαφάνεια και εποικοδομητική συζήτηση, κάτι το οποίο έχει κατανοήσει και η νέα αρμόδια επίτροπος, η κ. Μάλμστρομ».

Ενας τομέας στον οποίο οι αμερικανικές επιχειρήσεις, με την εξάπλωση του σχιστολιθικού αερίου, απολαμβάνουν τα τελευταία χρόνια σημαντικό προβάδισμα επί των ευρωπαϊκών είναι στο κόστος ενέργειας. Πρόκειται για «πραγματική πρόκληση» για τις γερμανικές και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, τονίζει ο πρόεδρος του BDI. «Οι τιμές της ενέργειας στις ΗΠΑ είναι το 50% των αντίστοιχων ευρωπαϊκών – σε ορισμένους κλάδους ακόμα και 25%».

Ο κ. Γκρίλο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σημασία της πολιτικής σταθερότητας για την επιχειρηματικότητα, κάνοντας αναφορά και στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και στην ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου (ένα πάγιο ελληνικό μειονέκτημα). Το ελληνικό πρόγραμμα «δεν περιορίζεται μόνο σε μέτρα λιτότητας», σημειώνει. «Αφορά και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σαν αυτές στις οποίες αναφέρθηκε ο Ισπανός ομόλογός μου (στη συζήτηση που συντόνισε ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς), χάρη στις οποίες η Ελλάδα πέρυσι κατέγραψε θετική ανάπτυξη. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία διεκόπη».

Η κουβέντα κλείνει με τη μάστιγα της διαφθοράς – και τον πρωταγωνιστικό ρόλο γερμανικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων και μία (Rheinmetall) της οποίας ο κ. Γκρίλο ήταν επικεφαλής, σε ελληνικά σκάνδαλα. Εχει υπάρξει πραγματική ενδοσκόπηση στη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα για το θέμα αυτό;

«Η εταιρική διαφθορά ήταν μεγάλο θέμα στη Γερμανία, αν και δεν επικεντρώθηκε ποτέ ειδικά στις πρακτικές στην Ελλάδα» απαντά. «Ψηφίστηκαν νέοι νόμοι και εφαρμόστηκαν νέοι κανονισμοί σε σχέση με τη συμμόρφωση, με αποτέλεσμα πάρα πολλές εταιρείες, μεγάλες αλλά και πιο μικρές, να έχουν δημιουργήσει θέσεις διευθυντών συμμόρφωσης. Το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη ως θέμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή