Ανεβάζει τους τόνους η Πλατφόρμα

Ανεβάζει τους τόνους η Πλατφόρμα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μια συμφωνία με τους θεσμούς ή θα είναι συμβατή με το κυβερνητικό πρόγραμμα ή δεν μπορεί να υπάρξει, και σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπάρξει». Με τη φράση αυτή, σε κείμενο με υπογραφή του κ. Θανάση Μπρούσκου, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο iskra.gr, η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη εσωκομματική «αντιπολιτευτική» ομάδα, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, διαφοροποιήθηκε χθες κατηγορηματικά από την προοπτική κατάληξης της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους εταίρους σε συμφωνία. Αφορμή για την αντίδραση αυτή στάθηκε η δημοσιοποίηση κειμένου ως πρότασης της Κομισιόν, το οποίο, πάντως, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Βρυξέλλες δήλωσαν ότι αγνοούν, και το οποίο κωδικοποιούσε όλα εκείνα τα σημεία που το τελευταίο διάστημα συζητούνται ως ρυθμίσεις που η Αθήνα θα μπορούσε να αποδεχθεί.

Ο κ. Λαφαζάνης, αν και εκ των κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, επιμένει σε διακριτή πορεία και σε σταθερή υπόμνηση, είτε με δημόσιες παρεμβάσεις είτε εντός των κυβερνητικών και κομματικών οργάνων, ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές». Μάλιστα, μόλις προχθές, σε μια ξεκάθαρη πράξη διαφοροποίησης από κεντρικές κυβερνητικές επιλογές, στην κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας, έδωσε το «παρών» σε εκδήλωση στο δημαρχείο Περάματος υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού του Πειραιά, με τον ΟΛΠ φορέα διαχείρισης. «Εχει γίνει πρόδηλο πλέον ότι οι δανειστές, όταν αναφέρονται σε “μεταρρυθμίσεις”, στην πραγματικότητα εννοούν αντιλαϊκού χαρακτήρα απορρυθμίσεις, όπως για παράδειγμα την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων σαν αυτή του λιμανιού του Πειραιά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας», αναφέρει το iskra.gr.

Στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης και ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου μεταδίδεται η αίσθηση πως η επίτευξη συμφωνίας είναι κοντά, στην ιστοσελίδα που απηχεί τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας γινόταν λόγος για «σχέδια για άνευ όρων υποταγή της χώρας», που «ετοιμάζουν οι δανειστές».

Ενστάσεις για ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, έκτακτη εισφορά

Οι ενστάσεις, όπως παρατίθενται στο επίμαχο άρθρο, επικεντρώνονται στη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, στις αλλαγές στον ΦΠΑ, στην αύξηση της έκτακτης εισφοράς και στη μετάθεση της συζήτησης για εργασιακό και ασφαλιστικά. Σε όλα, δηλαδή, τα ζητήματα επί των οποίων η κυβέρνηση, όπως έχει καταστεί σαφές από πληροφορίες για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, εμφανίζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει προκειμένου να επιτύχει αυτό που ονομάζει «αμοιβαία επωφελή συμφωνία». Δεν είναι λίγα τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που υπενθυμίζουν με νόημα ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει απαλειφθεί η αναφορά σε «έντιμο συμβιβασμό» και θεωρούν ότι δικαιώνονται για τη θέση που παγίως αναπαράγουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει «έντιμος συμβιβασμός» και η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι διαρκώς έτοιμη για το σενάριο της ρήξης.

Την ίδια στιγμή, από στελέχη της Πλατφόρμας επανέρχεται σταδιακά η συζήτηση για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, θέμα για το οποίο είχαν χαμηλώσει τους τόνους από την περίοδο αμέσως πριν από τις εκλογές έως πρόσφατα. Ωστόσο, χθες, ο κ. Στ. Λεουτσάκος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έσπευσε να σχολιάσει ότι «υπήρχε ζωή και πριν από το ευρώ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή