«Μαγικές» ρυθμίσεις για χρεωμένους Δήμους

«Μαγικές» ρυθμίσεις για χρεωμένους Δήμους

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «μαγικές» ρυθμίσεις οι περισσότεροι «κόκκινοι» δήμοι θα περάσουν στο πράσινο, χωρίς όμως να λύσουν τα οικονομικά τους προβλήματα που στις περισσότερες των περιπτώσεων έχουν παλαιές και βαθιές ρίζες.

Τροπολογία Νο43 στον πρόσφατο νόμο Κατρούγκαλου, δίνει τη δυνατότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) που δεν μπορούσαν να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους -άρα εδώ και μήνες δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν οικονομικές συναλλαγές- να λάβουν δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η λίστα των δήμων με μεγάλα οικονομικά προβλήματα – ένδεκα συνολικά: Πειραιώς, Γόρτυνας, Φαιστού, Σφακίων, Σαλαμίνας, Φυλής, Περάματος, Αίγινας, Μεγάρων, Μεγίστης, και Γαύδου – είχε έτσι και αλλιώς περιοριστεί. Στις αρχές Απριλίου 2015 με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ΚΥΑ, των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Κοινωνικής Ασφάλισης, σε εφαρμογή νόμου που η προηγούμενη κυβέρνηση πέρασε τον Δεκέμβριο του 2014 (άρθρο 79 4316/2014) και τον οποίο τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει, οι δήμοι Φυλής, Πειραιά και Αμαρουσίου εξασφάλισαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με πολύ μικρή μηνιαία δόση σε βάθος χιλιετίας ή έστω εκατονταετίας. Η μηνιαία δόση καθορίζεται στο ποσοστό του 5% των πόρων που λαμβάνουν μηνιαίως από το κράτος ως επιχορήγηση, ανεξάρτητα από το ύψος των οφειλών. Ο δήμος Πειραιά ρύθμισε οφειλές 9,8 εκατ. ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο και 193.919 προς το ΙΚΑ και θα του παρακρατούνται 65.972 ευρώ μηνιαίως. Ο δήμος Αμαρουσίου ρύθμισε οφειλές 24,3 εκατομμυρίων ευρώ προς το ελληνικό Δημόσιο και 32 εκατ. ευρώ προς το ΙΚΑ με παρακράτηση ύψους 28.316 ευρώ μηνιαίως. Ο πιο ευνοημένος δήμος, ο δήμος Φυλής χρωστά 449,452 εκατ. ευρώ στο ελληνικό Δημόσιο και 18,9 εκατ. ευρώ ασφαλιστικές εισφορές και 227.953 ευρώ προς τον ΕΔΟΕΑΠ και θα του παρακρατούνται 18.345 ευρώ μηνιαίως έως τη μεθεπόμενη χιλιετία.

«Κάποιοι δήμοι έχουν πληροφόρηση και τα τακτοποίησαν όλα μια χαρά. Δέχομαι και εγώ να πάρω δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (σ.σ. με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου) αν πρόκειται να το ξεχρεώσω σε εκατό χρόνια. Ομως ο χρόνος αποπληρωμής για το Ταμείο Παρακαταθηκών είναι 25 χρόνια» λέει ο δήμαρχος Γόρτυνας Ηρακλείου Κρήτης, Νίκος Σχοιναράκης. Για την καταβολή των μισθών, ο δήμος χρειάζεται 2,4 εκατομμύρια ευρώ το 2015 και τα έσοδά του είναι 2,8 εκατομμύρια ευρώ. «Περισσεύουν περίπου 400.000 για να λειτουργήσουμε και να πληρώσουμε τα χρέη του δήμου. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

Ο δήμος Σαλαμίνας χρωστά πολλά και εισπράττει λίγα. Οι δημότες του θεωρούν ότι ως ψηφοφόροι δικαιούνται πίστωση στην εταιρεία ύδρευσης του δήμου, ειδικά τώρα με την κρίση. «Δεν έχουμε εισπρακτικούς μηχανισμούς και έχουμε εγκλωβιστεί στο γεγονός ότι εδώ και οκτώ μήνες είμαστε χωρίς προϋπολογισμό, οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε καμία κίνηση» λέει η δήμαρχος Ισιδώρα Παπαθανασίου.

Η δήμαρχος Γαύδου Γκέλυ Καλλινίκου, από την άλλη, εξηγεί ότι ο δήμος της μπήκε στη λίστα με τους «κόκκινους» δήμους, «κατά λάθος». «Εχουμε χρήματα. Και πώς να μην έχουμε, αφού δεν ξοδεύουμε τίποτα» λέει. Στη Γαύδο από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν υπάρχει υπάλληλος στην ταμειακή υπηρεσία του δήμου, οπότε κανείς δεν καταχωρεί τα δεδομένα για να καταρτιστεί προϋπολογισμός. Στα γραφεία του δήμου εργάζονται μόνο η δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος που μαζεύει και τα σκουπίδια και ένας υπάλληλος με μετάταξη από τη Νέα Σμύρνη. «Εμείς, οι αιρετοί απαγορεύεται από τον νόμο να περάσουμε οικονομικά στοιχεία» λέει η δήμαρχος. Ο προηγούμενος υπάλληλος του δήμου κατηγορείται για υπεξαίρεση ύψους 750.000 ευρώ, οπότε το θέμα ταμείο του δήμου είναι πολύ ευαίσθητο.

Και πώς λειτουργεί ο δήμος, αναρωτιέμαι. «Εγώ και ο αντιδήμαρχος δίνουμε τη μισθοδοσία μας και οι κάτοικοι βοηθούν», εξηγεί η δήμαρχος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή