Αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Βουλή

Αναγνώριση της Παλαιστίνης από τη Βουλή

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταθέσει στη Βουλή ψήφισμα για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967, όπως έχουν κάνει πολλές άλλες χώρες. Η κίνηση αυτή θα είχε ήδη προωθηθεί αν η κυβέρνηση και η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ δεν κυριαρχούνταν από τη συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει γενικότερα ένα ζήτημα συντονισμού, αλλά όχι πρόβλημα, καθώς οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να δώσουν πανηγυρικό τόνο στο θέμα αυτό. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, καθώς εκτιμάται ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι υπόθεση του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων και όχι ενός κόμματος. Σημειώνεται ότι η αναγνώριση θα γίνει από τη Βουλή, αλλά όχι από την κυβέρνηση, τουλάχιστον σε ορατό χρόνο, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι αναβαθμισμένες σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, οι παλαιστινιακές αρχές έχουν διαμηνύσει στο Μαξίμου ότι θα ήταν προτιμητέο, η αναγνώριση να γίνει ταυτόχρονα με την παρουσία του ηγέτη των Παλαιστινίων Αμπού Αμπάς, ο οποίος έχει ήδη εκφράσει την επιθυμία του να επισκεφθεί την Αθήνα. Ο κ. Τσίπρας είναι ιδιαίτερα θετικός και στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους και στην επίσκεψη Αμπάς, ωστόσο προτιμά οι εκδηλώσεις αυτές να προγραμματιστούν σε χρονική στιγμή με λιγότερη ένταση και αυτή δεν είναι η παρούσα περίοδος. Κατά συνέπεια, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μόλις επιτευχθεί η συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα και εγκριθεί από το Κοινοβούλιο, η αναγνώριση θα είναι μία από τις πρώτες προτεραιότητες, δηλαδή μπορεί να συντελεστεί πριν από το καλοκαίρι. Ο κ. Τσίπρας, αναφέρουν παράγοντες της κυβέρνησης, είναι πολύ δημοφιλής στους Παλαιστινίους, ενώ ο πρωθυπουργός από την πλευρά του θα ήθελε να συνδέσει το όνομά του με μια τέτοια κίνηση, γνωρίζοντας πόσο δημοφιλής θα είναι η απόφαση του Κοινοβουλίου και στο εσωτερικό του κόμματος και στον ελληνικό λαό γενικότερα.

Προβληματισμός

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή προβληματίζει σειρά κυβερνητικών στελεχών και τον πρωθυπουργό, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι επιλογές του κ. Τσίπρα είναι περιορισμένες, εξαιτίας των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές. Υπό αυτό το πρίσμα, παραπέμπεται για τους επόμενους μήνες η τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, που αρχικά σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί τον τρέχοντα μήνα, αλλά οι δίαυλοι με το Τελ Αβίβ είναι ανοιχτοί και οι σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση είναι ομαλές, χωρίς τριβές και προβλήματα, καθώς η πορεία της χώρας στην εξωτερική πολιτική έχει καθησυχάσει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή