Η δύσκολη μάχη για τον έλεγχο του πληθωρισμού

Η δύσκολη μάχη για τον έλεγχο του πληθωρισμού

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζάνετ Γέλεν, δηλώνει «σχετικά βέβαιη» ότι η νομισματική πολιτική που ασκείται  στις ΗΠΑ μπορεί να ενισχύσει τις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, θεωρεί πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωτράπεζας έχει «αποδειχθεί ικανό», τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Κανένας από τους δύο δεν διεκδικεί περγαμηνές. Εντούτοις, οι δηλώσεις αυτές εμπεριέχουν μια νότα αισιοδοξίας για την ενίσχυση του πληθωρισμού κοντά στο 2%, με την εφαρμογή μιας πολιτικής μηδενικών επιτοκίων και μαζικών αγορών σε ομόλογα.

Παρ’ όλα αυτά, οι κεντρικές τράπεζες έχουν κατ’ επανάληψη υπερβάλει στις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό από τα μέσα του 2011, σύμφωνα με τον Μάρβιν Μπαρθ της Barclays, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος στην Ευρώπη. Κατά τον ίδιο, το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια «παγκόσμια αστοχία στον πληθωρισμό» και δημιουργεί ερωτήματα για το εάν η κ. Γέλεν και οι υπόλοιποι στην «παρέα» των κεντρικών τραπεζιτών θα καταφέρουν να ενισχύσουν τις τιμές και να ισχυριστούν ότι ολοκλήρωσαν με επιτυχία την αποστολή τους. Είναι πολύ πιθανό αυτή η αστοχία στον πληθωρισμό να συνεχίσει να κρατάει σε εγρήγορση τους κεντρικούς τραπεζίτες και να αναγκάσει αυτούς που δεν πιστεύουν στον κίνδυνο της σταθερής πτώσης των τιμών να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους, σχολιάζει ο κ. Μπαρθ, πρώην αξιωματούχος της Fed.

Για να στηρίξει το επιχείρημα της «αστοχίας στον πληθωρισμό» σε παγκόσμια κλίμακα, ο κ. Μπαρθ ανέλυσε τις τιμές καταναλωτή σε 27 οικονομίες, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, και βρήκε ότι υποχώρησαν κατά 0,46% στον βιομηχανικό κόσμο και κατά 0,74% στον αναπτυσσόμενο κόσμο τη δεκαετία που έληξε τον Δεκέμβριο του 2014. Αφού μελέτησε και απέκλεισε παράγοντες όπως η ζήτηση και η παραγωγικότητα, ο κ. Μπαρθ ανακάλυψε ότι δεν ήταν εύκολο να προσδιορίσει τους λόγους για το 35% της υποχώρησης στον παγκόσμιο πληθωρισμό. Μεταξύ των πιθανών εξηγήσεων θα μπορούσε να ήταν η απομόχλευση που συντελείται από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η τεχνολογική πρόοδος, η παγκοσμιοποίηση, η γήρανση των πληθυσμών και οι αντιπληθωριστικές τάσεις στην Κίνα. Οποιαδήποτε και εάν είναι η τελική ερμηνεία για την αστοχία των κεντρικών τραπεζών στον πληθωρισμό, η σταθερή πτώση των τιμών είναι ένας σοβαρός λόγος ανησυχίας για τους υπεύθυνους στη χάραξη νομισματικής πολιτικής. Μπορεί, τελικά, να εξαρτώνται από παράγοντες που δεν μπορούν να ελέγξουν όπως οι αγορές εμπορευμάτων, νομισμάτων ή μισθών για να ενισχύσουν τον πληθωρισμό.

Ακόμη χειρότερη είναι η προοπτική να χάσουν οι χρηματοοικονομικές αγορές την εμπιστοσύνη τους στις κεντρικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τον έλεγχο του πληθωρισμού. Οι προβλέψεις για τις τιμές την επόμενη πενταετία αποκαλύπτουν ίχνη αυτών των φόβων. Μπορεί το φαινόμενο της αστοχίας να είναι πρόσκαιρο ή να πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να υιοθετήσουν ακόμη πιο επιθετικά μέτρα για την ενίσχυση των τιμών. Στη Σουηδία, για παράδειγμα, η πρόσφατη μείωση του βασικού επιτοκίου σε αρνητικό πρόσημο ήταν αποτελεσματική και οδήγησε σε ενίσχυση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό. Από το τρέχον περιβάλλον καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα ότι οι κεντρικές τράπεζες χρειάζονται τουλάχιστον κάποιες ισχυρές ενδείξεις για μια αύξηση των τιμών πριν αποφασιστεί άνοδος των επιτοκίων.

Αλλά τι θα γίνει εάν οι τράπεζες δεν έχουν πια τη δυνατότητα να διαχειριστούν τον πληθωρισμό; Σε αυτήν την περίπτωση, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να συνεχίσουν με την εφαρμογή αντισυμβατικών μέτρων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πυροδοτώντας ισχυρότερη μεταβλητότητα στις αγορές. «Αντί να είναι οι κυρίαρχες του παιχνιδιού στον έλεγχο του πληθωρισμού, οι κεντρικές τράπεζες είναι σήμερα παρατηρήτριες», καταλήγει ο κ. Μπαρθ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή