Η μεγάλη φυγή από τη Wall Street

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρόλο που ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 καταγράφει νέο υψηλό όλων των εποχών, οι διεθνείς επενδυτές εγκαταλείπουν τη Wall Street με προορισμό τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο λόγος για τη «μεγάλη φυγή» είναι τα μάλλον απογοητευτικά στοιχεία που δημοσιεύονται εσχάτως για την αμερικανική οικονομία, αλλά και η υψηλή ισοτιμία του αμερικανικού δολαρίου. Σύμφωνα με έκθεση της Bank of America, οι διεθνείς επενδυτές επενδυτές είχαν τοποθετήσει στον δείκτη S&P τον Απρίλιο λιγότερα κεφάλαια από τον αρχικό τους σχεδιασμό κατά 12%. Τον Μάιο το ποσοστό αυτό αυξήθηκε σε 19%.

Πρόκειται για τη μικρότερη έκθεση που έχουν διεθνείς επενδυτές στον S&P 500 τα τελευταία επτά χρόνια. «Η σχετική τοποθέτηση σε αμερικανικές μετοχές σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο βρίσκεται σήμερα στο πλέον ακραίο σημείο από τον Νοέμβριο του 2007», αναφέρεται στην έκθεση της Bank of America. «Οσοι επιθυμούν να κινηθούν ενάντια στο ρεύμα στοιχηματίζουν σε άνοδο των αμερικανικών μετοχών». Η δημοσκόπηση της BAML έγινε μεταξύ 169 διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων που συνολικά διαχειρίζονται 479 δισ. δολάρια το διάστημα 8-15 Μαΐου.

Ενας λόγος που διώχνει τους διεθνείς επενδυτές από τα αμερικανικά χρηματιστήρια είναι ότι εκτιμούν πως έχει καθυστερήσει περισσότερο από το προβλεπόμενο η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed). Περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση εκτιμούν σήμερα ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μετά το 2006 θα σημειωθεί είτε στη διάρκεια του τετάρτου τριμήνου είτε ακόμη αργότερα. Την ίδια στιγμή, το 49% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αύξησε τον Μάιο την έκθεσή του σε μετοχές της Ευρωζώνης. Τον Απρίλιο το ποσοστό ήταν στο 45%.

Μόνο ένας στους δέκα διαχειριστές δήλωσε ότι μείωσε την έκθεση σε μετοχές της Ευρωζώνης τον τρέχοντα μήνα. Συνολικά οι επενδυτές περιόρισαν την έκθεσή τους σε μετοχές οπουδήποτε στον κόσμο στο 47% πάνω από τις αρχικές τους εκτιμήσεις, περιορίζοντάς την στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Η έκθεση σε ομόλογα περιορίστηκε ακόμη περισσότερο, στο 60% κάτω από το ποσό που σκόπευαν να επενδύσουν αρχικά. Ο λόγος είναι πως θεωρούν ότι φέτος η μεγαλύτερη διακύμανση θα σημειωθεί στα ομόλογα, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.

Παρελκυστική πολιτική από Fed

Πολλοί από τους αξιωματούχους της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) θεωρούν ότι θα ήταν πρόωρη η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνάντηση του Απριλίου που δημοσιεύτηκαν χθες. Οι περισσότεροι από τους Αμερικανούς κεντρικούς τραπεζίτες θεωρούν ότι θα ενισχυθεί ο ρυθμός επέκτασης της αμερικανικής οικονομίας μετά το απογοητευτικό πρώτο τρίμηνο και ότι θα εξακολουθεί να βελτιώνεται η κατάσταση στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, όμως, εκτιμούν πως η πρόσφατη μικρή άνοδος του πληθωρισμού ακυρώνεται από την επιβράδυνση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο, ενώ απογοητευτικό είναι και το γεγονός πως η υποχώρηση των τιμών της ενέργειας δεν οδήγησε σε ανάλογη αύξηση της κατανάλωσης. Κοντολογίς, «πολλοί συμμετέχοντες θεωρούν ότι είναι απίθανο τα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα τον Ιούνιο να δικαιολογούν επαρκώς την αύξηση των επιτοκίων». Δύο άλλα προβλήματα που απασχολούν τη Fed είναι η πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα, αλλά και το αξιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή