49 χρόνια πρίν… 21-V-1966

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΧΕΔΙΟΝ «ΠΕΡΙΚΛΗΣ»: Το σχέδιον «Περικλής» ουδέποτε και εις ουδεμίαν περίπτωσιν υλοποιήθη και εξετελέσθη. Επρόκειτο, ουσιαστικώς, περί προσχεδίου, καθαρώς αντικομμουνιστικού χαρακτήρος, το οποίον δεν απέβλεπεν εις το να ευνοηθή εθνικόφρον πολιτικόν κόμμα [ΕΡΕ], εις βάρος άλλων. Εις τα σημαντικά αυτά συμπεράσματα κατέληξε το Δικαστικόν Συμβούλιον του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, διά του υπ’ αρ. 38/66 βουλεύματός του, το σκεπτικόν και το διατακτικόν του οποίου εδόθησαν χθες εις την δημοσιότητα, υπό του υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Σταύρου Κωστοπούλου. Το κείμενον του βουλεύματος είχεν υποβάλει την πρωίαν προς τον κ. Κωστόπουλον ο πρόεδρος του Αναθεωρητικού Στρατοδικείου αντιστράτηγος Ι. Σίμος, ο οποίος και προήδρευσε του Συμβουλίου – μέλη οι αναθεωρηταί υποστράτηγος Φρ. Ανδρεόπουλος και ταξίαρχος Νικ. Κομιανός. Το Δικαστικόν Συμβούλιον, επί τη βάσει των ανωτέρω συμπερασμάτων, έκρινεν ότι δεν πρέπει να απαγγελθή κατηγορία εναντίον των ε.α. Αντιστρατήγων Α. Φροντιστή, Β. Καρδαμάκη, Α. Νάτσινα, του ε.α. Υποστρατήγου Γ. Μπάλλα, του ε.α. Ταξιάρχου Γ. Βάλη και του αντισυνταγματάρχου πυροβολικού κ. Γ. Παπαδοπούλου (φωτογραφία) διά παράβασιν καθήκοντος, έκδοσιν αθεμίτων διαταγών και ηθικήν αυτουργίαν […] ελλείψει αποχρωσών ενδείξεων ενοχής. […] Διά του βουλεύματος του Δικαστικού Συμβουλίου εξεμηδενίσθη η έκθεσις της εξεταστικής επιτροπής Χ. Λουκάκη, που ωμίλησε περί «γιγαντιαίας επιχειρήσεως» διά την νόθευσιν του εκλογικού φρονήματος του λαού. Και κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί της Ενώσεως Κέντρου και της ΕΔΑ περί εκλογικού πραξικοπήματος το 1961, οι οποίοι εστηρίζοντο, κατά μέγα μέρος, εις το ότι ο στρατός και τα σώματα ασφαλείας ήσκησαν δήθεν πίεσιν υπέρ της ΕΡΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΚΙΩΝΗΣ: Η ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών εξέλεξε τακτικόν μέλος της εις την έδραν της Αρχιτεκτονικής (της τάξεως των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών) τον κ. Δημήτριον Πικιώνην, ομότιμον καθηγητήν του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΤΖΙΟΥΛΑΣ:  (Τα νέα βιβλία.) Γ. Κοτζιούλα: «Οταν ήμουν με τον Αρη» (Αναμνήσεις). Σχ. 8ον. Σελ. 199. Εκδόσεις «Θεμέλιο». Αθήναι 1966.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή