Το Βαλς της πρόκρισης στη Βιέννη για τον Α΄ Ημιτελικό του 60ού διαγωνισμού Eurovision

Το Βαλς της πρόκρισης στη Βιέννη για τον Α΄ Ημιτελικό του 60ού διαγωνισμού Eurovision

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποτε οι σοφές κεφαλές που αρέσκονται να ερμηνεύουν τα αίτια και αιτιατά όλων των συμβάντων, ακόμη και των πλέον ευτράπελων, θα σκύψουν πάνω στο φαινόμενο της Γιουροβίζιον και της επιρροής που αυτή έχει σ’ όλες τις χώρες, σ’ όλες τις ηλικίες από τότε που ξεκίνησε. Είναι ένα δυνατό κοκτέιλ το μείγμα αγάπης προς το τραγούδι – μουσική – στίχους και τραγουδιστή – τραγουδίστρια μαζί με έξαρση πατριωτισμού –οι σημαίες ν’ ανεμίζουν ανάλογα με το τραγούδι της χώρας που διαγωνίζεται– δίνοντας θάρρος για να περάσει στον ημιτελικό και μετά, στον τελικό, να νικήσει, να είναι στην πρώτη πεντάδα, αλλά και να μετρήσει τις χώρες που την στήριξαν ή την αγνόησαν. Αυτό το κοκτέιλ έχει το ξεχωριστό χάρισμα να μπορεί κανείς να το απολαύσει στο σπίτι του, στην πολυθρόνα του, με την οικογένεια και με φίλους, με delivery και μπίρες, ένα «πακέτο» διασκέδασης που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή, μπροστά μας, σε μια ευρωπαϊκή χώρα που ίσως ποτέ ο τηλεθεατής δεν θα επισκεφθεί. Είναι, δηλαδή, μαζί και εισιτήριο γνωριμίας με τους άλλους Ευρωπαίους, με τα τραγούδια τους, με το ντύσιμό τους. Ολα αυτά έγιναν το βράδυ της Τετάρτης, με το πανελλήνιο να στήνεται μπροστά στην τηλεόραση, αγνοώντας τα «έκτακτα γεγονότα», για να δουν αν θα τα βγάλει πέρα η Κυπρία νικήτρια του περυσινού διαγωνισμού «The Voice» Μαρία Ελενα Κυριάκου, που επελέγη να εκπροσωπήσει την Ελλάδα με το «Μια τελευταία ανάσα». Και να, είμαστε «μια τελευταία ανάσα» πριν από την υπογραφή, και με ποιους όρους, της βραδυπορούσας συμφωνίας – σαραντοποδαρούσας του Eurogroup, και να προτιμούμε ν’ ακούσουμε την αισθαντική Μαρία Ελενα, με τον επίσης Κύπριο Ευθύβουλο Θεοχάρους στο πιάνο, να ζητά, και να κερδίζει, όχι μόνο το δικαίωμα «μιας τελευταίας ανάσας», αλλά μια θέση στις 10 του ημιτελικού – λέει πολλά η επιλογή αυτή για την πολιτική κούραση… Δυνατοί και οι στίχοι, με άρωμα από πολιτικό υπόβαθρο, του Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και της Εβελίνας Τζιώρα. Μπράβο σ’ όλους.

Ο τελικός, που θα αναδείξει το νικητήριο τραγούδι και τη χώρα που θα φιλοξενήσει του χρόνου τον διαγωνισμό, θα γίνει το Σάββατο 23 Μαΐου και θα μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ και τη ΝΕΡΙΤ HD, ώρα 10. Απόψε, είναι ο δεύτερος ημιτελικός με τις υπόλοιπες διαγωνιζόμενες χώρες. Η τηλεθέαση καλά κρατεί: 2.717.171 τηλεθεατές παρακολούθησαν τον ημιτελικό τουλάχιστον για ένα λεπτό! Οι γυναίκες ανεδείχθησαν οι πιο πιστές φαν, ηλικίας 15-24 ετών, όπως και οι Θεσσαλονικείς που κέρδισε αντίστοιχα η τηλεόραση, με μέσο μερίδιο τηλεθέασης 46,5 η νέα γενιά και 35,9 οι κατ’ εξοχήν «λάτρεις του θεσμού» Σαλονικιώτες. Ο 60ός Διαγωνισμός της Eurovision ανέδειξε στον Α΄ Ημιτελικό τις εξής 10 χώρες ανεξάρτητα από τις ψήφους που πήραν και τη σειρά που κατέχουν: Αλβανία, Αρμενία, Ρωσία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Ελλάδα, Εσθονία, Γεωργία, Σερβία και Βέλγιο. Οι πιο «προχωρημένοι» που παρακολουθούν τους διαγωνισμούς τραγουδιού, πρόσεξαν ότι έξι από τους ερμηνευτές, που το τραγούδι της χώρας τους προκρίθηκε και πέρασε στον ημιτελικό προέρχονται από τηλεοπτικά show με διεθνείς ρίζες. Η Μαρία Ελενα Κυριάκου είναι η περυσινή νικήτρια του «The Voice». Επίσης ο Loic Nottet, Βέλγιο, με το τραγούδι «Rhythm Inside» προέρχεται από το «The Voice» της πατρίδας του. Τρεις γυναικείες φωνές με απήχηση στο κοινό και δυναμική εμφάνιση ξεχώρισαν: η Polina Gangarina – Ρωσία, στα λευκά με το τραγούδι «Χίλιες Φωνές», η Elhaida Dani – Αλβανία, στα μαύρα, με το τραγούδι «I am alive – Είμαι ζωντανή» και η μελαχρινή καλλονή, πρώην μοντέλο, Νina Sublatti, από τη Γεωργία, με το τραγούδι «Warrior – Πολεμιστής», με μαύρη στολή με φτερά, εντυπωσίασαν. Η υπέροχη Φινλανδία εκπροσωπήθηκε στον διαγωνισμό με συγκρότημα Heavy Metal που το αποτελούσαν μουσικοί – ντράμερ και vocalist με το σύνδρομο Down που χειροκροτήθηκαν θερμά, αλλά δεν ψηφίσθηκαν. Το τραγούδι τους έχει κερδίσει την καρδιά μας!

Κωνσταντίνου και Ελένης

Κωνσταντίνου και Ελένης, Ισαποστόλων, 21 Μαΐου, μεγάλη θρησκευτική εορτή, συμπίπτει εφέτος με την εορτή Της Αναλήψεως. Κάθε σπίτι και εορτή, ενώ άλλοτε οι πολιτικοί είχαν την τιμητική τους. Κωνσταντίνος, τέως βασιλεύς, Κωνσταντίνος Τσάτσος, Πρόεδρος Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρωθυπουργός, Πρόεδρος Δημοκρατίας, πρωθυπουργοί Κώστας Μητσοτάκης, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής, Ελενα Κουντουρά, αν. υπουργός Τουρισμού, Κώστας Χατζηγάκης, τ. υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Ησυχος, αν. υπουργός Εθνικής Αμυνας, Κώστας Φωτάκης, αν. υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας. Στην οικογένεια της «Καθημερινής» ο διευθυντής Σύνταξης Κωστής Φαφούτης, ο αρχισυντάκτης Κώστας Λεονταρίδης, οι πολιτικοί αρθρογράφοι Κώστας Παπαδιόχος, Κώστας Ιορδανίδης, πολιτικός συντάκτης Κωνσταντίνος Ζούλας, Ελένη Μπίστικα – Τήλεφος, Ελένη Βαρβιτσιώτη, Κώστας Βαρδαρός, Κώστας Ματσάγκος, Κώστας Ρούκος, Ελένη Μπέρτσου. Είναι η κατ’ εξοχήν ανοιξιάτικη ολάνθιστη εορτή, ορόσημο με το καλοκαίρι. Οσοι κήποι απόμειναν μοσχοβολούν από γιασεμιά και φούλια και γαρδένιες. Οι τριανταφυλλιές έχουν όσα ρόδα τόσα φύλλα, ευλογημένη ημερομηνία του Μαΐου, διότι ανοίγουν πλέον επίσημα οι θερινοί κινηματογράφοι! «Χρόνια Πολλά» στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες. Οι ευχές δεν έχουν ΦΠΑ!

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή