Η συμφωνία απαιτεί και υλοποίηση

Η συμφωνία απαιτεί και υλοποίηση

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τελευταίες ενδείξεις λένε ότι ο Αλ. Τσίπρας όντως θέλει μία συμφωνία με τους δανειστές. Μαζί του τη θέλουν και οι λεγόμενοι «ρεαλιστές» του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης που όμως δεν γνωρίζουμε ούτε πόσοι, ούτε ποιοι ακριβώς είναι, πέρα από τους δύο – τρεις γνωστούς που εκφράζονται με δηλώσεις ή tweets, αλλά ακόμη με έμμεσο τρόπο. Προφανώς γνωρίζουν, όπως και ο πρωθυπουργός, ότι η καρδιά του κόμματος εξακολουθεί να κτυπάει σε αντιευρωπαϊκούς και αντιμνημονιακούς ρυθμούς. Ρυθμούς που η τετράμηνη επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα δεν έχει καταφέρει να αλλάξει, άρα πώς να τολμήσουν να πουν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα; Οτι δηλαδή τα βράχια είναι πια δίπλα και πρέπει να αλλάξει η ρότα…

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, ο Αλ. Τσίπρας και οι όψιμοι «ρεαλιστές» γύρω του, είχαν τις ίδιες αντιλήψεις στη διάρκεια της διαδρομής που τους έφεραν στην εξουσία με τους υπόλοιπους «συντρόφους». Αν σήμερα αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα και πόσο κοντά είναι η πλήρης καταστροφή της χώρας δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι άλλαξαν απόψεις και ιδεολογία. Αλλες είναι οι αιτίες. Πιθανώς τους άνοιξε τα μάτια η στάση των δανειστών, ενδεχομένως βλέπουν ότι οι αριθμοί και οι δείκτες της οικονομίας δεν μετατρέπονται από τις ανεδαφικές επιθυμίες, ίσως φοβούνται ότι θα μείνουν στην ιστορία ως οι καταστροφείς της Ελλάδας και νοιάζονται για την υστεροφημία τους, μπορεί να τρέμουν για τις συνέπειες στα πρόσωπά τους και δεν αποκλείεται να θέλουν να περάσουν όπως – όπως τις δύσκολες ώρες, με στόχο να κοροϊδέψουν πάλι τους δανειστές.

Οπως και να ’ναι, το μεγάλο πρόβλημα για τους «ρεαλιστές» είναι ότι οι «σκληροί», οι «ιδεοληπτικοί» και οι «ψεκασμένοι» του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ τα έχουν «στηλώσει» και δεν δείχνουν καμία… ευελιξία. Το χειρότερο, αρκετοί από αυτούς, κυρίως όσοι προέρχονται από το ΚΚΕ και είναι πολλοί αν ψάξει κανείς τα βιογραφικά τους, θέλουν επανάληψη της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Ελλάδα με τους εαυτούς τους πρωταγωνιστές. Αλλοι πάλι διακατέχονται από τα σύνδρομα «Σαμψών» και «Κούγκι» και ανάμεσά τους υπάρχουν οι καθαροί «οπορτουνιστές», ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους ανερμάτιστους φιλόδοξους, όπως η κυρία που βρίσκεται συνεχώς στο προσκήνιο με στόχο να εξελιχθεί σε Μαρί Λεπέν.

Κάπως έτσι είναι η εικόνα της κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν, αρκεί να προστεθεί και η έκδηλη ανικανότητα που τη χαρακτηρίζει καθημερινά. Ως τώρα τουλάχιστον δεν έχει διακριθεί ούτε ένας υπουργός, αναπληρωτής υπουργός, ή υφυπουργός για τις αρετές του. Ολοι τους είναι αφοσιωμένοι και πειθαρχούν στις διαδικασίες του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, ακολουθώντας τη «γραμμή» και τους κανόνες της «γιάφκας». Μόνο ο Γ. Βαρουφάκης ξεχωρίζει, αλλά αυτός παίζει ένα προσωπικό παιχνίδι δημοσιότητας και συγκρουσιακής παραδοξολογίας, που θεωρεί ότι ήδη του αποφέρει οφέλη και θα του αποφέρει περισσότερα στο μέλλον. Στο μεταξύ όμως, η ζημιά που γίνεται και σε άλλους τομείς, εκτός της οικονομίας, δεν είναι αμελητέα. Είναι φανερό ότι ξηλώνονται ήδη όσες ράγες είχαν μπει για τη βελτίωση δομών και λειτουργίας στη κεντρική διοίκηση, στην αυτοδιοίκηση, στην παιδεία, στις ανεξάρτητες αρχές, στην υγεία και αλλού.

Με τα συγκεκριμένα δεδομένα και με αυτή την έννοια, είναι απορίας άξιο πώς θα υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση, με τη στελέχωση που έχει, μία συμφωνία με τους δανειστές. Αν βέβαια υπάρξει συμφωνία, ενδιάμεση, γέφυρα, σε δύο δόσεις ή συνολική. Ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει σίγουρα ότι στη γωνία τον περιμένουν οι πάσης φύσεως «αδούλωτοι» δικοί του, μετά ο κόσμος όπως τον διαπαιδαγώγησαν και τέλος θα πρέπει να βρει εκείνους που θα εφαρμόσουν τους όρους. Τιτάνιο το έργο μπροστά του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή