Τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς και πώς μπορούμε να το αλλάξουμε

Τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς και πώς μπορούμε να το αλλάξουμε

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε ακριβώς πως μας βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι. Για αυτό όπως γράφει ο συντάκτης της Guardian, Oliver Buckerman, αναφερόμενος στο βιβλίο της Heidi Grant Halvorson ‘No One Understands You And What To Do About It’, μοιάζει σαν θαύμα κάθε φορά που δύο άνθρωποι μπορούν να έχουν μια επιτυχημένη συζήτηση, φιλία ή γάμο.  Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν υπάρχει μεγάλη συσχέτιση ανάμεσα σε αυτό που νομίζουμε ότι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς και στον τρόπο που πραγματικά μας βλέπουν.

Κάποιοι πιστεύουν ότι είμαστε ακριβώς σαν αυτούς, κάποιοι πιστεύουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είμαστε το ίδιο έξυπνοι, επιτυχημένοι ή πολυάσχολοι όπως εκείνοι, ενώ υπάρχει περίπτωση εμείς οι ίδιοι να πιστεύουμε ότι δίνουμε λάθος μηνύματα στους άλλους. Όπως αναφέρει η Guardian, ακόμα και ο Barack Obama σε ένα καταστροφικό για εκείνον debate πίστευε ότι τα είχε πάει περίφημα. Αν ένας τόσο καλός ρήτορας όπως είναι ο πρόεδρος της Αμερικής, δεν μπορεί να καταλάβει το κοινό του, τι ελπίδες έχουμε οι υπόλοιποι;

Αυτό που πιστεύει κάποιος για εμάς έχει νόημα για αυτούς και όχι για εμάς τους ίδιους. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που αποφασίζουν αν θα προσληφθείτε σε μια εταιρεία τείνουν να προτιμούν τους όμορφους υποψήφιους μόνο όταν δεν αισθάνονται οι ίδιοι απειλή από την εξωτερική σας εμφάνιση. Με λίγα λόγια, οι άλλοι μας βλέπουν όπως θέλουν να μας δουν.

Εντούτοις, όπως αναφέρει η Halvorson στο βιβλίο της, μπορούμε να κάνουμε τους άλλους να μας δουν έτσι όπως θέλουμε. Όταν δείχνουμε ευαισθησία, για παράδειγμα, ή όταν κάνουμε κομπλιμέντα, επιτρέπουμε στους άλλους να μας δουν με διαφορετικό τρόπο.  Αυτό που συμβουλεύει, βέβαια, είναι να αρχίσουμε να παρατηρούμε τη συμπεριφορά των άλλων απέναντί μας. Αν οι άνθρωποι μας αποφεύγουν σε γενικές γραμμές αυτό μπορεί να σημαίνει ότι φαινόμαστε βαρετοί, και αν διαρκώς δείχνουμε ότι δουλεύουμε πολύ, οι άλλοι αρχίζουν να πιστεύουν ότι είμαστε περισσότερο ικανοί. Ίσως τελικά το ‘είσαι αυτό που δηλώσεις’ ισχύει και για τον τρόπο που μας βλέπουν οι άλλοι άνθρωποι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή