Οι Ελληνες αισιοδοξούν, οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν συμφωνία

Οι Ελληνες αισιοδοξούν, οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν συμφωνία

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Το τελευταίο σπριντ της διαπραγμάτευσης γίνεται αυτές τις μέρες στο Brussels Group. Οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και χθες και αναμένεται να διαρκέσουν όσο χρειαστεί ώστε να προκύψει σύγκλιση απόψεων μέχρι την επόμενη εβδομάδα. Ομως, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων είναι απαισιόδοξοι και όπως λένε στην «Κ» «ακόμη βρισκόμαστε πολύ μακριά από μία συμφωνία», καθώς τα προβλήματα είναι πολλά, με την ελληνική πλευρά ακόμη να παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις για την οικονομία, που οι υπόλοιποι θεσμοί δεν συμμερίζονται.

Την ίδια απαισιοδοξία φαίνεται να δείχνει και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επανέλαβε χθες ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. «Αυτά που γνωρίζω από την πορεία των συζητήσεων με τους τρεις θεσμούς δεν υποστηρίζουν την αισιοδοξία που προκύπτει από τις ανακοινώσεις της Αθήνας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, κάνοντας λόγο για «πολύ διστακτική» πρόοδο στις συνομιλίες.

Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων λέει στην «Κ» ότι «στο μόνο σημείο που υπάρχει μεγάλη πρόοδος είναι στην αναστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων» και αναφέρει ακόμα και τις μεταρρυθμίσεις στoν τομέα της παιδείας, που και αυτές έχουν δημοσιονομικό αποτύπωμα, και αναφέρει χαρακτηριστικά το μέτρο επαναφοράς των «αιώνιων» φοιτητών.

Στο Brussels Group, μέχρι χθες δεν είχαν λάβει όλες τις ελληνικές προτάσεις ενώ είχε γίνει ήδη μια πρώτη συζήτηση για το ΦΠΑ, τα δημοσιονομικά, τα συνταξιοδοτικά. Και ενώ η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, επικαλούμενη υψηλόβαθμο στέλεχος του Eurogroup, σημειώνει ότι θα πάρει παράταση το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας έως το φθινόπωρο, το υπουργείο Οικονομικών προέβη σε διάψευση χθες. Η εφημερίδα σημειώνει ότι θα μπορούσε να αποδεσμευθεί μέρος της τελευταίας δόσης προς την Αθήνα, ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα την εφαρμογή από την ελληνική κυβέρνηση μέρους του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας.

Ομως, υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνιζε στην «Κ» ότι αν δεν υπάρχει συμφωνία των θεσμών επί όλων των θεμάτων, δεν θα μπορούσε να γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση. Κι ενώ το θέμα της παράτασης του προγράμματος δεν έχει τεθεί επίσημα σε κάποιο επίπεδο διαπραγμάτευσης, είναι κατανοητό ότι μπορεί να προκύψει η ανάγκη για επέκτασή του (αφού έχει υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς) ώστε να υπάρχει ο χρόνος για να διαπραγματευτεί η Ελλάδα με τους θεσμούς την επόμενη συμφωνία, κάτι που δεν αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος Ιουνίου.

Επίσης, πρόσκληση στον Ελληνα πρωθυπουργό απέστειλε η οικονομική επιτροπή της Ευρωβουλής προκειμένου να γίνει συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.

Οι συντονιστές της επιτροπής προτείνoυν ως πρώτο βήμα την πρόσκληση των ενδιαφερόμενων μερών στην ελληνική κρίση, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Αλ. Τσίπρα, σε μια συζήτηση. Η Διάσκεψη των Προέδρων της Ευρωβουλής απάντησε θετικά και χθες έστειλε επιστολή στους προέδρους της Κομισιόν κ. Γιουνκέρ, της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, αλλά και στον Ελληνα πρωθυπουργό, τους οποίους προσκαλεί σε συζήτηση «κεκλεισμένων των θυρών» για την Ελλάδα στις 28 Μαΐου.

Η παρουσία των Ευρωπαίων αξιωματούχων δεν είναι υποχρεωτική, ο κάθε ένας θα αποφασίσει εάν θα πάει, ωστόσο την παραπάνω ημερομηνία ο κ. Γιουνκέρ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του, θα βρίσκεται στην Ιαπωνία και έτσι δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει. Δεν είναι απίθανο μια τέτοια συνάντηση να μετατεθεί για άλλη ημερομηνία, εάν και άλλοι αξιωματούχοι δεν μπορέσουν να παρευρεθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή