Αθέατη η Ακαδημία Αθηνών μέχρι νεωτέρας…

Αθέατη η Ακαδημία Αθηνών μέχρι νεωτέρας…

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εχουν περάσει τουλάχιστον τρεις μήνες από το τέλος των εργασιών καθαρισμού των όψεων της Ακαδημίας Αθηνών. Ομως τόσο οι διερχόμενοι της οδού Πανεπιστημίου όσο και οι επιβάτες των τουριστικών λεωφορείων δυσκολεύονται να δουν το επιβλητικό κτίριο της Αθηναϊκής Τριλογίας.

Τα σκούρα πράσινα πετάσματα παραμένουν στη θέση τους, όχι γιατί υπάρχει κάποια συμπληρωματική εργασία που πρέπει να γίνει, αλλά για τον απλούστατο λόγο ότι η διοίκηση του Ιδρύματος αποφάσισε να τα αφήσει στη θέση τους όσο το κτίριο παραμένει «αφρούρητο και απροστάτευτο».

Πρόκειται, ενδεχομένως, για αναμενόμενο γεγονός, καθώς κανείς δεν αμφισβητεί τη βεβαιότητα των ιθυνόντων της Ακαδημίας Αθηνών περί επιστροφής όσων συστηματικά και χωρίς καμία ενόχληση ή συνέπεια βανδαλίζουν δημόσια κτίρια αυτής της εμβέλειας και ιδιωτικές περιουσίες. Και ύστερα από διαδοχικά περιστατικά βανδαλισμού και χωρίς καμία διαβεβαίωση από την Ελληνική Αστυνομία ή τον Δήμο Αθηναίων για την παροχή ουσιαστικής προστασίας στο άμεσο μέλλον. Ταυτόχρονα, όμως, η απόφαση της Ακαδημίας συνιστά και ομολογία ήττας, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για όλους μας, πολίτες και κράτος. Η ελληνική κοινωνία συνομολογεί ότι δεν μπορεί να περιφρουρήσει ούτε τα κορυφαία αρχιτεκτονήματα της νεότερης ιστορίας της και ο μόνος τρόπος για να το κάνει είναι παρατείνοντας εσαεί την παραμονή των προστατευτικών πετασμάτων, που καθιστούν το κτίριο πρακτικά αθέατο.

Αλλά δεν είναι αυτό το μοναδικό πρόβλημα που απασχολεί τον γενικό γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, Βασίλειο Πετράκο, και τους συνεργάτες του. Η παρακείμενη οδός Γρηγορίου Ε΄ αλλά και η ίδια η είσοδος του Ιδρύματος εξακολουθούν να υποφέρουν από την ανενόχλητη εμπορία και χρήση ναρκωτικών ουσιών. «Πριν από λίγες ημέρες έπρεπε να υποδεχθούμε και να ξεναγήσουμε συνεργεία διεθνών τηλεοπτικών δικτύων ή γνωστών περιοδικών όπως το BBC και το National Geographic με φόντο τις παράνομες δραστηριότητες κακοποιών και δυστυχισμένων ανθρώπων», μας λέει ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων του Ιδρύματος, Ιωάννης Σκαρέντζος.

Οι άνθρωποι της Ακαδημίας έχουν απευθυνθεί εγγράφως προς τους αρμοδίους φορείς προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική προστασία του κτιρίου, αλλά το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να υπάρχει κινητοποίηση μόνο σε ειδικές εκδηλώσεις όπως της περασμένης Δευτέρας, όταν το «παρών» έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ανοικτή πληγή για την Ακαδημία Αθηνών αποτελεί και το κλειστό εδώ και ένα χρόνο περίπτερο από την πλευρά της οδού Σίνα. Πρόκειται για εστία μόλυνσης, μια μικρή υγειονομική βόμβα, καθώς πίσω από το περίπτερο κρύβονται άγνωστοι που κάνουν χρήση ναρκωτικών, αφοδεύουν και κοιμούνται. Η διοίκηση της Ακαδημίας ισχυρίζεται ότι ο χώρος τής ανήκει και το 2012 το υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε στην Εισαγγελία Αθηνών αίτημα απομάκρυνσης τόσο της συγκεκριμένης κατασκευής όσο και δεύτερου περιπτέρου επί της οδού Πανεπιστημίου. Η τύχη του αιτήματος αγνοείται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή