Εγκρίθηκε από τη Δικαιοσύνη το σχέδιο εξυγίανσης της «Μπ. Βωβός»

Εγκρίθηκε από τη Δικαιοσύνη το σχέδιο εξυγίανσης της «Μπ. Βωβός»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πράσινο φως» άναψε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών στο σχέδιο εξυγίανσης που εκπόνησε η διοίκηση της εταιρείας Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες, με αντικείμενο τη ρύθμιση των χρεών της και την επαναφορά της εισηγμένης σε αναπτυξιακή τροχιά. Το εν λόγω σχέδιο είχε συζητηθεί τον προηγούμενο Νοέμβριο και αναμενόταν με ενδιαφέρον η απόφαση του δικαστηρίου, ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του σχεδίου, αρχής γενομένης από την ικανοποίηση των απαιτήσεων των εργαζομένων (τόσο των ενεργών, αλλά και όσων αποχώρησαν με ιδιωτικά συμφωνητικά), κάτι που προβλέπεται να συμβεί εφάπαξ εντός περιόδου τριών μηνών από την έκδοση της δικαστικής απόφασης.

Πλέον, προβλέπεται η απόσχιση του κλάδου εμπορικών ακινήτων της εταιρείας και η δημιουργία θυγατρικής εταιρείας, στην οποία θα εισφερθεί και το ημιτελές εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, αξίας 120 εκατ. ευρώ. Η νέα θυγατρική θα μεταβιβαστεί στις δύο πιστώτριες τράπεζες (Alpha Bank και Πειραιώς) προς κάλυψη απαιτήσεων ύψους 153,1 και 113,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Στην εν λόγω εταιρεία θα μεταφερθούν και πρόσθετα δάνεια 96,2 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό οι τράπεζες θα καταστούν και βασικοί μέτοχοι της «Μπ. Βωβός» με ποσοστό 30% η καθεμιά, καθώς θα προχωρήσουν και σε κεφαλαιοποίηση και μετοχοποίηση υποχρεώσεων της εταιρείας.

Παράλληλα, προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές της εταιρείας προς ασφαλιστικά ταμεία, εφορία, προμηθευτές και λοιπούς πιστωτές, εντός του 2016 προβλέπεται να πωληθεί το ακίνητο της εταιρείας στον Γαλατά Τροιζηνίας, ενώ το 2018 θα πωληθεί το ακίνητο γραφείων επί της Λ. Κηφισίας 338.

Παράλληλα, για την εξασφάλιση φορολογικής ενημερότητας εντός του 2015, θα πωληθούν και κατοικίες στη Νέα Ερυθραία, αξίας 8,8 εκατ. ευρώ, με στόχο να προκαταβληθούν στο Δημόσιο 48 δόσεις, αξίας 2,9 εκατ. ευρώ. Τις υποχρεώσεις προς το ΙΚΑ, που στο τέλος του 2014 ανέρχονταν σε 7,2 εκατ. ευρώ, η εταιρεία υπολογίζει ότι θα τις αποπληρώσει σε 180 δόσεις, επίσης μέσω των κεφαλαίων που θα αντλήσει από τις εν λόγω πωλήσεις ακινήτων.

Το παραπάνω σχέδιο εγκρίθηκε με συμφωνία του 64,1587% των πιστωτών της «Μπάμπης Βωβός» και όπως προκύπτει, αν δεν εγκρινόταν θα ικανοποιούνταν (μέσω βίαιης εκποίησης της περιουσίας της εταιρείας) μόλις το 8,9% των υποχρεώσεων, ήτοι ποσό περίπου 53,8 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 600 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, μέσω του σχεδίου εξυγίανσης ικανοποιούνται απαιτήσεις περί τα 315,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό άνω του 50% των συνολικών υποχρεώσεων, με τις μεγαλύτερες απώλειες να αφορούν επί της ουσίας τα τραπεζικά δάνεια που θα διαγραφούν. Σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας, το 2016 το ύψος των εναπομεινάντων δανείων δεν θα ξεπερνά τα 107,4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή