Εικόνα πλήρους κατάρρευσης και άδεια ταμεία στα νοσοκομεία

Εικόνα πλήρους κατάρρευσης και άδεια ταμεία στα νοσοκομεία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κατάρρευση σε όλο της το μεγαλείο». Με αυτή τη φράση απάντησε ο νευροχειρουργός στο Κρατικό Νίκαιας, Πάνος Παπανικολάου, στην ερώτηση της «Κ» για την κατάσταση των νοσοκομείων σήμερα. «Είμαι 29 χρόνια γιατρός. Δεν έχω δει ποτέ τόσο πολύ κόσμο να έρχεται στο νοσοκομείο. Δεν έχω δει ποτέ τόσο λίγο προσωπικό και δεν έχω ξαναδεί τα ταμεία να είναι άδεια», δηλώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Ηλίας Σιώρας. Η δύσκολη δημοσιονομικά κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, που έχει σταματήσει την υλοποίηση των έστω και «πετσοκομμένων» προϋπολογισμών, σε συνδυασμό με το πάγωμα των προσλήψεων από το 2010 και μετά, έχει «γονατίσει» τα νοσοκομεία.

Ο «Ευαγγελισμός», η «ναυαρχίδα», έχει λάβει μόλις δύο εκατομμύρια ευρώ τακτική κρατική επιχορήγηση έως σήμερα, όταν θα έπρεπε να του είχαν δοθεί τουλάχιστον 25-30 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο, ενώ το μηνιαίο κόστος για τις προμήθειες και υπηρεσίες είναι 7-8 εκατομμύρια ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα του νοσοκομείου αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, ενώ -σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο κ. Σιώρας-, εάν δεν γίνουν τώρα παραγγελίες από το φαρμακείο του νοσοκομείου, κινδυνεύει ο «Ευαγγελισμός» να μείνει χωρίς φάρμακα τον Σεπτέμβριο. Οπως προσθέτει ο κ. Σιώρας, οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό αγγίζουν τους χίλιους, εκ των οποίων 450 νοσηλευτές, 110 ειδικευμένοι και 70 ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ η προσέλευση ασθενών στις εφημερίες έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

«Τέσσερις κλίνες εντατικής, εξοπλισμένες, έτοιμες, είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού», σημειώνει ο κ. Παπανικολάου, και συνεχίζει: «Το “θερινό” πρόγραμμα, για Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο, περιλαμβάνει τη λειτουργία του ενός τρίτου των χειρουργικών αιθουσών και συγκεκριμένα των τεσσάρων από τις έντεκα. Τον Αύγουστο τα χειρουργεία θα εξυπηρετούν μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Πρέπει να δοθούν άδειες και ρεπό στο λίγο προσωπικό. Η αναμονή για τα τακτικά ιατρεία σε οποιαδήποτε ειδικότητα μπορεί να φτάσει και τους τρεις μήνες. Εχω υπολογίσει ότι για να μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς το νοσοκομείο, θα πρέπει να προσληφθούν 300 άτομα νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό, 100 τεχνικό-διοικητικό και 50 γιατροί ειδικευμένοι. Δεν υπογράφονται συμβάσεις συντήρησης για τα μηχανήματα. Επί ένα χρόνο το νευροχειρουργικό μικροσκόπιο ήταν στο χειροκίνητο γιατί είχε πάθει βλάβη ο σκληρός δίσκος. Εχουμε ελλείψεις σε πάρα πολλά υλικά. Για τους φλεβοκαθετήρες έχουμε μόλις τρία μεγέθη, το ίδιο ισχύει για τους ουροκαθετήρες, ενώ το επιδεσμικό υλικό δίνεται με το σταγονόμετρο».

Ακόμα πιο τραγική η κατάσταση στο ΚΑΤ, σύμφωνα με την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, Παρασκευή Πάκου, που πρόσφατα δήλωσε ότι από τα νοσηλευτικά τμήματα του νοσοκομείου λείπει το βαμβάκι εδώ και πέντε μήνες!

Πληρωμές εφημεριών

Τουλάχιστον οι εφημερίες των γιατρών για το πρώτο τρίμηνο του 2015 φαίνεται ότι πληρώνονται, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός φέρεται να δήλωσε χθες το απόγευμα, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους γιατρών και εργαζομένων του «Ευαγγελισμού», ότι καταβάλλεται προσπάθεια να επέλθει μία «κανονικότητα» στις πληρωμές των δεδουλευμένων εφημεριών. Παράλληλα, το υπουργείο ολοκλήρωσε στα μέσα της εβδομάδας τη διαδικασία κατανομής 906 θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, εκ των 4.500 που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα προσληφθούν στην υγεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή