Διαφωνία για την συμφωνία, ενώ τελειώνει ο χρόνος

Διαφωνία για την συμφωνία, ενώ τελειώνει ο χρόνος

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αισιοδοξία τους για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του μήνα εξέφρασαν την Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο και η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει ότι πρέπει να γίνει πολύ δουλειά ακόμα. Ολες οι πλευρές, πάντως, φαίνεται ότι συμφωνούν στο ότι τα χρονικά περιθώρια εκπνέουν.

Προσερχόμενος για τις εργασίες της δεύτερης μέρας της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, στο περιθώριο της οποίας θα έχει το μεσημέρι συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ και στη συνέχεια με τον Ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσέκνκο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι η συνάντησή του με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, το βράδυ της Πέμπτης, ήταν πολύ εποικοδομητική και έγινε σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. «Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος – και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη…» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

Ωστόσο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε στην «Κ» ότι «ακόμη βρισκόμαστε πολύ μακριά από μία συμφωνία», καθώς τα προβλήματα είναι πολλά, με την ελληνική πλευρά ακόμη να παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις για την οικονομία, που οι υπόλοιποι θεσμοί δεν συμμερίζονται.

Από την πλευρά του ο κ. Σακελλαρίδης, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του (Σκάι) υποστήριξε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες ώστε να υπάρξει πρόοδος και να επισφραγιστεί η συμφωνία μέσα "στο επόμενο δεκαήμερο".

Παράλληλα, οι κκ. Μέρκελ και Ολάντ, κατά την χθεσινή συνάντησή τους με τον  πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα, επισήμαναν ότι, προκειμένου να κλείσει οποιαδήποτε συμφωνία, θα πρέπει να δοθεί η έγκριση και από τους τρεις θεσμούς.

Δείτε τι δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ:

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλαρίδη, στη συνάντηση «τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στα ανοιχτά θέματα», ενώ «εκφράστηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο η βούλησή τους να υπάρξει συμφωνία και η προσωπική τους δέσμευση ότι και οι δυο θα εργαστούν ώστε να υπάρξει θετική κατάληξη».

Ο κ. Σακελλαρίδης επανέλαβε πως η Αθήνα διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της και δεν προτίθεται να κάνει πίσω σε όλα τα ζητήματα «με τον τρόπο που τίθενται».

Ερωτηθείς για το θέμα του ΦΠΑ, διευκρίνισε ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας χαμηλός συντελεστής στο 7% (που να περιλαμβάνει όλα τα τρόφιμα), ένας στο 14% και ένας στο 22%.

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι αντιπροτείνεται από την πλευρά των δανειστών να υπάρξουν δυο συντελεστές ΦΠΑ, 11% και 23%, ενώ υπάρχουν πιέσεις να υπαχθεί η ενέργειας στον υψηλό συντελεστή.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή