Νέο σύστημα ραντεβού για ασφαλισμένους, μέσω Διαδικτύου

Νέο σύστημα ραντεβού για ασφαλισμένους, μέσω Διαδικτύου

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού μέσω Διαδικτύου, χωρίς χρέωση, σε όλες τις μονάδες υγείας του ΠΕΔΥ, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, θα μπορούν να κλείνουν από τα μέσα του καλοκαιριού οι πολίτες. Το υπουργείο Υγείας προωθεί μια ενιαία πλατφόρμα προγραμματισμού των ραντεβού σε εθνικό επίπεδο, η οποία -σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου- θα τεθεί σε λειτουργία για την πιλοτική φάση του προγράμματος στις 15 Ιουνίου 2015, ενώ η πλήρης εφαρμογή θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2015.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε εγκύκλιο που απέστειλε χθες ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής προς τους διοικητές υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων αλλά και προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, το υπουργείο προχωρεί στην υλοποίηση ενός εθνικού συστήματος κλεισίματος ραντεβού για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που θα περιλαμβάνει τις δομές του ΠΕΔΥ, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων ΕΣΥ, τόσο για την τακτική τους λειτουργία όσο και την απογευματινή, καθώς και ιδιώτες γιατρούς που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Το έργο υλοποιείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (ΗΔΙΚΑ) και αναπτύσσεται με πόρους του τρέχοντος ΕΣΠΑ. Μέσω του νέου συστήματος οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού μέσω Διαδικτύου χωρίς χρέωση, ενώ παράλληλα θα εξακολουθήσει να υφίσταται η δυνατότητα των ραντεβού μέσω τηλεφώνου με χρέωση. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η ΗΔΙΚΑ αναπτύσσει μια κεντρική βάση δεδομένων σε εθνικό επίπεδο στην οποία θα καταχωρίζεται η διαθεσιμότητα των γιατρών ανά ειδικότητα για ραντεβού, θα κλείνονται τα ραντεβού, θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης και διαχείρισης των ραντεβού οι εργαζόμενοι στις γραμματείες των δομών του ΕΣΥ και θα ενημερώνονται οι γιατροί για τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους σύμφωνα με τα προγραμματισμένα ραντεβού.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός ζητεί μέσω της εγκυκλίου από διοικητές νοσοκομείων, ΥΠΕ και ιδιώτες γιατρούς να συμπληρώσουν μια φόρμα με απογραφικά στοιχεία έως τις 25 Μαΐου, καθώς και να ενημερώσουν άμεσα την ΗΔΙΚΑ για τον υπεύθυνο διαχείρισης των ραντεβού της κάθε μονάδας (στοιχεία επικοινωνίας). Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «η έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας σχεδιάζεται για την πιλοτική φάση από 15.06.2015 έως 30.06.2015 και η πλήρης εφαρμογή από 01.07.2015», ενώ ενημερώνει ότι θα αποσταλεί αναλυτικό χρονοδιάγραμμα στις αρχές Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι προς το παρόν ηλεκτρονικό σύστημα ώστε οι πολίτες να βλέπουν τη διαθεσιμότητα στα ραντεβού υφίσταται για τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, όπου μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού μπορούν να βλέπουν ποιοι γιατροί έχουν συμπληρώσει τα 200 ραντεβού «πλαφόν» τον μήνα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, δεν «συνεργάζονται» όλοι οι γιατροί στην καταχώριση των προγραμματισμένων ραντεβού. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, «το 90% των καταγγελιών που έχουν κατατεθεί στον οργανισμό αφορά την εξάντληση του μηνιαίου πλαφόν κατά τις πρώτες ημέρες του μήνα από τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, παρότι στο σύστημα των ραντεβού, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι ασφαλισμένοι μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ, υπάρχει διαθεσιμότητα». Μάλιστα, οι εξηγήσεις των γιατρών κρίθηκαν από τον οργανισμό μη επαρκείς καθώς η πλειονότητα αυτών ισχυρίστηκε «αδυναμία καταχώρισης των ραντεβού λόγω έλλειψης χρόνου». Ο ΕΟΠΥΥ, σε έγγραφο που απέστειλε πριν από περίπου δέκα ημέρες στους γιατρούς, τους υπενθυμίζει ότι οφείλουν να καταχωρίζουν όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις προς αποφυγή ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή