Το κοινωνικό πρόσωπο της Γιουροβίζιον

Το κοινωνικό πρόσωπο της Γιουροβίζιον

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκίνησε το φινλανδικό punk συγκρότημα PKN (Pertti Kurikan Nimipaivat) του οποίου τα μέλη έχουν σύνδρομο Down και αυτισμό, αλλά λόγω του «σκληρού» ήχου έμειναν εκτός. Πέρασαν στον τελικό η Ρουμανία με το συγκρότημα Voltaj, που μιλάει για οικονομικούς μετανάστες, που αφήνουν πίσω τα παιδιά τους, όπως και η Σερβία που εκπροσώπησε η υπέρβαρη αλλά καλλίφωνη Bojana Stamenov που τραγούδησε ότι η ομορφιά δεν έχει να κάνει με τα κιλά. Στον α΄ ημιτελικό του 60ού Διαγωνισμού Eurovision από τη Βιέννη, που προλάβαμε να δούμε την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, του πολίτικαλ κορέκτ μηνύματος υπερίσχυσε η μουσική.

Στον α΄ ημιτελικό, που εκτός από τα κοινωνικά μηνύματα, περιελάμβανε, λαμπερές τουαλέτες, δυνατούς ανεμιστήρες και εντυπωσιακά video wall, το εισιτήριο πήρε και η Ελλάδα. Η Μαρία-Ελενα Κυριάκου, πραγματοποίησε μια καθηλωτική ερμηνεία τραγουδώντας «One last breath», ένα τραγούδι που ταιριάζει και στην περίπτωση της χώρας και στις διαπραγματεύσεις της με τους δανειστές που συνεχίζονται όπως γράφτηκε στα ξένα μέσα. Στις εκπλήξεις ήταν και η Γεωργία με το τραγούδι «Warrior». Τη βραδιά του α΄ ημιτελικού άνοιξε η Κοντσίτα Βρουστ με το «Like a phoenix», η οποία θα αναλάβει τη σημερινή μετάδοση από τα παρασκήνια.

Από πλευράς τηλεθέασης η βραδιά δεδομένου του ισχυρού ανταγωνισμού δεν τα πήγε κι άσχημα. Τον α΄ ημιτελικό είδαν στη ΝΕΡΙΤ 1.029.000 τηλεθεατές (23,3% μερίδιο επί των ανοικτών δεκτών, αγγίζοντας στις νεαρές 15-24 ετών το 46,5%), έναντι 1.749.000 (40,1%), που είδαν το Αλ Τσαντίρι νιουζ (Alpha).

Στον τελικό συμμετέχουν συνολικά 27 χώρες, οι 20 που αναδείχθηκαν από τους δύο ημιτελικούς, ενώ οι υπόλοιπες επτά (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βρετανία, η διοργανώτρια Αυστρία, καθώς και η Αυστραλία που συμμετέχει τιμητικά) πέρασαν απευθείας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις στην κορυφή συνωστίζονται η Σουηδία, η Ιταλία και η Ρωσία, ψηλά βρίσκονται η Εσθονία, η Αυστραλία και η Σερβία, ενώ η Μαρία-Ελενα Κυριάκου είναι στη δεύτερη δεκάδα.

Η σειρά εμφάνισης στον τελικό αναμενόταν να ανακοινωθεί μετά τον β΄ ημιτελικό. Σχολιαστές της βραδιάς, που αρχίζει στις 22.00 και θα μεταδοθεί από τη ΝΕΡΙΤ, τη ΝΕΡΙΤ HD, το Δεύτερο Πρόγραμμα αλλά και διαδικτυακά (www.nerit.gr.), θα είναι και πάλι η Μαρία Κοζάκου και ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή