Επένδυση στην ιστορία του ζύθου και στην Αθήνα

Επένδυση στην ιστορία του ζύθου και στην Αθήνα

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλήρης εμπειρία γύρω από την μπίρα, την ιστορία του ζύθου, τη διαδρομή της γνώσης και τη χαρά της απόλαυσης μπορεί να υπάρχει; Με περιέργεια πήγα να δω τον νέο χώρο «Αθηνέο», στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στη λεωφόρο Κηφισού 102, εκεί όπου βρήκε στέγη μια αντικειμενικά λαμπρή ιδέα, που συνδυάζει την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, τη γευσιγνωσία, την ιστορία, την τέχνη και την εκπαίδευση.

Ακούγεται ίσως υπερβολικά θετικό, αλλά πόσα αντίστοιχα καινοτόμα και ρηξικέλευθα συμβαίνουν στην εποχή μας; Και η πρώτη εντύπωση μέσα στο «Αθηνέο» είναι αυτή η αρχιτεκτονημένη κομψότητα μέσα από ένα κανάλι που ισορροπεί ανάμεσα στην επιλεκτική πληροφορία και στη ζυγισμένη σύνθεσή της. Είναι ένα ξάφνιασμα.

Το «Αθηνέο» γεννήθηκε μέσα από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία ως μια ανάγκη της ίδιας της εταιρείας να οργανώσει το ιστορικό προφίλ της (παράγει την Αmstel επί μισόν αιώνα) και να συμπλεύσει και στη μικροζυθοποιία, καθώς από τα καζάνια του «Αθηνέο» «θα βγαίνουν απαστερίωτες μπίρες, κυρίως Lager και Ale, με την προσθήκη εκλεκτών τοπικών προϊόντων, πλούσια αρώματα και έντονες γεύσεις, που θα παράγονται με 100% ελληνικό κριθάρι και ποικιλίες αρωματικών λυκίσκων».

Είναι μια απολύτως συλλογική δουλειά. Μια ομάδα βασικών συντελεστών εργάστηκε σκληρά για να δημιουργήσει εξαρχής έναν χώρο πρότυπο που θα είναι ταυτόχρονα μουσείο ζύθου (της ιστορίας της μπίρας αλλά και της ίδιας της εταιρείας) και χώρος γευσιγνωσίας, επίσκεψης και σεμιναρίων. Αυτό το ολιστικό αποτύπωμα πέτυχε η εταιρεία επικοινωνίας Newton, που έδωσε την ταυτότητα του χώρου, σε συνεργασία με τον interior designer Χάρη Λουρίδα και την ιστορικό και επιμελήτρια τέχνης Ιριδα Κρητικού.

Καθώς η Ιρις Κρητικού, που ανέλαβε την ιστορική έρευνα και τεκμηρίωση, μας ξεναγεί στον χώρο, ξετυλίγονται ιστορίες, επιμέρους ατμόσφαιρες και κόγχες όπου το βλέμμα κάνει στάσεις. Το βίντεο για την ιστορία της μπίρας ξεκινάει από την αρχαιότητα και σαν χρονολόγιο μας φτάνει στο σήμερα, ενώ στις προθήκες έξοχα κεραμικά κύπελλα μπίρας αφηγούνται αυτήν ακριβώς τη διαδρομή, με τις υπογραφές των Τίνας Καραγεώργη, Ιωσηφίνας Κοσμά, Ασπας Παπαλεξανδρή και Σταυρούλας Παπασπύρου.

Δεν φαντάζομαι να υπάρχει ισχυρότερη σύζευξη της τεχνικής ιστορίας παραγωγής ζύθου (με όλη την τεχνολογία της εποχής) και της «θερμής συναισθηματικής κοιλότητας» που γεννούν τα αναμνηστικά, οι διαφημίσεις, τα εφήμερα από τη διαδρομή της Amstel. «Πολλά από αυτά τα ανακάλυψα στο Μοναστηράκι ή σε ταξίδια στην Πάτρα ή τη Θεσσαλονίκη», λέει η Ιρις Κρητικού, επισημαίνοντας ότι τώρα που μπορεί να δει κανείς τη μόνιμη αυτή έκθεση, όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που θέλουν να προσφέρουν υλικό.

Το «Αθηνέο» θα είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σάββατα έως και τον Ιούνιο και μετά πάλι από Σεπτέμβριο, και τις ενδιάμεσες μέρες θα διατίθεται για σεμινάρια ή εκδηλώσεις. Περιοδικές εικαστικές εκθέσεις θα συμπληρώνουν αυτό το «παιχνίδι» με την ιστορία και τη γεύση, ανάλογα με την εκάστοτε παραγωγή. Η εναρκτήρια έκθεση «Ενα ποτήρι για το Αθηνέο» φέρνει κοντά δημιουργίες πολλών και καλών εικαστικών. Και είναι αυτή η συνέργεια, η διάδραση, η αλληλοτροφοδότηση που δίνουν στο «Αθηνέο» την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του και την ξεχωριστή προσωπικότητά του. Υπάρχει μια δροσερή αύρα στον χώρο, με τα θερμά-ψυχρά υλικά, μια αίσθηση ευζωίας, τάξης, εργονομίας, απόσταξης του «όγκου» προς χάριν του «σημαντικού». Αθροίζεται μια πολλαπλασιαστική δύναμη δημιουργικών ανθρώπων που εντέλει εκβάλλει υπέρ της εταιρείας και των εκατοντάδων εργαζομένων. Είναι και ζήτημα εταιρικής υπερηφάνειας με διάθεση ανταπόδοσης στην κοινωνία. Δύο βίντεο τραβούν την προσοχή. Παλιές διαφημίσεις και σκηνές από ταινίες της Φίνος Φιλμ με πρωταγωνίστρια την Amstel. Eυφρόσυνη γεύση και, ναι, αισιοδοξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή