Χαμηλές οι προσδοκίες μετά τη Ρίγα

Χαμηλές οι προσδοκίες μετά τη Ρίγα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικράτηση σκληρής γραμμής από τους εταίρους θα δυσχεράνει τις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας, εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, στον απόηχο των δηλώσεων και παραινέσεων που ακολούθησαν την προχθεσινή τριμερή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ στη Ρίγα της Λεττονίας. Την ίδια στιγμή, μετά τις τοποθετήσεις -από τη Γερμανίδα καγκελάριο και όχι μόνο, ότι πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά προκειμένου να επέλθει συμφωνία- οι οποίες σίγουρα μετριάζουν τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της Αθήνας, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να αναθεωρεί τις εκτιμήσεις ότι μια συμφωνία και η επικύρωσή της μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο χθες, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, για πιθανότητα ολιγοήμερης παράτασης στο χρονοδιάγραμμα και ολοκλήρωσης της διαδικασίας στις αρχές Ιουνίου. Πάντως, ο κ. Τσίπρας προσερχόμενος στη σύνοδο, χθες, επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι η συμφωνία είναι κοντά.

Ο κ. Γιουνκέρ για άλλη μία φορά δικαίωσε τη φήμη του ως ενός εκ των πιο θερμών υποστηρικτών της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις. Η συνάντηση του πρωθυπουργού μαζί του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, διήρκεσε μισή ώρα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε την πρόοδο που έχει γίνει στις διαπραγματεύσεις στο Brussels Group και αναφέρθηκε στις προσδοκίες της Αθήνας για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, θέτοντας και την παράμετρο εξάντλησης της ρευστότητας. Ο επικεφαλής της Κομισιόν, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόοδος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της συμφωνίας μέσα στο χρονικό πλαίσιο που έχει τεθεί.

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός στη Ρίγα, στενοί συνεργάτες του τονίζουν ότι σίγουρα βοήθησαν, προσθέτοντας, σε απάντηση και των σχετικών αναφορών, ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά από όλους, εάν με ρεαλισμό όλες οι πλευρές επιδιώκουν αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία. Είναι, ωστόσο, σαφές ότι η προσδοκία της Αθήνας να ξεπεράσει κάποιους από τους «σκοπέλους» της διαπραγμάτευσης, εξασφαλίζοντας αυτό που ονομάζει «πολιτική συμφωνία» σε ανώτατο επίπεδο, δεν επαληθεύθηκε. Η σταθερή επωδός των Ευρωπαίων ηγετών προς τον κ. Τσίπρα είναι ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να κλείσει σε επίπεδο θεσμών ― και των τριών θεσμών. Ετσι, η Αθήνα σχολίαζε χθες, μέσω κυβερνητικών πηγών, ότι οι συνθήκες για την πραγματοποίηση ενός έκτακτου Eurogroup ωριμάζουν μέσα από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις. Οι όποιες ελπίδες είχε η Αθήνα για περιθωριοποίηση του ΔΝΤ διαψεύδονται.

Ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση, στο περιθώριο της συνόδου, και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει παράσχει η Ελλάδα προς την Ουκρανία και τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας. Ο πρωθυπουργός επισήμανε τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση της συμφωνίας του Μινσκ. Συναντήθηκε, επίσης, με τον ομόλογό του της Γεωργίας Ηρακλή Γκαριμπασβίλι, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, θέματα ενεργειακής συνεργασίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή