Νεκροί προσκυνητές σε σιιτικό τέμενος

Νεκροί προσκυνητές σε σιιτικό τέμενος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Τουλάχιστον 30 σιίτες προσκυνητές σκοτώθηκαν χθες στο τέμενος Ιμάμ Αλί, στην κωμόπολη Αλ Καντί της επαρχίας Κατίφ, στην ανατολική Σαουδική Αραβία, μετά την επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας. «Ολοκληρώναμε το πρώτο μέρος της προσευχής, όταν ακούσαμε την έκρηξη», είπε, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, ο προσκυνητής Καμάλ Τζαφάρ Χασάν. Οι αρχές του Ριάντ επιβεβαίωσαν την είδηση, λέγοντας ωστόσο ότι θα μεταδώσουν λεπτομέρειες για το περιστατικό μετά την ολοκλήρωση επιτόπιας έρευνας από την αστυνομία.

Οι πρώτες ερασιτεχνικές φωτογραφίες από το σημείο δείχνουν σώματα διασκορπισμένα στο έδαφος του τεμένους, καθώς και οχήματα των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, που έσπευσαν στην κωμόπολη. Το εσωτερικό του σιιτικού τεμένους ήταν γεμάτο σπασμένα γυαλιά και κομμάτια τσιμέντου, από μέρος της οροφής που κατέρρευσε.

Η κωμόπολη Αλ Καντί είναι ένας από τους τόπους κατοικίας της σιιτικής μειονότητας της Σαουδικής Αραβίας, χώρα με συντριπτική πλειονότητα σουνιτών μουσουλμάνων.

Στα τέλη Μαρτίου, μαχητές της σιιτικής κοινότητας των «Χούτι» της Υεμένης είχαν απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας στη Σαουδική Αραβία, εφόσον το Ριάντ συνέχιζε τις αεροπορικές επιχειρήσεις στη χώρα τους. Στις 28 Μαρτίου, το ανώτατο στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής των «Χούτι», Αμπντέλ Μονέμ Κουρέσι, είχε δηλώσει την πρόθεσή του να «καταστρέψει» το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας για την επιθετική του πολιτική έναντι της Υεμένης. Η χθεσινή επίθεση, όμως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν έγινε από τους «Χούτι», οι οποίοι δεν έχουν λόγο να πλήξουν ομοθρήσκους τους.

Απειλές από ISIS

Απειλές εναντίον της Σαουδικής Αραβίας εξαπέλυσε πρόσφατα και το «Ισλαμικό Κράτος», που αντιμετωπίζει αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Ιράκ από πολυεθνική συμμαχία, μέρος της οποίας είναι και η Σαουδική Αραβία. Οι σιίτες αποτελούν ποσοστό 10%-15% του πληθυσμού της Σαουδικής Αραβίας, ενώ κατοικούν κυρίως σε δύο επαρχίες στα ανατολικά, κοντά στα σύνορα με το Μπαχρέιν, τις Κατίφ και Αλ Αχσά. Οι σιίτες Σαουδάραβες εκφράζουν συχνά παράπονα για τις διακρίσεις που υφίστανται από το σουνιτικό καθεστώς της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή