Σύγκλητος με 53 μέλη, ενισχύονται οι φοιτητές

Σύγκλητος με 53 μέλη, ενισχύονται οι φοιτητές

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δυσλειτουργικό γραφειοκρατικό τέρας μετατρέπει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς τη Σύγκλητο κάθε ΑΕΙ για να εξυπηρετήσει τους «φοιτητοπατέρες», όπως προβλέπει το δεύτερο, σε διάστημα ενός μήνα, νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που ρυθμίζει θέματα των τριών εκπαιδευτικών βαθμίδων και δόθηκε χθες σε διαβούλευση.

Ειδικότερα, ο νόμος Διαμαντοπούλου προέβλεπε Σύγκλητο με 31 μέλη για τα μεγάλα ΑΕΙ, και το πρώτο σχέδιο νόμου που δημοσιοποίησε ο κ. Μπαλτάς, 41 μέλη. Το τελικό νομοσχέδιο προβλέπει 53 μέλη, για να χωρέσουν οι εκπρόσωποι των φοιτητών! Αυτό θα έχει ως συνέπεια η Σύγκλητος να δυσλειτουργεί χωρίς διάλογο και ενημέρωση για τα θέματα. Επίσης, η βαρύτητα της ψήφου των φοιτητών αυξάνει σε 80% από 70%, καθώς οι μεταπτυχιακοί φοιτητές θα αποτελέσουν ξεχωριστή κατηγορία. Οι ρυθμίσεις αυτές έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ και σημαντικής μερίδας πανεπιστημιακών.

Βέβαια, μετά τα πυρά που δέχεται ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς από τους πανεπιστημιακούς, ετοιμοπόλεμοι δηλώνουν και οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων. Και αυτό, διότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων τους. Μάλιστα, ορισμένοι αναφέρουν ότι εάν ψηφιστούν οι διατάξεις των Μπαλτά-Κουράκη, θα πληγεί η ανάπτυξη των προγραμμάτων του International Baccalaureate (IB) από τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας.

Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων διαμαρτύρεται διότι οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας κόβουν θέσεις εργασίας και περιορίζουν τα περιθώρια λειτουργίας των σχολείων. Ενδεικτικά, αναφέρουν:

• Η απαγόρευση λειτουργίας εσωτερικών φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα οδηγήσει σε απώλεια 1.000 – 2.000 θέσεων εργασίας όχι μόνο εκπαιδευτικών αλλά και λοιπού προσωπικού. «Θα ζημιωθούν οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων που θα χάσουν αυτή την υποστήριξη από τα σχολεία τους και θα δυσαρεστηθoύν και οι γονείς, οι οποίοι εξυπηρετούνταν απόλυτα από την προσφορά των υπηρεσιών αυτών στα παιδιά τους, τις περισσότερες φορές χωρίς να χρεώνονται επιπλέον για αυτές.

• Στην ουσία επανέρχεται η μονιμότητα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών καθώς οι απολύσεις θα εγκρίνονται ουσιαστικά από όργανα στα οποία την πλειοψηφία θα έχουν οι συνδικαλιστές.

• Πολλές από τις δράσεις που υλοποιούν τα ιδιωτικά σχολεία δεν θα μπορούν να γίνουν από εργαζομένους ειδικοτήτων, που θα πρέπει να διοριστούν. Τέτοιες δράσεις αποτελούν για παράδειγμα το εργαστήρι κινηματογράφου, φωτογραφίας, χορού, ενώ κάποιες δράσεις έχουν αυστηρά περιορισμένη χρονική διάρκεια μέσα στο διδακτικό έτος ή δεν είναι γνωστές από το καλοκαίρι. «Τι θα γίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο εμπλεκόμενος εκπαιδευτικός θα πρέπει για προσφορά εργασίας 2-3 μηνών να πληρωθεί επί δωδεκάμηνο; Αν ναι, απλά δεν θα μπορούν για οικονομικούς λόγους να γίνονται όλες αυτές οι δράσεις, προς ζημία τόσο των μαθητών όσο και των εμπλεκομένων εκπαιδευτικών», λέει ο σύνδεσμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή