Ρήτρα «χρεοκοπίας» στα τουριστικά πακέτα ζητούν οι ξένοι πράκτορες

Ρήτρα «χρεοκοπίας» στα τουριστικά πακέτα ζητούν οι ξένοι πράκτορες

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις πιέσεις για ρήτρα «δραχμής», οι ξένοι τουριστικοί οργανισμοί υποχρεώνουν ξενοδόχους στην Ελλάδα να υπογράψουν και ρήτρα «χρεοκοπίας».

Ειδικότερα, ξένοι διοργανωτές συνεδρίων σε συμβόλαια με ξενοδόχους εισάγουν ρήτρα «χρεοκοπίας» επιβάλλοντας τη μη καταβολή αποζημιώσεων στο ενδεχόμενο που η χώρα χρεοκοπήσει και αποφασίσουν να ακυρώσουν τις εκδηλώσεις τους. Η εν λόγω ρήτρα θυμίζει όρους ασφαλιστικών συμβολαίων που δεν καλύπτουν έκτακτα γεγονότα όπως φυσικές καταστροφές, τρομοκρατικές ενέργειες κ.ά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ήδη, διοργανωτής συνεδρίου, ο οποίος θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στη χώρα μας εντός του προσεχούς Ιουνίου με τη συμμετοχή ξένων συνέδρων, επέβαλε ρήτρα «χρεοκοπίας» σε ξενοδοχειακή επιχείρηση προκειμένου να υπογραφεί το σχετικό συμβόλαιο. Με αυτό το τρόπο, αν οδηγηθεί η χώρα σε πτώχευση, τότε ο ξένος διοργανωτής θα έχει το δικαίωμα μη πραγματοποίησης του συνεδρίου χωρίς να καταβάλει για την ακύρωση αποζημίωση στο ξενοδοχείο.

Μεταβολές του ΦΠΑ

Στο μεταξύ, μέσα στο επόμενο δίμηνο οι ξενοδόχοι θα πρέπει να υπογράψουν όπως κάθε χρόνο αυτή την περίοδο τον μεγαλύτερο όγκο των συμβολαίων τους με τους εκπροσώπους των ξένων οργανισμών για την επόμενη σεζόν (του 2016). Ηδη σε προφορικό επίπεδο με τους Ελληνες ξενοδόχους οι εκπρόσωποι των ξένων οργανισμών θέτουν ζητήματα πρόσθετων διασφαλίσεών τους στην περίπτωση που η Ελλάδα οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης. Από την άλλη, οι οικονομικοί όροι των συμβολαίων σχετίζονται και με τις δρομολογούμενες μεταβολές των συντελεστών του ΦΠΑ στον τουρισμό. Τα ερωτήματα που προκύπτουν από τους ξενοδόχους είναι με βάση ποια οικονομικά δεδομένα θα υπογράψουν τα συμβόλαια, σε ποιο βαθμό μπορούν να επιβάλουν αυξήσεις στους ξένους οργανισμούς ως αποτέλεσμα μεταβολής του ΦΠΑ και πώς θα μείνουν ανταγωνιστικές οι τιμές σε σχέση με τις ξενοδοχειακές τιμές άλλων χωρών όπως της Τουρκίας, της Ισπανίας κ.ά. Οι εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων εκτιμούν ότι στην περίπτωση επιβολής φορολογικών επιβαρύνσεων οι μικρομεσαίες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, θα βρεθούν σε αδύναμη διαπραγματευτική θέση έναντι των ξένων.

Πάντως, το θέμα των δρομολογούμενων αυξήσεων του ΦΠΑ στον τουρισμό από το φθινόπωρο στην Ελλάδα έχει κινήσει το ενδιαφέρον και των ξενοδόχων ανταγωνιστριών χωρών. Οπως αναφέρει στην «Κ» ξενοδόχος από τη Λέσβο, Τούρκοι ξενοδόχοι ζητούν συνεχώς ενημέρωση για το καθεστώς του ΦΠΑ που θα ισχύει το 2016 στην Ελλάδα τονίζοντας ότι μια σημαντική επιβάρυνση στο τουριστικό πακέτο της Ελλάδας θα ωφελήσει ευθέως τον τουρισμό της Τουρκίας. Αλλωστε και οι Τούρκοι ξενοδόχοι θα υπογράψουν το προσεχές διάστημα τα συμβόλαιά τους με τους εκπροσώπους των ξένων τουριστικών οργανισμών για τη σεζόν του 2016. Ηδη, ο τουριστικός οργανισμός της TUI ανακοίνωσε ότι άνοιξε τα συστήματα κρατήσεων σε 200 συνεργαζόμενα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στην Τουρκία, στην Ισπανία και σε άλλους μακρινούς προορισμούς για το καλοκαίρι του 2016. Μπορεί οι Ελληνες να πραγματοποιούν, συνήθως, τις κρατήσεις τους λίγες ημέρες πριν από την αναχώρηση για τις διακοπές τους, δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο για πολλούς ξένους επισκέπτες στη χώρα μας και σε άλλους προορισμούς, οι οποίοι κλείνουν πολύ νωρίτερα τα τουριστικά τους πακέτα επιδιώκοντας καλύτερες τιμές.

Εξάλλου, πληθαίνει ο αριθμός των εκπροσώπων των τουριστικών και ξενοδοχειακών φορέων που εκφράζουν τις αντιδράσεις τους στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ, επισημαίνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις που προκαλεί στον τομέα η πολιτική αστάθεια που επικρατεί στη χώρα. Η Ενωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής με χθεσινή της ανακοίνωση σημειώνει ότι ο 5ος μήνας πολιτικής αστάθειας φέρνει κάθετη πτώση στις κρατήσεις από παραδοσιακές αλλά και νέες αγορές. Επίσης, τονίζει ότι αρκετά ξενοδοχεία της Χαλκιδικής άνοιξαν για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, χάνοντας σχεδόν έναν μήνα από μια πραγματικά δύσκολη σεζόν. Σύμφωνα με την ένωση, «ενώ από τη μια πλευρά φορείς και ιδιώτες συμπράττουν σε μια κοινή προσπάθεια θετικής προβολής για την περιοχή μέσω του τουριστικού οργανισμού Χαλκιδικής, από την άλλη καλούνται να αντιμετωπίσουν μια ενδεχόμενη αύξηση στον ΦΠΑ που, αν γίνει, αναμένεται άκρως καταστροφική για τις επιχειρήσεις, εφόσον πλήττει καίρια την ανταγωνιστικότητά τους». Επιπλέον, συμπληρώνει, οι ευρωπαϊκές χώρες με σταθερό συντελεστή ΦΠΑ και σαφώς χαμηλότερο από αυτόν που προβλέπεται να ισχύσει στην Ελλάδα ενισχύουν την τουριστική τους επιχειρηματικότητα, διεκδικώντας μερίδιο κρατήσεων από την αγορά της Ελλάδας και της Χαλκιδικής. Η Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου, σε σχέση με το ζήτημα που τίθεται περί κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, τονίζει ότι το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ δεν αποτελεί προνόμιο για τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά, καθώς αντίστοιχα μοντέλα λειτουργούν και σε άλλους ευρωπαϊκούς νησιωτικούς προορισμούς όπως στα Κανάρια νησιά και στην Κορσική.

Και όλα αυτά, ενώ η τουριστική χρονιά ξεκίνησε έντονα ανοδικά, ειδικά στο α΄ τρίμηνο, χάρις στη μεγάλη αύξηση των αφίξεων ξένων επισκεπτών στην Αθήνα. Αντίθετα, σε αρκετές τουριστικές περιοχές όπως στην Κω, στο Ηράκλειο, στα Χανιά στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά, στη Μύκονο και στη Μυτιλήνη, ο αριθμός των αεροπορικών αφίξεων από το εξωτερικό τον Απρίλιο, πρώτο μήνα της σεζόν, κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Οι επιπτώσεις ενός Grexit

Ενα Grexit θα δημιουργούσε προηγούμενο με επιπτώσεις στην Ιταλία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πιερκάρλο Παντοάν, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Repubblica. Το αδιέξοδο των συνομιλιών στη Ρίγα της Λεττονίας μεταξύ των ηγετών Ελλάδας, Γαλλίας και Γερμανίας αναζωπύρωσε και χθες τις συζητήσεις στον διεθνή Τύπο για ένα Grexit. Η νομισματική ένωση θα εξελισσόταν σε κάτι διαφορετικό και δεν θα ήταν πια μη αναστρέψιμη, αυξάνοντας τις πιέσεις στα ιταλικά ομόλογα, είπε ο κ. Παντοάν.

Από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citi και εμπνευστής του όρου Grexit είπε στο CNBC πως θα προκαλούνταν «χάος» στην Ελλάδα εάν αποχωρούσε από την Ευρωζώνη και υιοθετούσε εναλλακτικό νόμισμα. «Πιστεύω ότι είναι γελοία η σκέψη μιας αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με σκιώδες ή επίσημο νόμισμα. Ιστορικά, η Ελλάδα δεν έχει αποδείξει πως είναι καλή στη διαχείριση ανεξάρτητου νομίσματος», δήλωσε ο Γούλεμ Μπάτερ της Citi. Απέρριψε, επίσης, ως «ανοησίες» την ιδέα ενός εναλλακτικού νομίσματος για την Ελλάδα που θα είναι συνδεδεμένο με το ευρώ, ενώ εάν κηρύξει χρεοκοπία, δεν θα είναι «το τέλος του κόσμου». Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα επανέφερε φόβους για τη φερεγγυότητα των κρατών-μελών στην περιφέρεια της Ευρωζώνης αλλά δεν θα οδηγούσε απαραιτήτως σε έξοδο της χώρας από τη νομισματική ένωση, κατέληξε ο ίδιος. O Mοχάμεντ Ελιάν, ανώτατος οικονομικός σύμβουλος του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, θεωρεί πως ο κίνδυνος για αποσταθεροποίηση των διεθνών αγορών ελλοχεύει περισσότερο από προβλήματα ρευστότητας και όχι από την ελληνική κρίση χρέους. Η Ελλάδα αποτελεί μικρότερο «συστημικό κίνδυνο» λόγω των δικλίδων ασφαλείας στην Ευρώπη συγκριτικά με τη συρρίκνωση της ρευστότητας των αγορών, όπως φάνηκε από την ξαφνική άνοδο των αποδόσεων στα αμερικανικά ομόλογα την περασμένη εβδομάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή