«Το Κίεβο να επιστρέψει τους άνδρες μας», ζητεί μετ’ επιτάσεως η Ρωσία

«Το Κίεβο να επιστρέψει τους άνδρες μας», ζητεί μετ’ επιτάσεως η Ρωσία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Το Κρεμλίνο αναγνώρισε ότι οι δύο τραυματίες που κρατούνται από τις ουκρανικές αρχές στο Κίεβο είναι Ρώσοι και δήλωσε ότι προβαίνει «σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την απελευθέρωσή τους». Οι δύο, που αιχμαλωτίσθηκαν ύστερα από μάχη στην περιοχή του ελεγχόμενου από τους αντάρτες Λουγκάνσκ, ανακρινόμενοι κατέθεσαν ότι εισήλθαν στην εμπόλεμη ζώνη πριν από δύο μήνες, μαζί με άλλα 200 μέλη αναγνωριστικής μονάδας της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού (GRU).

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι πρόκειται για πρώην στρατιώτες και το ίδιο δήλωσε η σύζυγος του ενός εκ των δύο ανδρών, του Αλεξάντερ Αλεξαντρόφ. Ομως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αντιπολιτευόμενη ρωσική εφημερίδα «Νοβάγια Γκαζέτα» παρουσία άνδρα της ουκρανικής ασφάλειας, ο Αλεξαντρόφ διέψευσε τον ισχυρισμό της συζύγου του.

Το ζήτημα συζητήθηκε έντονα στη χθεσινή συνεδρίαση της ρωσικής Βουλής. «Πρέπει να ζητήσουμε μετ’ επιτάσεως από το Κίεβο να επιστρέψει τους άνδρες μας και να θέσουμε χρονικό όριο», είπε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, Φραντς Κλίντσεβιτς. «Ο,τι κι αν είναι, νυν ή πρώην άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, η Ρωσία δεν πρέπει να εγκαταλείψει τους πολίτες της», είπε ο επικεφαλής της επιτροπής άμυνας της Βουλής, Βλαντιμίρ Κομογέντοφ.

Η Ρωσία έχει διαμαρτυρηθεί έντονα για την παρουσία Αμερικανών εκπαιδευτών στο έδαφος της Ουκρανίας. Πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC ακολούθησε τους εκπαιδευτές στις εκπαιδευτικές τους αποστολές στα δάση του Λβοφ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι έντονες διαμαρτυρίες της Ρωσίας έχουν οδηγήσει ώστε οι Αμερικανοί να μην εκπαιδεύουν «κάποιες μονάδες που κατηγορούνται ως ακροδεξιές». Πρόκειται για τις φασιστικές πολιτοφυλακές του Δεξιού Τομέα, τη δράση των οποίων περιέγραψε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ουκρανία.

Η έκθεση στηλιτεύει τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των κρατουμένων τόσο από τους αντάρτες όσο και από τις ουκρανικές δυνάμεις, με ιδιαίτερη έμφαση στις βαρβαρότητες του Δεξιού Τομέα.

Το μεγαλύτερο δάνειο

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία έγινε χθες αποδέκτρια του μεγαλύτερου δανείου που έχει χορηγήσει ποτέ η Ευρωπαϊκή Ενωση σε χώρα μη μέλος. Στη σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. με τους ηγέτες έξι χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης στη Ρίγα της Λεττονίας, αποφασίστηκε η χορήγηση στην Ουκρανία δανείου ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η οικονομία της Ουκρανίας έχει συρρικνωθεί κατά 18% μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ενώ οι μεγάλες βιομηχανικές και εξορυκτικές μονάδες της χώρας βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες ή υπολειτουργούν. Τους επόμενους μήνες, η Ουκρανία θα χρειαστεί μεγάλα ποσά για την εξυπηρέτηση του χρέους της, που δεν τα έχει, με αποτέλεσμα να συζητείται το ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του ουκρανικού χρέους.

Στη σύνοδο της Ρίγας, η Ουκρανία ήλπιζε ότι θα της απευθυνθεί πρόσκληση για τον «προθάλαμο» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και θα της δοθεί κάποια δέσμευση για τη μελλοντική ενταξιακή πορεία. Αυτό δεν συνέβη. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο υποβάθμισε χθες τη σημασία της μη πρόσκλησης, λέγοντας ότι αυτό που επιζητεί η Ουκρανία είναι να έχει την πολιτική στήριξη της Ε.Ε. και η Ε.Ε. να είναι ενωμένη ως προς αυτό.

Το κοινό ανακοινωθέν της Ρίγας καθυστέρησε, καθώς η Αρμενία αρνούνταν να υπογράψει διατύπωση που καταδίκαζε την «προσάρτηση» της Χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσία, προτιμώντας τον όρο «επανένωση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή