Προετοιμάζονται οι «δελφίνοι» του ΠΑΣΟΚ

Προετοιμάζονται οι «δελφίνοι» του ΠΑΣΟΚ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο αρχίζουν οι πρώτες διαδικασίες που θα οδηγήσουν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ στις 5 – 7 Ιουνίου και, μια εβδομάδα μετά, στις 14 του μηνός, σε ανάδειξη νέου αρχηγού. Αύριο θα εκλεγούν οι σύνεδροι ανά τη χώρα, εξέλιξη κρίσιμη καθώς, με δεδομένο ότι το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί πριν και όχι μετά την εκλογή νέου αρχηγού, θα τεθούν ζητήματα που έχουν περισσότερες της μιας αναγνώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Η –όποια– νέα συμφωνία της κυβέρνησης και η στάση που θα τηρήσει το κόμμα έναντί της, θα αποτελέσει βέβαιο ζήτημα συζήτησης, αλλά και η φυσιογνωμία που θα λάβει το κόμμα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επίσης, υπάρχουν ορισμένοι που θέτουν –εμμέσως πλην σαφώς– ζήτημα ανάδειξης νέου προέδρου από το συνέδριο και όχι τη βάση, ωστόσο στη Χαρ. Τρικούπη το αποκλείουν, καθώς εκτιμούν πως μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε σοβαρούς ενδοκομματικούς τριγμούς.

Απαντες συμφωνούν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει και θα πρέπει να αναζητήσει τη μεταλλαγή του μέσω συζητήσεων ή και συμφωνιών με άλλους χώρους, όχι κατ’ ανάγκη κοινοβουλευτικούς, που θα έχουν ως ελάχιστη κοινή συνισταμένη την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Στον εσωτερικό στίβο, οι πλέον ενεργοί στην άτυπη προεκλογική πορεία που διανύει το ΠΑΣΟΚ είναι ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος, αλλά και ο κ. Α. Λοβέρδος. Χαμηλούς τόνους τηρεί ακόμη η κ. Φώφη Γεννηματά, παρότι είναι δεδομένο ότι θα διεκδικήσει την προεδρία. Αν στους δύο βασικούς διεκδικητές (Γεννηματά και Λοβέρδος) προστεθεί τρίτος, και δη ο κ. Ν. Ανδρουλάκης, είναι ακόμη άδηλο, καθώς ο γραμματέας του κόμματος δεν έχει ακόμη ξεδιαλύνει τις προθέσεις του. Αντιθέτως, ο κ. Ανδρουλάκης είναι –φαινομενικά τουλάχιστον– απορροφημένος με τη δραστηριότητά του στην Ευρωβουλή, απότοκο της οποίας είναι και η διήμερη επίσκεψη του κ. Τζιάνι Πιτέλα, προέδρου της Ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Τζιάνι Πιτέλα

Με τον κ. Πιτέλα συναντήθηκε χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος (όπως και οι κ. Στ. Θεοδωράκης και Γ. Παπανδρέου). Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε –με την ευκαιρία– μια αναφορά στις επαφές που είχε ο κ. Αλ. Τσίπρας στη Ρίγα με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να παραδεχτεί –και αυτό θα γίνει εκ των πραγμάτων– ότι ειπώθηκαν πολλά ωμά ψέματα τα προηγούμενα χρόνια και κυρίως προεκλογικά». Ως προς την ουσία της συνάντησης, εκτίμησε ότι «ανακυκλώνουμε την ίδια αβεβαιότητα και κάθε εβδομάδα λέμε τις ίδιες γενικολογίες, οι οποίες μετά διαψεύδονται». Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και εκτίμησε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης τους τελευταίους τέσσερις μήνες θα οδηγήσουν τελικά την Ελλάδα στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου, το οποίο θα έχει διάρκεια τουλάχιστον ακόμη δύο χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή