Σκλήρυνση στάσης ΥΠΕΞ έναντι Τιράνων

Σκλήρυνση στάσης ΥΠΕΞ έναντι Τιράνων

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά πολυήμερη σιωπή, παρά την ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε χθες μια πρώτη ένδειξη περαιτέρω σκλήρυνσης της στάσης του έναντι των Τιράνων με μια οξύτατη ανακοίνωση του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα, με αφορμή την εκλογή του κ. Σεπετίμ Ιντρίζι στη θέση του τρίτου αντιπροέδρου της αλβανικής Βουλής.

Ο κ. Κούτρας άφησε σαφή υπονοούμενα για το γεγονός ότι ο κ. Ιντρίζι προέρχεται από το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, και με μια ιστορική αναγωγή στη συνεργασία των Τσάμηδων με τους ναζί, αφήνει αιχμές για τη στάση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα. Οπως τονίζει ο κ. Κούτρας, «η επιλογή προσώπων που είναι φορείς αλυτρωτικών αντιλήψεων και συνδέονται άμεσα με το αποκρουστικό φασιστικό και ναζιστικό παρελθόν της Ευρώπης, σε υψηλές θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα του κράτους, δεν προάγει τη φιλία, τη συνεργασία, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ούτε βεβαίως συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας».

Οι τρεις πτυχές

Αυτή η δήλωση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχει τρεις πτυχές και προφανώς αποτελεί μια ακόμη ένδειξη της αλλαγής κλίματος στις διμερείς σχέσεις με την Αλβανία, μετά την ακύρωση της συνάντησης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό πρέσβη στην Αθήνα και τα διαβήματα για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Η πρώτη είναι ιστορική όπως προαναφέρθηκε, η δεύτερη αφορά το μήνυμα που στέλνει η απόφαση αυτή στην Ελλάδα και προφανώς είναι μια απόφαση αντιπαραγωγική και η τρίτη είναι ότι δεν συμβάλλει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, δήλωση που υπονοεί ότι ενδεχομένως η Αθήνα να αλλάξει στάση όσον αφορά τη στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας. Η θέση αυτή μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος στην ελληνική διπλωματία μετά τον όρο που έθεσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα στην ΠΓΔΜ, ότι θα θέσει βέτο στην προώθηση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ αν δεν εφαρμοστεί πλήρως η συμφωνία της Οχρίδας που δίνει πλήρη δικαιώματα στους Αλβανούς της ΠΓΔΜ.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Ράμα συνιστά ένα βήμα μπροστά στην εθνικιστική πολιτική των Τιράνων, ενώ ο Αλβανός πρωθυπουργός επιχειρεί να εμφανιστεί ως ηγέτης όλων των Αλβανών των Βαλκανίων. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι με τον ίδιο τρόπο η Ελλάδα μπορεί να απειλήσει με βέτο την Αλβανία στην ευρωπαϊκή της πορεία αν δεν σεβαστεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή