Η μεταβλητότητα κυριάρχησε στο χρηματιστήριο

Η μεταβλητότητα κυριάρχησε στο χρηματιστήριο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις της προτελευταίας εβδομάδας του Μαΐου κυριάρχησε η μεταβλητότητα. Η έλλειψη ρευστότητας αλλά κυρίως η νευρικότητα των επενδυτών ήταν διάχυτες στις συναλλαγές, καθώς σε κάθε αλλαγή της ειδησεογραφίας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με το Brusells Group η αγορά άλλαζε απότομα κατεύθυνση. Βασική αιτία αυτής της αστάθειας αποτελεί η ρηχή ελληνική αγορά όπου 7-8 μετοχές απορροφούν καθημερινά το 80% με 90% του ημερήσιου τζίρου. Τα ξένα funds όπως αποκάλυψαν και τα στατιστικά στοιχεία του φετινού Απριλίου παραμένουν πωλητές στο ελληνικό χρηματιστήριο για τέταρτο διαδοχικό μήνα από το ξεκίνημα της χρονιάς, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές στηρίζονται και τοποθετούνται σε βραχυχρόνιες τοποθετήσεις για γρήγορα κέρδη.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε με ανοδικές τάσεις για την αγορά, η οποία στηρίχθηκε στις τραπεζικές μετοχές της Eurobank (+7,69%), της Τράπεζας Πειραιώς (+6,98%) και της Εθνικής Τράπεζας (+4,20%). Ο βασικός δείκτης έκλεισε με ημερήσια κέρδη 1,62% και έφθασε τις 825,10 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη διατηρήθηκαν οι ανοδικές τάσεις, καθώς οι πληροφορίες από την κυβέρνηση ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Λεττονίας θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ενίσχυσαν το κλίμα στο χρηματιστήριο. Ετσι, ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε στις 846,43 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη 2,59%, με την αξία των συναλλαγών για πρώτη φορά έπειτα από αρκετές εβδομάδες να ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνιστές της συνεδρίασης ήταν οι τραπεζικές μετοχές αλλά και βιομηχανικοί τίτλοι όπως η Τέρνα Ενεργειακή (+11,79%), η Coca Cola HBC (+5,58%) και η ΕΥΔΑΠ (+2,02%). Ο πειρασμός των ρευστοποιήσεων ενέσκηψε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, καθώς οι πωλητές έπειτα από αρκετές εναλλαγές προσήμου του Γενικού Δείκτη επικράτησαν και προκάλεσαν την πτώση του δείκτη σε ποσοστό 0,71% που διολίσθησε στις 840,40 μονάδες. Οι μεγαλύτερες πιέσεις από τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης ασκήθηκαν στη μετοχή της ΔΕΗ που έχασε 3,98% και υποχώρησε στα 5,070 ευρώ. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 75 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη η συνεδρίαση ήταν υποτονική με αρκετές αλλαγές κατεύθυνσης, αλλά χωρίς να διαφαίνεται η τάση της αγοράς, καθώς η Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λεττονίας άρχιζε μετά το κλείσιμο των συναλλαγών. Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε θετική τροχιά με την αρωγή των μετοχών της Eurobank (+3,55%), της Alpha Bank (+3,17%) και της Τράπεζας Πειραιώς (+3,15%). Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,63% και αναρριχήθηκε στις 845,73 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνάει ελαφρώς τα 60 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή η αγορά ξεκίνησε τη συνεδρίαση με αρκετά καλή διάθεση και τον Γενικό Δείκτη να ενισχύεται πάνω από 1,3%. Ωστόσο ο περιορισμένος όγκος συναλλαγών ήταν ανασταλτικός παράγοντας για να μπορέσει να υπάρξει κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα. Το θετικό κλίμα που απορρέει από τις συναντήσεις του Ελληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και τον πρόεδρο της Κομισιόν δεν έδειξαν να συμμερίζονται ο διεθνής Τύπος και οι αναλυτές. Ολα θα κριθούν από την αξιολόγηση των τεχνικών κλιμακίων για να υπάρξει μία τελική πολιτική απόφαση στα τέλη Μαΐου, που θα δώσει μία ανάσα στο χρηματοδοτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Σε δεύτερη μοίρα έχουν περάσει οι ανακοινώσεις των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων, καθώς η ειδησεογραφία είναι αφοσιωμένη στην αξιολόγηση της Ελλάδας από το Brusells Group. Συνεπώς και η αγορά θα πορευθεί και την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου, προσπαθώντας να αξιολογήσει τις πολιτικές εξελίξεις. Το ανησυχητικό πάντως των πρώτων αποτελεσμάτων των εισηγμένων είναι ότι ήδη επηρεάστηκαν αρνητικά από την αβελτηρία που παρατηρείται στην ελληνική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή