Αυξημένες ανησυχίες των επενδυτών για τη δυναμική της οικονομίας ΗΠΑ

Αυξημένες ανησυχίες των επενδυτών για τη δυναμική της οικονομίας ΗΠΑ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πλειονότητα των μακροοικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν την εβδομάδα που διανύσαμε, αποδείχθηκε ασθενέστερη του αναμενομένου, ενισχύοντας τις αμφιβολίες των επενδυτών για τη δυναμική της οικονομίας. Χαρακτηριστικά, οι πωλήσεις κατοικιών σε νέο ιδιοκτήτη υποχώρησαν απρόσμενα τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης μεταποιητικής δραστηριότητας για την περιοχή της Φιλαδέλφειας (Philly Fed) αν και παρέμεινε σε θετική περιοχή τον Μάιο υποδηλώνοντας συνεχιζόμενη επέκταση, υποχώρησε σε σχέση με το επίπεδο του προηγούμενου μήνα. Παράλληλα, τα πρακτικά της συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής της Fed που πραγματοποιήθηκε στις 28/29 Απριλίου έφεραν στο φως την αβεβαιότητα των μελών για τον χρόνο έναρξης εφαρμογής σφιχτότερης νομισματικής πολιτικής, καθώς υπάρχει διάχυτη αμφιβολία για το εάν ο υποτονικός ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο οφειλόταν κυρίως σε παροδικούς παράγοντες ή αποτελεί προάγγελο απώλειας της δυναμικής της οικονομίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η αρχική εκτίμηση για το ΑΕΠ α΄ τριμήνου αιφνιδίασε αρνητικά παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,2% σε ετήσια βάση, ο χαμηλότερος των τελευταίων πέντε ετών περίπου. Παράλληλα, οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ παραμένουν περιορισμένες, με τον πραγματικό δείκτη προσωπικής κατανάλωσης (δείκτης που παρακολουθεί η Fed σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού) να παραμένει τον Απρίλιο χαμηλότερα από τον στόχο της τράπεζας 2% ετησίως. Δεδομένων των εξελίξεων αυτών, η αγορά εκτιμά ότι η Fed θα καθυστερήσει πιθανότατα περισσότερο από όσο αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια, γεγονός που ευνοεί τα περισσότερα διεθνή χρηματιστήρια, με τον δείκτη S&P 500 της Wall Street να κλείνει σε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τις 2.100 μονάδες. Η βελτιωμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου επηρεάζει αρνητικά τις αγορές κυβερνητικών ομολόγων με την απόδοση του 10ετούς τίτλου των ΗΠΑ -η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή- να ανέρχεται στο 2,22% ύστερα από υποχώρηση σε χαμηλό τριών εβδομάδων περίπου 2,14% πριν από λίγες ημέρες. Στις αγορές συναλλάγματος, η άνοδος των επιτοκίων των αμερικανικών κρατικών τίτλων βοήθησε το δολάριο ΗΠΑ να ενισχυθεί τις τελευταίες ημέρες καλύπτοντας μέρος των πρόσφατων απωλειών του. Χαρακτηριστικά, ο σταθμισμένος δείκτης DXY κατέγραψε κέρδη περίπου 0,3% σε εβδομαδιαία βάση με την ισοτιμία ευρώ/δολ. να υποχωρεί εκ νέου κάτω από το επίπεδο των 1,1100 για πρώτη φορά από τα τέλη Απριλίου.

*Διεύθυνση τρέχουσας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή