Λεπτομερές πράσινο «φακέλωμα» δέντρων από το ΤΕΙ Ηπείρου

Λεπτομερές πράσινο «φακέλωμα» δέντρων από το ΤΕΙ Ηπείρου

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι θα συμβεί εάν τα πλατάνια της παραλίμνιας ζώνης των Ιωαννίνων χαθούν λόγω του έλκους, της αρρώστιας που πλήττει τα πλατάνια της περιοχής; Η θερμοκρασία εδάφους μια τυπική καλοκαιρινή ημέρα θα ανέβει από 2-11 βαθμούς Κελσίου! Οσο για την αίσθηση που θα έχει ο περιπατητής της όχθης, θα μεταμορφωθεί από δροσερή σε αρκετά ζεστή. Δεν πρόκειται για αυθαίρετη προσέγγιση, αλλά για συγκεκριμένη εκτίμηση ενός πρωτότυπου έργου που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του ΤΕΙ Ηπείρου, με επιστημονικώς υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Γρηγόρη Βάρρα. «Μελετήσαμε συγκεκριμένα κάθε σημείο του εδάφους, από τι καλύπτεται, τα κτίρια γύρω του, τα ρεύματα αέρα, γι’ αυτό προκύπτει και το εύρος των εννιά βαθμών Κελσίου, καθώς κάθε σημείο είναι πολύ διαφορετικό», λέει στην «Κ» ο κ. Βάρρας.

Ο συγκεκριμένος υπολογισμός αποτελεί εφαρμογή του εντυπωσιακού έργου «URBAN Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Βέλτιστης Διαχείρισης, Προστασίας και Αξιοποίησης του αστικού και περιαστικού πράσινου», το οποίο υλοποίησαν ερευνητές του ΤΕΙ Ηπείρου με εθνική και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ερευνητές κατέγραψαν και αποτύπωσαν σε ψηφιακούς χάρτες όλα τα δέντρα των τεσσάρων δήμων – πρωτευουσών της Ηπείρου: Ιωαννίνων, Αρταίων, Πρεβέζης, Ηγουμενίτσας. Επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα urbantreemanagement.teiep.gr, μπορεί ο καθένας να ανοίξει τον ψηφιακό χάρτη της πόλης που τον ενδιαφέρει, να δει ακριβώς τα δέντρα του αστικού ιστού, να δει την τοποθεσία τους, να πατήσει πάνω και να δει τι δέντρο είναι (π.χ. Φιλύρα, Μανώλια), να δει φωτογραφίες από το σημείο που βρίσκεται, να πάρει πληροφορίες για το ύψος, την υγεία και τη σταθερότητα του δέντρου. Κι αν αυτά σας φάνηκαν λίγα, τότε για κάθε δέντρο θα βρείτε συγκεκριμένα στοιχεία για εξοικονόμηση ενέργειας, απορρόφηση υδάτων, βελτίωση ποιότητας αέρα, απορρόφηση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Και με οικονομική εκτίμηση οφέλους. Το κάθε δέντρο έχει και την ταυτότητά του, αποτυπωμένη σε πενταψήφιο αριθμό. Μιλάμε για κανονικό πράσινο φακέλωμα, αλλά για καλό σκοπό.

«Δημιουργήσαμε το πρόγραμμα, που είναι το πρώτο στην Ευρώπη, αποκλειστικά με δικές μας δυνάμεις. Η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε δήμο της χώρας» σημειώνει ο κ. Βάρρας. «Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του αστικού πρασίνου τόσο για τους ενεργούς πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των δήμων. Ενα Ηλεκτρονικό Μητρώο Δένδρων ή ένα σύστημα δημιουργίας δενδρολογίου, με το οποίο μπορούμε όχι μόνο να γνωρίζουμε ακριβώς τον πλούτο που διαθέτουμε, αλλά και να καταγράφουμε τα οφέλη που έχουμε. Για παράδειγμα, ένας δήμος θα μπορεί να γνωρίζει ακριβώς την κατακράτηση διοξειδίου του άνθρακα που πραγματοποιούν τα δέντρα της πόλης του.

Από κει και πέρα βέβαια ο δήμος θα μπορεί, με βάση τα στοιχεία, να λαμβάνει μέτρα για την προστασία και την ανάπτυξή τους», τονίζει ο κ. Βάρρας. Με άμεσους στόχους, πέρα από την αισθητική αναβάθμιση, την καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την μείωσης των επιπέδων θορύβου και του ελέγχου των υδάτων της βροχής και των πλημμυρικών κινδύνων. Το μητρώο στην ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει μόνιμα στοιχεία των δένδρων, όπως είδος, θέση και διαθέσιμο αυξητικό χώρο, καθώς και μεταβαλλόμενα στοιχεία, όπως ύψος, στηθιαία διάμετρο και εύρος κόμης.

Επίσης, στοιχεία αξιολόγησης, όπως υγεία, σταθερότητα,προβλήματα κορμού, κόμης και ριζών, και ασθένειες που προκύπτουν από μύκητες ή έντομα. Με βάση τα παραπάνω προτείνονται τα απαραίτητα κάθε φορά μέτρα. «Τα μητρώα δένδρων διευκολύνουν την επαφή του πολίτη με τις υπηρεσίες, αλλά και την υιοθεσία ενός δέντρου από κατοίκους, οι οποίοι θα αναλάβουν τη φροντίδα του», συμπληρώνει ο αναπλ. καθηγητής του ΤΕΙ.

Η ολοκληρωμένη πλατφόρμα του «URBAN» προσφέρει, επίσης, εποπτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των επιπτώσεων του πρασίνου και των δομημένων επιφανειών στο μικροκλίμα της πόλης, έτσι ώστε να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο των θερμικών νησίδων. Χρησιμοποιούνται ήδη εργαλεία, όπως δείκτης δυσφορίας, συντελεστής θέασης του ουρανού, θερμικός δείκτης κ.λπ., με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα εποπτικής απεικόνισης θερμικών δεικτών για περιοχές που επιλέγονται από τους ψηφιακούς χάρτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή