Η Ευρώπη αναπτύσσεται, η Β. Αφρική κερδίζει

Η Ευρώπη αναπτύσσεται, η Β. Αφρική κερδίζει

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής αναμένεται να ενισχυθεί από την ανάκαμψη της Ευρωζώνης που θα ενισχύσει τις εξαγωγές των χωρών της περιοχής. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, θα ενισχυθεί επίσης η εγχώρια ζήτηση χάρη στην τόνωση της εμπιστοσύνης, στη χαλαρή νομισματική πολιτική και σε μια καλύτερη διαχείριση των δημοσιονομικών προβλημάτων των χωρών της περιοχής. Ανάμεσά τους, το Μαρόκο, που όπως και η Αίγυπτος κατήργησε τις επιδοτήσεις στα καύσιμα ενώ παράλληλα έχει χαμηλούς μισθούς και καλά δίκτυα συγκοινωνιών, ενώ αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της χώρας αλλά και η ανάκαμψη της αγροτικής παραγωγής θα οδηγήσουν σε οικονομική ανάπτυξη 4,4% το 2015 και 5% το 2016.

Θα χρειαστούν, πάντως, περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα και οι οποίες είναι αναγκαίες, σύμφωνα με το ΔΝΤ, για να αναβαθμισθεί η ανταγωνιστικότητά της και να αυξηθεί η απασχόληση. Στην Τυνησία, άλλωστε, αναμένεται να σημειωθεί επιστροφή στην ανάπτυξη και στην εμπιστοσύνη όταν θα ολοκληρωθεί η μετάβαση στη νέα πολιτική κατάσταση. Το ΔΝΤ επισημαίνει, πάντως, τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας, τις αδυναμίες του τραπεζικού της τομέα αλλά και τα προβλήματα ασφαλείας που αναστέλλουν την ανάπτυξη.

Ανάμεσα στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, εκείνη που αποκλίνει από τη γενικότερη εικόνα είναι η Αλγερία, καθώς συγκαταλέγεται στους χαμένους του φθηνού πετρελαίου. Οπως επισημαίνει το ΔΝΤ, ο παράγοντας του πετρελαίου είναι κρίσιμος, καθώς οι συνεχιζόμενες εντάσεις στην περιοχή στοιχειοθετούν σημαντικούς κινδύνους που υπονομεύουν τις δαπάνες στη χώρα ενώ περιορίζουν τη δυνατότητα αύξησης των μισθών και μείωσης των επιδοτήσεων. Προβλέπει, έτσι, επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Αλγερία και εκτιμά ότι μετά το 4,1% του 2014 θα περιορισθεί στο 2,6% το 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή