Η ενίσχυση του ευρώ προκαλεί αναταράξεις στις αγορές

Η ενίσχυση του ευρώ προκαλεί αναταράξεις στις αγορές

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποτίθεται ότι θα ήταν εύκολο. Δανείζεσαι σε ευρώ όσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατηρεί τα επιτόκια σε επίπεδα κοντά στο μηδέν και χρησιμοποιείς τα κεφάλαια για να επενδύσεις σε οικονομίες όπου είναι υψηλότερα τα επιτόκια και άρα οι αποδόσεις τους. Τα κέρδη από τη διαφορά μεταξύ «φθηνού» και «προσοδοφόρου» νομίσματος είναι αρκετές φορές τεράστια. Και σε αυτήν την περίπτωση, η στρατηγική αυτή απέδιδε μέχρι που οι αγορές άλλαξαν προσανατολισμό και το ευρώ, αντί να εξασθενεί όπως είχε προβλέψει σχεδόν κάθε αναλυτής που ερωτήθηκε από το Bloomberg, άρχισε να ενισχύεται από τα τέλη Μαρτίου. Μετά την αιφνίδια αλλαγή στην πορεία του ευρώ, οι επενδυτές έχουν υποστεί απώλειες 3,5% από τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με δείκτη της UBS Group. «Η στρατηγική αυτή δεν αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα επί του παρόντος», παρατηρεί ο Νιλ Τζόουνς, επικεφαλής πωλήσεων στο τμήμα κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) της Mizuho Bank στο Λονδίνο. Υπό αρκετές σκοπιές, η αιφνίδια αλλαγή στην πορεία του ευρώ αντανακλά την εικόνα της ευρύτερης οικονομίας. Τελευταία παρατηρούνται σημάδια που υποδεικνύουν πως οι οικονομίες στην Ευρωζώνη δεν βρίσκονται σε τόσο κακή κατάσταση, ενώ φαίνεται να απομακρύνεται ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού. Παράλληλα, το δολάριο υποχωρεί τον τελευταίο μήνα, λόγω της ανακοίνωσης δυσμενέστερων του αναμενόμενου στοιχείων για την αμερικανική οικονομία στο διάστημα του τελευταίου μηνός, ενισχύοντας την αβεβαιότητα για τη χρονική στιγμή αύξησης του βασικού επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Στα 1,1386 έναντι του δολαρίου που ίσχυε μέχρι και τις αρχές της εβδομάδας, το ευρώ κυμαίνεται σε υψηλότερα επίπεδα από τη μέση εκτίμηση για 1,08 δολάρια που προέβλεπαν οι αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg. Η αλλαγή στην πορεία του ευρώ, αντιστρέφοντας την πτώση του έναντι του δολαρίου, αποδίδεται στη σύγχυση για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας και, κατά συνέπεια, τη χρονική στιγμή που θα αυξήσει η Fed το κόστος δανεισμού. Παράλληλα, οι εκτιμήσεις ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη οδήγησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων, καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στους επενδυτές, για να τα αγνοήσουν. «Και οι δυο παράμετροι αυτής της εξίσωσης έχουν μεταβληθεί», δηλώνει ο Αλαν Ράσκιν, επικεφαλής του τμήματος ξένου συναλλάγματος για τις χώρες της Ομάδας των 10 στην Deutsche Bank της Νέας Υόρκης.

«Οι διακυμάνσεις στις τιμές και στις αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων είναι άτακτες και απρόβλεπτες, ενισχύοντας τους κινδύνους για αλυσιδωτές αντιδράσεις», παρατηρεί ο Πολ Ματζιέσι, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην JPMorgan Chase. «Τα περιουσιακά στοιχεία που είναι υπερτιμημένα και υπερβολικά εκτεθειμένα στις αγορές δέχονται τις περισσότερες πιέσεις. Αυτά τα δεδομένα ίσχυαν με την άνοδο του δολαρίου στις αρχές του έτους», συμπληρώνει ο ίδιος. Πρόσφορο έδαφος για στοιχήματα στην άνοδο του δολαρίου και την υποχώρηση του ευρώ άρχισε να καλλιεργείται πριν από την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την αβεβαιότητα για την άνοδο επιτοκίων από τη Fed. Σήμερα, οι αναλυτές της αγοράς υπολογίζουν ότι το ευρώ μπορεί να συνεχίσει να ενισχύεται στις αγορές, αλλά απομένει να διαπιστωθεί στην πράξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή