Εντονο «φλερτ» κινεζικών εταιρειών με την Ελλάδα

Εντονο «φλερτ» κινεζικών εταιρειών με την Ελλάδα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από την Cosco που συμμετέχει στους διαγωνισμούς για τον ΟΛΠ και το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, μια σειρά άλλων κινεζικών εταιρειών έχουν ήδη επενδύσει ή βρίσκονται σε σχετική διαδικασία ή επιδιώκουν την ανάληψη μεγάλων έργων, επίσης επί ελληνικού εδάφους. Ενδεικτικά παραδείγματα;

Η ZTE Corporation και η Huawei έχουν δημιουργήσει στη χώρα μας κέντρα logistics που ετοιμάζονται να αναπτύξουν περαιτέρω.

Η China State Construction Engineering Corporation έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και ετοιμάζεται να «κατέβει» στον διαγωνισμό, όταν τελικά προχωρήσει, για το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου.

Δύο κινεζικοί όμιλοι είναι μεταξύ των προεπιλεγέντων από την κοινοπραξία Διαδριατικός Αγωγός (TAP AG) και προσκλήθηκαν να υποβάλουν προσφορές για τμήματα του έργου. Πρόκειται για την China Petroleum Pipeline Bureau και τη Sinopec International Petroleum Service Corporation.

Ακόμα η China Pacific Construction Group έχει ανακοινώσει πως εξετάζει το ενδεχόμενο εξαγοράς ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών και προτίθεται να προβεί σε επενδύσεις στον τομέα των υποδομών.

Οι επίσης κινεζικές Friedmann Pacific Asset Management Limited και Shenzhen Airport έχουν ενδιαφερθεί για την απόκτηση συμμετοχής στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Επιπλέον, το τελευταίο έτος κινεζικοί οικονομικοί φορείς έχουν διατυπώσει το ενδιαφέρον τους για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου, μέσω της China National Development & Reform Commission. Συγκεκριμένα, προσφέρονται να βοηθήσουν με εταιρείες τους στην κατασκευή ή αναβάθμιση του δικτύου, όπου αυτό χρειάζεται.

Η ενέργεια και ειδικά τα δίκτυα αποτελούν επίσης πεδίο επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Πεκίνο. Η State Grid Corporation of China είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον –«παγωμένο» προσώρας τουλάχιστον– διαγωνισμό για την πώληση του 66% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), όπως και η ιταλική Terna και η βελγική Εlia. Η State Grid Corporation of China μάλιστα εισήλθε πρόσφατα στο μετοχικό κεφάλαιο της ιταλικής λειτουργού δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αέριου Terna.

Επίσης στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie συμμετέχει με 13,85% η κινεζική Fosun International Holdings LTD, η οποία συμμετέχει και στο σχήμα των επενδυτών που υπό τη Lamda Development έχει υπογράψει σύμβαση για την αξιοποίηση της έκτασης στο Ελληνικό.

Ο αριθμός των κινεζικών εταιρειών στην Ελλάδα είναι ακόμα μεγαλύτερος και περιλαμβάνει επιπλέον τη Sky Solar που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές, την, ανεξάρτητη από την Piraeus Container Terminal, Cosco Logistics που λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη και τον όμιλο Avic International που δραστηριοποιείται τόσο στις ναυπηγήσεις όσο και στο real estate και στον τουρισμό.

Πολλά είναι και τα κινεζικά ναυπηγεία που «φλερτάρουν» την ελληνική ποντοπόρο. Παράλληλα στην Αθήνα βρίσκεται από το 2010 και η China Development Bank, που συμμετέχει στη χρηματοδότηση των επενδύσεων της Cosco στον Πειραιά. Στον τραπεζικό κλάδο σημαντική είναι και η παρουσία της ExIm Bank, ενώ δραστήρια είναι και η Bank Of China.

Κυρίαρχη δε παραμένει πάντοτε η αμοιβαία επωφελής, όπως χαρακτηρίζεται, σχέση Κίνας – Ελλάδας στην ποντοπόρο, που εδράζεται τόσο στις μεταφορές όσο και στις ελληνικές ναυπηγήσεις, τις περισσότερες φορές με κινεζικές χρηματοδοτήσεις, τόσο από τις παραπάνω όσο και από άλλες τράπεζες, σε κινεζικά ναυπηγεία.

Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης της συνεργασίας, αξίζει να επισημανθεί ότι το 60% του αργού πετρελαίου που εισάγει η αχανής αυτή ασιατική αγορά μεταφέρεται από ελληνόκτητα δεξαμενόπλοια, ενώ το 50% των εμπορευμάτων που εισάγει ή εξάγει η Κίνα προς ολόκληρο τον πλανήτη μεταφέρονται από ελληνικά ποντοπόρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή