Σκουπίδια μέσα στις πόλεις

Κύριε διευθυντά

Οι πληροφορίες και οι εικόνες που λαμβάνουμε τις τελευταίες εβδομάδες από τον Πύργο και την Τρίπολη μας ανησυχούν και μας απογοητεύουν. Χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών, ολόκληρα «βουνά» στους δρόμους των δύο ιστορικών πόλεων. Το θέαμα είναι θλιβερό και απαράδεκτο και ο κίνδυνος των λοιμωδών ασθενειών άμεσος. Κινδυνεύει η υγεία και η ζωή των κατοίκων και ιδίως των ευπαθών ομάδων (παιδιά, ηλικιωμένοι). Οι δύο πόλεις μετατράπηκαν σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), διότι δεν υπάρχει πρόβλεψη να λειτουργούν κοντά στις πόλεις αυτές, σε κατάλληλες θέσεις, Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Και βέβαια ο κάθε πολίτης διερωτάται: Αφού το πρόβλημα ήταν γνωστό, γιατί οι δήμαρχοι δεν το έλυσαν; Ο περιφερειάρχης τι κάνει; Υπάρχουν προφανώς ποινικές ευθύνες στους προηγούμενους δημάρχους, οι οποίες θα πρέπει επιτέλους να καταλογισθούν και να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις. Οι δήμαρχοι δεν έχουν δημοτική ασυλία. Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι στην πατρίδα μας το θέμα των οικιακών (αλλά και των λοιπών) αποβλήτων δεν αντιμετωπίζεται σωστά, λόγω πολιτικού κόστους και τοπικών συμφερόντων. Για τον λόγο αυτό έχουμε καταδικαστεί επανειλημμένως από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε μεγάλα πρόστιμα. Aλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακόμη και πυκνοκατοικημένες, έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των αποβλήτων.

Η διαχείριση των απορριμμάτων (ελαχιστοποίηση, διαλογή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση) είναι θέμα παιδείας, την οποία δυστυχώς δεν διαθέτουμε.

Κωστας Γ. Τζαμουζακης – Νέα Σμύρνη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή