Η λεγεώνα του Μαραθώνα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λεγεώνα κάνει ρίμα με τον Μαραθώνα. Οπως και ο τουρισμός με τον πολιτισμό. Κατά τα λοιπά, η σχέση της λεγεώνας με τον Μαραθώνα δεν φαίνεται στενότερη από τη σχέση του τουρισμού (όπως συνήθως τον εννοούμε: σαν μηχανή που πρέπει να γεννήσει ευρώ, ακόμα κι αν χρειαστεί να φθείρουμε το περιβάλλον, να σφετεριστούμε το Δημόσιο, να ξεγελάσουμε με μερίδες «ξου» κτλ.) με τον πολιτισμό, και πάλι όπως συνήθως –και λαθεμένα– τον εννοούμε: σαν κάτι που αφορά μόνο τα γράμματα, τις τέχνες, τα πανεπιστήμια, τα μνημεία κτλ. Μολαταύτα, και «Λεγεώνα του Μαραθώνα» αποκτήσαμε και φερώνυμο μετάλλιο. Ενα μετάλλιο που «αποδίδεται από τον Δήμο σε προσωπικότητες που προσφέρουν στην Ελλάδα, στον τουρισμό και στον πολιτισμό», όπως είπε ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, «τον πρώτο που βραβεύεται με τη διάκριση αυτή». Με αυτήν τη σειρά: Ελλάδα, τουρισμός, πολιτισμός. Σωστά. Μήπως όταν λέμε πως «ο πολιτισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας» το πιστεύουμε; Οχι βέβαια. Ενώ, όταν το αντικαθιστούμε με το «ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία μας», γελάει το μάτι κι η καρδιά μας, στη σκέψη ότι θα γελάσει και η τσέπη μας.

Μερικές λέξεις είναι σφραγίδες. Ονομάζουν αμέσως τον τόπο και τον κόσμο που τις έπλασε, και έτσι υπάρχουν στην οικουμενική συνείδηση, μεταφρασμένες ή μη. Το «μάννα», λ.χ., φέρνει αυτόματα στο μυαλό τους Εβραίους και τα πάθη τους στην έρημο. Οι λέξεις φιλοσοφία και δημοκρατία ονομάζουν παντού την Ελλάδα. Η λέξη λεγεώνα είναι στοιχείο της ρωμαϊκής ταυτότητας, ειδικά δε η λέξη λεγεωνάριος ταυτίστηκε από κάποια στιγμή κι έπειτα με τους μισθοφόρους, από τη γαλλική «Λεγεώνα των Ξένων» έως τους «λεγεωνάριους», τους παίκτες που βιοπορίζονται μακριά από την πατρίδα τους. Tη λέξη λεγεώνα θα τη συνέδεαν με τον Μαραθώνα μόνο όσοι πιστεύουν πως Αθηναίοι και Πλαταιείς δεν θα νικούσαν εάν δεν ξεφύτρωνε ξαφνικά στο πεδίο της μάχης (ποιος Εχετλος) ένας πάνοπλος Αμερικανός ράμπο, επισκέπτης από το μέλλον· τα έχει δείξει λεπτομερώς αυτά στην TV ο κ. Χαρδαβέλλας. Αν ήταν ανάγκη να κοπεί νέο μετάλλιο, τόσα Τάγματα έχει η χώρα, ας πρόσθεταν ένα. Αλλά πώς να ξιπαστείς μ’ ένα μπανάλ «τάγμα». Ενώ η «λεγεώνα» λέει… Λέει ότι το παράσημο μάλλον με τον κ. Ψινάκη θα ταυτιστεί παρά με τον Μιλτιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή