Το μνημόνιο των Δήμων

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τίτλος μιας τοπικής ηλεκτρονικής εφημερίδας ήταν ικανός να σκορπίσει ρίγη τρόμου στους δημότες: «Απειλή μνημονίου στον δήμο της Αίγινας». Απειλεί η τρισκατάρατη σύμβαση και την ηρωική Αίγινα, τόπο όπου φιλοξενείται από τη σύζυγό του ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης και ξεκαλοκαιριάζει η μισή κυβέρνηση; Το κείμενο ήταν λίγο πιο διαφωτιστικό. Οι αποκεντρωμένες διοικήσεις δεν ενέκριναν τους προϋπολογισμούς 11 δήμων σε όλη τη χώρα, διότι τα έξοδά τους ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα έσοδά τους (μαζί με την κρατική επιχορήγηση).

Ο χουβαρντάς (και στις προθεσμίες) κ. Γιώργος Κατρούγκαλος πέρασε σχετική τροπολογία κι έδωσε παράταση μέχρι τα τέλη Μαΐου για να κατατεθούν νέοι προϋπολογισμοί, κάτι που φτιάχνει μια νέα οικονομική κατηγορία. Δεν μιλάμε πια για ΠΡΟϋπολογισμούς, έχουμε πλέον –με τη Μεγάλη Σφραγίδα του κράτους– ΜΕΤΑϋπολογισμούς, αφού κατατίθενται στο μέσον του έτους που υποτίθεται ότι προϋπολογίζουν. Τέλος πάντων· Στο πλαίσιο της «πρώτης φοράς», όλα γίνονται…

Αν το κράτος δεν είχε στραγγίξει όλα τα αποθεματικά, ο έτερος χουβαρντάς της κυβέρνησης, κ. Νίκος Βούτσης, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει τους «κόκκινους δήμους» από τους φόρους μας, δηλαδή από έναν «κουμπαρά» που διατηρείτο στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ή αυτοί οι δήμοι θα έπαιρναν χαμηλότοκο δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (κι αυτά δικά μας λεφτά είναι).

Ομως τώρα, ελέω της φοβερής διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση (και σύντομα μπορεί να τη δούμε στο YouTube), ο κ. Βούτσης είναι υποχρεωμένος να γίνει Μέρκελ. Λεφτά δεν υπάρχουν· όχι επειδή, όπως διακήρυσσε ο κ. Βαρουφάκης, δεν τα θέλουμε, αλλά διότι κανείς δεν μας τα δανείζει. Ετσι, όπως γράφει η τοπική εφημερίδα, «οι δήμοι θα ενταχθούν σε πρόγραμμα εξυγίανσης, δηλαδή σε μνημόνιο που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των δημοτικών τελών και άλλες επιβαρύνσεις για τους δημότες τους». Το μνημόνιο, δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση είναι εσωτερικό και εντελώς συμβατό με την κοινή λογική και με αυτό που κάνει κάθε πολίτης σπίτι του. Οταν δεν βγαίνει οικονομικώς ή αυξάνει τα έσοδα ή μειώνει τα έξοδα.

Πού θα πάει; Το αριστεροδεξιό (κατά Βαρουφάκη) «τσούρμο» που ανέλαβε τις τύχες της χώρας θα μάθει κάποια στιγμή τον βασικό κανόνα της οικονομίας, που λέει ότι δεν μπορείς εσαεί να ξοδεύεις λεφτά που δεν έχεις. Απλώς (ακόμη) ελπίζουμε ότι ο λογαριασμός της εκπαίδευσής τους θα μάς αφήσει κανένα ευρώ στην τσέπη ή, έστω, το ευρώ…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή