Μ. Ντράγκι: «Εγώ σας δίνω τα χρήματα, εσείς κάντε μεταρρυθμίσεις»

Μ. Ντράγκι: «Εγώ σας δίνω τα χρήματα, εσείς κάντε μεταρρυθμίσεις»

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νομισματική πολιτική μπορεί να επιτρέψει στην οικονομία να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να αυξήσουν τις δυνατότητές της, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Υπερασπιζόμενος την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που ακολουθεί εσχάτως η ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την επεκτατική νομισματική πολιτική και να εφαρμόσουν (τις συνήθως αντιδημοφιλείς) διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εάν θέλουν να έχει διάρκεια και συνέχεια η ανάκαμψη της οικονομίας.

Μιλώντας από το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πόλη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο κ. Ντράγκι κάλεσε τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να εκμεταλλευτούν τη μικρή ανάκαμψη της οικονομίας που έχει προσφέρει η μαζική αγορά κρατικών ομολόγων και γενικότερα η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ώστε να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σε γενικές γραμμές, με τον όρο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι πολιτικοί της Ευρωζώνης εννοούν κυρίως την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Στην πραγματικότητα, ο όρος περιλαμβάνει πολύ περισσότερα όπως την απελευθέρωση των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω υιοθέτησης πιο ευέλικτου κανονιστικού πλαισίου, την ενίσχυση του ανταγωνισμού κ.ά. Ο κ. Ντράγκι έχει δεχτεί πολύ έντονες επικρίσεις από Γερμανούς πολιτικούς, τον κεντρικό τραπεζίτη της Γερμανίας, τον Τύπο και πολλούς οικονομολόγους για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων ύψους τουλάχιστον 1,1 τρισ. ευρώ που εφαρμόζεται από τις αρχές Μαρτίου. Η πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης ήταν και εξακολουθεί να είναι ότι αυτό που χρειάζεται η νομισματική ένωση προκειμένου να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της και την οικονομία της είναι απλώς λιτότητα και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Οσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα

Ο κ. Ντράγκι προφανώς πιστεύει ότι χρειάζεται και το τύπωμα νέου χρήματος (αυτό είναι στην ουσία η ποσοτική χαλάρωση), ωστόσο ποτέ δεν έπαψε να υποστηρίζει την ανάγκη να εφαρμοστούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Παραθέτοντας στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ο κ. Ντράγκι υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να ενισχύσουν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ μέχρι και κατά 11% τα επόμενα δέκα χρόνια. Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι «όσο ταχύτερα εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις, τόσο το καλύτερο». Μια οικονομία που ανακάμπτει ταχύτερα έπειτα από ένα σοκ θα αναπτυχθεί και ταχύτερα σε βάθος χρόνου, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι, προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις βοηθούν στην καταπολέμηση της μακροχρόνιας ανεργίας.

Ακόμη σημαντικότερο, σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης, είναι ότι μέσω των μεταρρυθμίσεων μπορεί να αυξηθεί η δυνητική ανάπτυξη, δηλαδή ο ρυθμός ανάπτυξης που μπορεί να επιτύχει μια οικονομία με σταθερό πληθωρισμό. «Υψηλό επίπεδο διαρθρωτικής ανεργίας, το οποίο ενισχύεται από τον μεγάλο αριθμό υποαπασχολούμενων και απογοητευμένων εργατών, σημαίνει ότι οι οικονομίες μας δεν μπορούν να πετύχουν σημαντική αύξηση της απασχόλησης», είπε ο κ. Ντράγκι. Επίσης, κατά τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενισχύουν την παραγωγικότητα της οικονομίας. Πρέπει, βέβαια, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το ΔΝΤ τον Απρίλιο η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας πολλές φορές μειώνει την παραγωγικότητα, ενώ στην καλύτερη περίπτωση οι επιπτώσεις είναι ουδέτερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή