«Μαχαίρι» στις αμοιβές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

«Μαχαίρι» στις αμοιβές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση βάζει «μαχαίρι» στις αμοιβές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, μειώνονται κατά 40% οι αμοιβές της διοίκησης του ταμείου, εξοικονομώντας 300.000 ευρώ ετησίως. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι αμοιβές του ΤΧΣ «αποτελούν πρόκληση για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας» δεδομένης της κατάστασης. «Σε μια περίοδο που οι θεσμοί θεωρούν “πισωγύρισμα” την αναστολή των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο υπουργός πιστεύει πως το EuroWorking Group δεν θα φέρει αντίρρηση στην απόφαση αυτή», τονίζεται.

Οι ελληνικές τράπεζες και οι μετοχές κινεζικών εταιρειών εισηγμένων στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ είναι στην παρούσα φάση ίσως οι πλέον ελπιδοφόρες τοποθετήσεις σε αναδυόμενες αγορές, εκτιμά ένας από τους σημαντικότερους διαχειριστές επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο, ο Μαρκ Μόμπιους, της Franklin Templeton. Οπως αναφέρει η εφημερίδα Les Echos, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις Βρυξέλλες ο διεθνούς φήμης διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων χαρακτήρισε τις ελληνικές τράπεζες ιδιαίτερα υγιείς.

Ελπίζουν στη ρύθμιση για τις συντάξεις

Στην αύξηση των εσόδων του ΙΚΑ και του επικουρικού ΕΤΕΑ, τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου, που συμπίπτουν και με τις τελευταίες ημέρες της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στο υπουργείο Εργασίας για την πληρωμή των συντάξεων, χωρίς πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση. Σε σύσκεψη μεταξύ του Δ. Στρατούλη και των διοικητών του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑ αποφασίστηκε το έλλειμμα του υπερ-επικουρικού να καλυφθεί από το ΑΚΑΓΕ αλλά και από το ΙΚΑ. Συγκεκριμένα, το ίδρυμα θα επιστρέψει περίπου 10 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 180 που οφείλει στο ΕΤΕΑ, προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις Ιουνίου. Συντάξεις, που όπως δήλωσε και ο υπουργός «θα καταβληθούν όχι μόνο στην ώρα τους αλλά και χωρίς μειώσεις, διότι συνεχίζουμε να μην εφαρμόζουμε τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». Και αυτόν τον μήνα, καθώς όπως φαίνεται οι πιέσεις των δανειστών είναι ασφυκτικές…

Από το σύνολο των 170.510 αποφάσεων ρύθμισης που εκδόθηκαν, ποσοστό 7,82% (11.524 οφειλέτες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και του ΚΕΑΟ και 1.805 οφειλέτες του ΟΑΕΕ) αφορά οφειλέτες που απώλεσαν παλαιότερες ρυθμίσεις και εντάχθηκαν στο νέο σχήμα ρύθμισης, ενώ το υπόλοιπο 92,18% αφορά οφειλέτες, οι οποίοι δεν είχαν παλαιότερες ενεργές ρυθμίσεις.

Εσοδα 124 εκατ. από 170.510 οφειλέτες

Οφειλές ύψους 3.809.999.022,39 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ρυθμίσει μέχρι χθες 22 Μαΐου 170.510 οφειλέτες και έχουν εισπραχθεί 123.908.408,59 ευρώ. Στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία της Παρασκευής 22/5 για οφειλέτες του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ) που δεν έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Από τις 170.510 αποφάσεις ρύθμισης οι 25.867 αφορούν αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση που υποβλήθηκαν μέσω Διαδικτύου με χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής «Ρύθμιση οφειλών».

Μία υπογραφή κρατά καθηλωμένο τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιγνίων

Επί 20 και πλέον ημέρες, δεν μπορεί να αναλάβει τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) ο κ. Αντώνης Στεριώτης. Ο λόγος έχει να κάνει με το ότι η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν έχει υπογράψει το πρακτικό της ακρόασής του από τη σχετική επιτροπή της Βουλής. Ετσι, ο νέος πρόεδρος της ΕΕΕΠ συνεχώς… ενημερώνεται για τα νέα του καθήκοντα. Σημειώνεται ότι η ακρόαση είχε πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Απριλίου 2015. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρόλος της Επιτροπής του Κοινοβουλίου έχει καθαρά γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή