Εφρέμ Ινμπαρ: Ισραήλ και Ελλάδα να κάμψουν την επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή

Εφρέμ Ινμπαρ: Ισραήλ και Ελλάδα να κάμψουν την επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα επικριτικός για την πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στην Κύπρο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, εμφανίσθηκε ο γνωστός Ισραηλινός καθηγητής και στρατηγικός αναλυτής Εφρέμ Ινμπάρ ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο που οργανωσαν στην Αθήνα το Πανεπιστήμιο Πειραιώς και το ισραηλινό Ινστιτούτο BESA, με θέμα «Η Αν. Μεσόγειος μεταξύ Ανατολής και Δύσης».

Η στάση της Τουρκίας είναι «αυτό που μπορώ να πάρω θα το πάρω», είναι πολύ επιθετική. Κάνει «μπούλιγκ» στην Κύπρο, λέει ότι το φυσικό αέριο που θα βρεθεί είναι και δικό μας, έχει άμεσα εμπλακεί στη Συρία για να εκδιωχθεί ο Άσαντ και βοηθούν τον ISIS, που είναι η πιο ριζοσπαστική και βάρβαρη οργάνωση στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο καθηγητής Ινμπάρ.

Βλέπουμε, επίσης, είπε, τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της Τουρκίας να βοηθούν τους ισλαμιστές στα Βαλκάνια, όπου υπάρχουν τρία ισλαμικά κράτη, το Κόσσοβο, η Βοσνία και η Αλβανία. Πιστεύω, συνέχισε, ότι η κυβέρνηση Ερντογάν υποκινείται από τον νεοοθωμανισμό και τον ισλαμισμό. Δεν λειτουργεί εντός του status quo, έχει μεγάλα σχέδια και φιλοδοξίες.

Σχολιάζοντας τον διαφαινόμενο νέο συσχετισμό δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο, περιέγραψε την κατάσταση ως χαοτική, ενώ μίλησε για περιορισμό της αμερικανικής παρουσίας, λέγοντας: «Βλέπουμε τη ρωσική παρουσία, την τουρκική παρουσία, βλέπουμε το ριζοσπαστικό Ισλάμ»

Αναφερόμενος στις ελληνο-ισραηλινές σχέσεις, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μια νέα κυβέρνηση με διαφορετική πολιτική θεώρηση από την προηγούμενη και τόνισε πως «στην Ιερουσαλήμ είμαστε σε αναμονή να δούμε τι θα γίνει». Κατέστησε πάντως σαφές πως μέχρι τώρα δεν έχει αλλάξει κάτι «και πιστεύω ότι έτσι θα συνεχιστεί».

Στις δηλώσεις του, τις οποίες έκανε στο ΑΠΕ, ο κ. Ινμπαρ υπογράμμισε: «Είμαστε δύο δημοκρατικές και φιλοδυτικές κοινωνίες, έχουμε δηλαδή μια φυσική συμμαχία. Εκτός του ότι η ιουδαϊκή και η χριστιανική θρησκεία αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού πολιτισμού, έχουμε έντονο συμφέρον να κάμψουμε την επιρροή της Τουρκίας, την επιρροή του ακραίου ισλαμισμού και να φέρουμε πίσω τους Αμερικανούς στην Αν. Μεσόγειο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή