Ιρίτ Μπεν Aμπα: Βασικός εταίρος του Ισραήλ η Ελλάδα

Ιρίτ Μπεν Aμπα: Βασικός εταίρος του Ισραήλ η Ελλάδα

9' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις ιδεολογικές διαφορές τους ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα έχουν «καλή χημεία» και μπορούν να εμβαθύνουν τις ήδη ισχυρές ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, εκτιμά η πρέσβειρα του Ισραήλ στην Αθήνα, Ιρίτ Μπεν Aμπα. Μιλώντας στην «Κ» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 ετών από τη σύναψη αναβαθμισμένων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, περιγράφει τις δύο χώρες ως φυσικούς εταίρους και τάσσεται υπέρ της κατασκευής αγωγού μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ προς την Ελλάδα. Καλωσορίζει ρόλο μεσολαβητή για την Αθήνα στο Μεσανατολικό, υποβαθμίζει την αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ελληνική Βουλή, και δηλώνει ότι προσβλέπει στην αποκάλυψη του Μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα το συντομότερο.

– Πώς βλέπει το Ισραήλ την κυβέρνηση Τσίπρα;

– Από τον πρωθυπουργό και τον υπ. Εξωτερικών έχουμε εισπράξει την επιθυμία για συνέχιση και εμβάθυνση των σχέσεων. Αυτό μας ικανοποιεί. Είναι αλήθεια ότι στην αρχή διέκρινε κάποια ανησυχία το Ισραήλ για το αν θα υπήρχε αλλαγή στην πολιτική αλλά και στη στρατιωτική συνεργασία. Αλλά πολύ γρήγορα ενημερωθήκαμε για την πρόθεση να συνεχισθούν οι σχέσεις.

– Να περιμένουμε σύντομα συνάντηση των δύο πρωθυπουργών;

– Από την πλευρά μου έχω εισηγηθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού να σταλεί άμεσα πρόσκληση στον κ. Τσίπρα να επισκεφθεί το Ισραήλ. Ο κ. Νετανιάχου κατανοεί απόλυτα τη σημασία που έχει η Ελλάδα για το Ισραήλ. Η χώρα σας έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους εταίρους μας. Ο κ. Τσίπρας είναι πολύ ευφυής πολιτικός. Βλέπει την Ελλάδα και λέει στον εαυτό του: έχω ένα μείζον πρόβλημα και χρειάζομαι σταθερό περιβάλλον και αγορές για τα προϊόντα μου. Το Ισραήλ είναι φυσικός εταίρος σε αυτή την προσπάθεια. Θέλω να σας πω ότι ο κ. Τσίπρας έστειλε μια πολύ θερμή, προσωπική επιστολή στον κ. Νετανιάχου με την ευκαιρία της εθνικής μας εορτής. Τόνιζε ότι είναι πολύ σημαντική η σχέση και ότι θέλει πολύ να φιλοξενήσει το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Αθήνα, εντός του 2015. Παρά τις πολιτικές διαφορές που προφανώς έχουν οι δύο πρωθυπουργοί λόγω της ιδεολογίας τους, έχω την αίσθηση ότι θα αναπτύξουν πολύ καλή σχέση. Οι φίλοι πάντα έχουν και διαφορές. Θα είναι χρήσιμο για τον κ. Τσίπρα να δει πώς συνδυάζουμε ως κράτος την εκτεταμένη κοινωνική πρόνοια με τη μεγάλη έμφαση στην ελεύθερη οικονομία και την καινοτομία. Εχουμε ελάχιστη ανεργία, 6,5%. Το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν επλήγη σημαντικά από την παγκόσμια κρίση ήταν απόρροια μέτρων που είχε λάβει ο κ. Νετανιάχου ως υπ. Οικονομικών. Θα θέλει να μιλήσει στον κ. Τσίπρα για την οικονομία, να μοιρασθεί μαζί του την εμπειρία του. Η χημεία τους θα είναι πολύ καλή. Και μετά μπορούν να διαφωνήσουν για το Παλαιστινιακό.

– Πώς βλέπετε την προοπτική αναγνώρισης της Παλαιστίνης από την ελληνική Βουλή;

– Μια αναγνώριση από κοινοβούλιο δεν είναι αναγνώριση από κυβέρνηση. Είναι απλά μια ανακοίνωση χωρίς ουσιαστική αξία. Η ειρήνη και το όραμα για δύο κράτη και δύο λαούς μπορεί να υλοποιηθεί μόνον μέσω άμεσων διμερών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Δεν θα επιτευχθεί μέσω μονομερών ενεργειών των Παλαιστινίων ή αναγνωρίσεις του ενός ή του άλλου τύπου, συμπεριλαμβανομένων και από κοινοβούλια.

– Θα μπορούσε η Ελλάδα να βοηθήσει στην αναζήτηση λύσης;

– Ναι, φυσικά. Η Ελλάδα φιλοξένησε πάρα πολλές διαπραγματεύσεις κατά το παρελθόν οπότε ίσως μπορείτε να το ξανακάνετε. Το επιθυμεί ο Ελληνας υπ. Εξωτερικών. Επίσημες διαβουλεύσεις ή και συνομιλίες στο παρασκήνιο. Ειλικρινά ελπίζω να υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

– Προχωρεί η στρατιωτική συνεργασία;

– Το Ισραήλ, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ μόλις ολοκλήρωσαν δύο μείζονες τριμερείς αεροναυτικές ασκήσεις που ήταν απόλυτα επιτυχείς. Θεωρούμε σημαντική τη διμερή στρατιωτική και αμυντική συνεργασία μας λαμβάνοντας υπόψη τις στρατηγικές απειλές που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες από την επιδεινούμενη κατάσταση στη Μ. Ανατολή.

– Πώς αποτιμάτε το πρόσφατο συμβάν με το μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα;

– Είναι λυπηρό ότι 70 χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο είμαστε ακόμη μάρτυρες εκφράσεων αντισημιτισμού στην Ελλάδα. Εκφράζω την απόλυτη ικανοποίησή μου για την ξεκάθαρη καταδίκη τους από την ελληνική κυβέρνηση και από πολλά κόμματα. Το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα είναι πρωτίστως μέρος της ελληνικής ιστορίας και ένα χρέος στη μνήμη των Εβραίων της πόλης που εξαφανίσθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Το άστρο του Δαβίδ είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της εβραϊκής ζωής. Οπως πολύ εύστοχα σημείωσε ο γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαϊτζής, η αφαίρεση του άστρου του Δαβίδ από ένα Μνημείο Ολοκαυτώματος είναι σαν την αφαίρεση του σταυρού από τους τάφους απογόνων Ελλήνων χριστιανών που εκτελέσθηκαν από τους ναζί.

– Προχωρά η οικονομική συνεργασία;

– Στο διακρατικό επίπεδο θέλουμε να ακούσουμε αν και η νέα κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει οικονομικά τη συνεργασία μας. Αλλά δίνουμε έμφαση στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Πολλές ισραηλινές εταιρείες έχουν ανάγκη π.χ. για μηχανικούς. Υπάρχουν πολλοί ικανοί νέοι Ελληνες που μπορούν να έρχονται στο Ισραήλ, να μαθαίνουν, και μετά να επιστρέφουν στην Ελλάδα και να υλοποιούν τις καινοτόμες ιδέες τους. Να εργάζονται στην Ελλάδα για ισραηλινές εταιρείες.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κινείται στα όρια του αντισημιτισμού

– Πώς θα διαχειρισθεί το Ισραήλ μια διεθνή συμφωνία με το Ιράν;

– Η βασική αρχή που διέπει διαχρονικά την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ είναι η αναζήτηση φίλων στην περιοχή του και, δυστυχώς, δεν έχουμε πολλούς. Το Ιράν αποτελεί προτεραιότητα. Προετοιμαζόμαστε για το νέο περιβάλλον που θα δημιουργήσει μια συμφωνία της Τεχεράνης με τη διεθνή κοινότητα.

– Οι εγγυήσεις από ισχυρούς συμμάχους δεν αρκούν;

– Δεν μπορούμε να στηριχθούμε στις ΗΠΑ ή στη Γαλλία, γιατί δεν αντιμετωπίζουν το δικό μας πρόβλημα που αφορά την ίδια μας την ύπαρξη. Και άλλες χώρες -Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν- ανησυχούν. Θα αναγκασθούμε να χαράξουμε αναλόγως τη στρατηγική μας για να διαχειρισθούμε ένα εχθρικά διακείμενο κράτος που θα διαθέτει πυρηνικές δυνατότητες και σε σχετικά κοντινή απόσταση. Είναι κάτι που ποτέ δεν είχε να αντιμετωπίσει το Ισραήλ, από την ίδρυσή του.

– Τι έχει αλλάξει;

– Τα πάντα. Είμαστε απομονωμένοι στην περιοχή. Είμαστε διαφορετικοί από τους γείτονες. Είμαστε μια φιλελεύθερη δημοκρατία. Δεν είμαστε μουσουλμάνοι, δεν είμαστε Αραβες. Χρειαζόμαστε εταίρους, χώρες με ανάλογες αξίες και παραδόσεις, που σκέφτονται σαν κι εμάς.

– Οπως;

– Ας είμαστε ειλικρινείς. Αν δείτε την περιοχή, η Ελλάδα και η Κύπρος είναι οι μόνες δημοκρατίες. Η Αίγυπτος είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για το Ισραήλ, ιδιαίτερα υπό τον πρόεδρο Σίσι, ο οποίος λαμβάνει πολύ σοβαρά την απειλή της τρομοκρατίας. Εκλεισε τα περισσότερα υπόγεια τούνελ προς τη Γάζα. Εξαφάνισαν ολόκληρα χωριά στη Γάζα. Ενημέρωσαν τους πολίτες να τα εκκενώσουν και τα ισοπέδωσαν.

– Πώς κρίνετε τον Ερντογάν;

– Κινείται στα όρια του αντισημιτισμού. Οι δηλώσεις του κατά του Ισραήλ είναι απαράδεκτες. Δεν βλέπω αλλαγή στη σχέση με την Τουρκία στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. Εχει αλλάξει και η τουρκική κοινωνία. Είναι πιο θρησκευόμενη, και μετά από τόσα χρόνια πλύσης εγκεφάλου όπου το Ισραήλ και οι Εβραίοι προβάλλονται ως ο εχθρός, θα είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει.

Μόνη βιώσιμη λύση είναι ο αγωγός Ισραήλ προς Ελλάδα μέσω Κύπρου

– Θα υπάρξει ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας;

– Υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την εξαγωγή ισραηλινού αερίου προς την Κύπρο και την Ελλάδα και από εκεί προς την Ευρώπη. Εχουμε κολλήσει λίγο, γιατί στο Ισραήλ υπήρχε μια διαμάχη της αντιμονοπωλιακής Αρχής με τη Noble και την Delek που κατείχαν όλα τα σημαντικά οικόπεδα με κοιτάσματα, βρίσκονταν σε προνομιακή θέση και όριζαν τις τιμές. Υπήρξε συμβιβασμός και τώρα οι εταιρείες θα είναι σε θέση να επαναδιαπραγματευτούν συμβόλαια για εξαγωγές.

– Και με την Ελλάδα;

– Αυτό θα διευκολύνει τον διάλογο με την Ελλάδα. Αλλά περιμένουμε επίσης να καταλάβουμε ποια είναι η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την εμπλοκή ξένων εταιρειών στον ενεργειακό τομέα, η οποία προς το παρόν δεν είναι πολύ ξεκάθαρη. Αυτό δυσχεραίνει την προσέλκυση νέων εταιρειών. Ελπίζουμε ότι εντός των επομένων μηνών θα μπορέσουμε να αρχίσουμε και πάλι να συζητάμε πράγματα που θα έπρεπε να είχαμε συζητήσει πριν από πολλούς μήνες.

– Μιλάμε για τριμερή συνεργασία και με την Κύπρο;

– Κάτι που έχει αλλάξει είναι τα δεδομένα στην Κύπρο. Οι ποσότητες είναι πολύ μικρότερες από ό,τι υπολογιζόταν αρχικά, με αποτέλεσμα να είναι αμφίβολη η κατασκευή τερματικού, αφού οι ποσότητες δεν το καθιστούν οικονομικά βιώσιμο. Και αν δεν γίνει, θα τεθεί το ερώτημα πώς θα μεταφερθεί το αέριο από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Η μόνη βιώσιμη λύση είναι η κατασκευή ενός αγωγού από το Ισραήλ στην Κύπρο και από εκεί στην Ελλάδα, αλλά αυτή η οδός δεν συζητείται καν στην Ελλάδα. Τώρα μιλούν για τον Turkish Stream και τον TAP.

– Πρέπει να προχωρήσει ο East Med; Τον πρόβαλε ο κ. Μανιάτης.

– Ναι, έχει μια λογική. Αλλά δεν ξέρω αν ενδιαφέρεται και αν τον εξετάζει αυτή η κυβέρνηση η οποία μιλά για τον ρωσικό αγωγό μέσω Τουρκίας ή τον ΤΑΡ. Ειλικρινά, δεν γνωρίζω τι θα αποφασίσουν τελικά οι Ελληνες. Το μόνο που ξέρω είναι ότι ο συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια, ο Αμος Χόκσταϊν, ήρθε στην Αθήνα και έδωσε κάποιες συμβουλές, αλλά θα χρειασθεί να περιμένουμε λίγο για να δούμε τι θα αποφασίσει τελικά η ελληνική κυβέρνηση.

– Οι ΗΠΑ θέλουν τον East Med;

– Και τον East Med και τον TAP. Μπορούν να κατασκευασθούν και οι δύο, αλλά όχι ο ρωσικός. Βέβαια χρειάζονται χρήματα. Κάποιος πρέπει να επενδύσει δισεκατομμύρια. Η αλήθεια είναι ότι η γεωλογία είναι δύσκολη. Εχει βαθιά νερά με ισχυρά ρεύματα. Από τεχνικής άποψης θα χρειασθεί ιδιαίτερη προσοχή. Η άλλη επιλογή είναι η μεταφορά του αερίου από το Ισραήλ στα δύο άδεια τερματικά που βρίσκονται στην Αίγυπτο, αν και αυτά είναι μικρά, και από εκεί με LNG στην Ευρώπη.

Επίλυση του Κυπριακού

– Ο αγωγός μέσω Τουρκίας;

– Είναι κάτι που δεν εξετάζεται λόγω των άσχημων τουρκοϊσραηλινών σχέσεων. Αλλά η μεταφορά του αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία θα πρέπει να περάσει από την Κύπρο και, άρα, να έχει λυθεί το Κυπριακό. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς. Οι αγωγοί είναι χιλιάδες χιλιόμετρα. Γι’ αυτό τα σχέδια πρέπει να χαράσσονται πολύ προσεκτικά. Η ελληνική επιλογή προϋποθέτει αγωγό που να συνδέει την Κύπρο με την Ελλάδα. Χωρίς αυτόν δεν γίνεται. Και το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή που έχει αποδεδειγμένα τεράστιες ποσότητες. Ηδη, χρησιμοποιούμε το αέριο από το Ταμάρ για την εσωτερική μας κατανάλωση, ενώ το Λεβιάθαν έχει σχεδόν 500 bcm.

– Οι Ευρωπαίοι θα στηρίξουν;

– Αναφέρατε προηγουμένως τον κ. Μανιάτη. Ο πρώην υπ. Ενέργειας είχε φέρει στο τραπέζι τους ομολόγους του από το Ισραήλ και την Κύπρο και έστειλε επιστολή στον επίτροπο Ενέργειας στις Βρυξέλλες, εξηγώντας ότι οι τρεις χώρες ενδιαφέρονται να συνεργασθούν για να εξάγουν αέριο στην Ευρώπη. Οπότε μπορούν να γίνουν πράγματα. Υπάρχει βούληση. Αλλά κάποιοι πρέπει να κάνουν την αναγκαία προετοιμασία και να εξηγήσουν τι θέλουν και τι προτείνουν. Και στην πορεία να υπολογισθεί η οικονομική βιωσιμότητα του έργου. Και όλα αυτά δεν έχουν γίνει. Για να προχωρήσει το εγχείρημα χρειάζεται η σημερινή ελληνική κυβέρνηση να δείξει το ενδιαφέρον και τη δέσμευσή της, όπως το είχε κάνει η προηγούμενη. Και μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει.

Η συνάντηση

Με δική της επιλογή, συναντηθήκαμε στο εστιατόριο 2ΜΑΖΙ, στην Πλάκα. Παραγγείλαμε μια σαλάτα, μια ψαρόσουπα, μια χορτόπιτα και ένα φιλέτο σολωμού. Επίσης, μια κόκα κόλα και έναν καπουτσίνο. Σύνολο 65 ευρώ.

Oι σταθμοί της

1976

Γεννημένη στο Τελ Αβίβ, υπηρετεί διετή στρατιωτική θητεία.

1982

Πτυχίο Cum Laude σπουδών Ανατολικής Ασίας και Αγγλικής Γλωσσολογίας από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

1993

Σύμβουλος στη Διεύθυνση Αν. Ασίας του υπουργείου Εξωτερικών.

1996

Διευθύντρια Νότιας και ΝΑ Ασίας στο υπ. Εξωτερικών.

2000

Πληρεξούσια πρέσβειρα στις Φιλιππίνες.

2004

Πληρεξούσια πρέσβειρα σε Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ΠΓΔΜ.

2005

MBA στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

2006

Επικεφαλής Γραφείου Μεσανατολικών Οικονομικών Υποθέσεων, υπεύθυνη για τις Οικονομικές και Ανθρωπιστικές Σχέσεις με τους Παλαιστίνιους.

2014

Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή