Κύκλωμα αρχαιοκαπήλων στην Ηπειρο

Κύκλωμα αρχαιοκαπήλων στην Ηπειρο

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνες για την εξάρθρωση κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας που συνδέεται με κλοπές θρησκευτικών κειμηλίων από εκκλησίες της Ηπείρου και διακίνησή τους σε γκαλερί του εξωτερικού βρίσκονται σε εξέλιξη τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Διεξάγονται υπό τις εντολές της ανακρίτριας Ιωαννίνων και στο επίκεντρό τους βρίσκεται ιδιοκτήτης γκαλερί στο Μέτσοβο. Πρόκειται για 44χρονο άνδρα που έχει απασχολήσει ξανά για υποθέσεις κλοπής και διακίνησης αρχαίων κειμηλίων, όχι μόνο την Ελληνική Αστυνομία αλλά και τη βρετανική Scotland Yard.

O ίδιος φέρεται να προμήθευσε γκαλερί του Λονδίνου με εικόνες που είχε αφαιρέσει από μοναστήρια της περιοχής του Ζαγορίου, παρουσιάζοντάς τες ως οικογενειακά κειμήλια. Τον Δεκέμβριο του 2014 συνελήφθη ύστερα από έρευνα αστυνομικών της Ασφάλειας Τρικάλων σε σπίτι του στο Περτούλι, καθώς στην κατοχή του είχε βρεθεί εικόνα κλεμμένη το 2005 από τη Μονή Κοιμήσεως Βισικού Καλουτάς. Επρόκειτο για εκκλησιαστική εικόνα Μεταβυζαντινής Περιόδου που απεικονίζει τη Γέννηση, διαστάσεων 44×32 εκατοστών.

Και σε σκάφη

Η έρευνα στο Περτούλι είχε γίνει κατόπιν εντολής της ανακρίτριας Ιωαννίνων, η οποία μερικούς μήνες αργότερα, στις 2 Απριλίου, ζήτησε από αστυνομικούς του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής να διεξάγουν νέο κύκλο ερευνών σε Αττική, Κοζάνη, Καλαμπάκα, Εύβοια και αλλού. Σε δικαστικά έγγραφα που τέθηκαν υπόψη της «Κ», ο 44χρονος εμφανίζεται ως μέλος κυκλώματος αρχαιοκαπήλων στο οποίο συμμετέχουν τουλάχιστον επτά άτομα, μεταξύ των οποίων δύο ιερείς. Μάλιστα, η ανακρίτρια παρήγγειλε τη διεξαγωγή έρευνας όχι μόνο στα σπίτια και στους επαγγελματικούς χώρους που διατηρούν οι ύποπτοι, αλλά και σε πλωτά μέσα (σκάφη), καθώς φέρεται να έχουν προκύψει ενδείξεις ότι αποθηκεύουν εκεί κλεμμένα θρησκευτικά κειμήλια.

Οι έρευνες έγιναν το πρωί της 14ης Μαΐου και είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τριών ατόμων, ενός 41χρονου κτηνοτρόφου και της μητέρας του 64 ετών, στην Καλαμπάκα και ενός 54χρονου ιδιοκτήτη εργαστηρίου βιβλιοδεσιών στο κέντρο της Αθήνας. Στο σπίτι του κτηνοτρόφου και στην κτηνοτροφική μονάδα που διατηρεί με τη μητέρα του, αστυνομικοί της Ασφάλειας Τρικάλων βρήκαν τρία πιστόλια, μία κυνηγετική καραμπίνα, ανιχνευτές μετάλλων, έναν αστυνομικό φάρο και μπλε καπέλο τζόκεϊ με το έμβλημα της ΕΛ.ΑΣ., σύστημα παρακολούθησης με μικροκάμερα κ.ά.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, ο 41χρονος δραστηριοποιείται και στην εμπορία γαλακτοκομικών προϊόντων στη γειτονική Βουλγαρία και είχε θεωρηθεί ύποπτος για διακίνηση ναρκωτικών, δίχως ποτέ να προκύψουν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος του. Είναι ιδιοκτήτης δύο υπερπολυτελών Ferrari, ενός τζιπ Mercedes καθώς και μιας BMW X6.

Στο σπίτι και στις αποθήκες του κτηνοτρόφου δεν βρέθηκαν αρχαία κειμήλια, αντίθετα με ό,τι συνέβη στην περίπτωση του 54χρονου βιβλιοδέτη. Στο διαμέρισμα και το κατάστημά του στο κέντρο της Αθήνας, αστυνομικοί του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας βρήκαν οκτώ βιβλία και ευαγγέλια που χρονολογούνται από το 1747 έως το 1921. Ενδεικτικά, κατάσχεσαν ένα βιβλίο με τίτλο «Αρχιερατικόν» τυπωμένο το 1779 στη Βενετία, ένα βιβλίο με τίτλο «Χρυσοστόμου περί Ιεροσύνης» χρονολογούμενο το 1810, καθώς και βιβλίο που χρονολογείται στο 1747 με τίτλο «Λόγοι πανηγυρικοί και εγκωμιαστικοί μεγάλης Τεσσαρακοστής».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, ο βιβλιοδέτης υπέδειξε τον 44χρονο γκαλερίστα του Μετσόβου ως το άτομο που του προμήθευσε τα εκκλησιαστικά βιβλία, προκειμένου, όπως ισχυρίστηκε, να τα συντηρήσει και να τα επισκευάσει.

Στο Λονδίνο

Τον 44χρονο είχε κατονομάσει και ο ιδιοκτήτης της Temple Gallery του Λονδίνου ως το άτομο που του είχε προμηθεύσει, το 2011, κλεμμένες (από εκκλησίες και μοναστήρια της περιοχής του Ζαγορίου) εικόνες που είχαν βρεθεί στην γκαλερί του στο Holland Park στο βορειοδυτικό Λονδίνο. Στην πολυσέλιδη κατάθεσή του, ο ιδιοκτήτης της γκαλερί είχε αποκαλύψει ότι ο Ελληνας γκαλερίστας τού είχε εμφανίσει τις κλεμμένες εικόνες ως οικογενειακά του κειμήλια. Εκτοτε, στην έρευνα για την υπόθεση ενεπλάκη εκτός της ΕΛ.ΑΣ., η βρετανική Scotland Yard, η ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο αλλά και ο περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνης. Από τότε, αντικείμενα που φέρεται να έχει διακινήσει το εν λόγω κύκλωμα αρχαιοκαπήλων έχουν βρεθεί στο Μοναστηράκι, το Αμστερνταμ και πιο πρόσφατα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Και καθηγητής του ΕΚΠΑ

Ως αποδέκτης θρησκευτικών κειμηλίων που έχουν κλαπεί από το κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας της Ηπείρου περιγράφεται από την ΕΛ.ΑΣ. 70χρονος συνταξιούχος καθηγητής πανεπιστημίου που συνελήφθη τον περασμένο Φεβρουάριο, στο σπίτι του στην Αθήνα. Εντοπίστηκε ύστερα από καταγγελία που έγινε σε αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο συνταξιούχος καθηγητής Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΕΚΠΑ) είχε στην κατοχή του εκκλησιαστικά είδη που είχαν αφαιρεθεί – κλαπεί από ιερούς ναούς και μονές στην περιοχή των Ιωαννίνων. Στο σπίτι του στα Πατήσια αστυνομικοί βρήκαν κομμάτια ξυλόγλυπτων τέμπλων, 93 εικόνες διαφόρων αγίων, μεταλλικές λειψανοθήκες, θυμιατά κ.ά. Σε άλλο διαμέρισμα του 70χρονου στα Εξάρχεια, οι αστυνομικοί βρήκαν δισκοπότηρα, εικόνες τέμπλου 18ου και 19ου αιώνα, τέσσερα ευαγγέλια ετών 1872-1878, ένα ευχολόγιο του 1777 κ.ά. Τα ευρήματα διαπιστώθηκε ότι εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων. Ο 70χρονος οδηγήθηκε την 4η Φεβρουαρίου ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι του επέβαλαν περιοριστικούς όρους. Προσφάτως, ιερέας από τα Ιωάννινα αναγνώρισε μεταξύ των ευρημάτων στο σπίτι του συνταξιούχου καθηγητή εικονίσματα που έχουν κλαπεί από εκκλησίες και μοναστήρια της Ηπείρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή